AKİT MENÜ

Ekonomi

Yatırımlara odaklandık

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bugün itibariyle G-20 dönem başkanlığını üstlenmiş bulunuyoruz” diyerek dönem başkanlıklarını kapsayan üç kelimenin “kapsayıcılık”, “uygulama” ve “yatırım” olacağını vurguladı.

Güncelleme Tarihi:

AKİT / ANKARA - Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığını devralması nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye olarak küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için çalışacaklarını vurguladı.

 G-20’nin gönüllü bir oluşum olduğunun altını çizen Babacan, küresel ekonomik ve finans sistemi açısından büyük önem taşıyan G-20 ülkelerinin, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85’ini, dünya ticaretinin yüzde 75’ini oluşturduğunu belirtti.

Türkiye olarak G-20 bünyesinde sadece destek vermekle kalmadığını bundan sonraki dönemde tartışmaların liderliğini de yapmış olacağını ifade eden Babacan sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Türkiye, 1 Aralık 2014’te başlayıp 1 Aralık 2016’ya kadarki dönemde fiilen yönetimin yapısının içinde olacak. Bizden sonraki dönem başkanı Çin. Bundan 2 yıl önce, yoğun bir lobiyle dönem başkanlığı için çalıştık, pek çok ülkeyle konuştuk.”

İŞTE ANA BAŞLIKLAR

Yoğun hazırlık döneminin ardından Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığının başladığını belirten Babacan, G-20’nin gündemindeki ana başlıkların güçlü sürdürülebilir ve dengeli büyüme, altyapı yatırımları, finansal düzenlemeler, uluslararası finansal mimari, uluslararası vergi konuları, enerji, ticaret, istihdam, iklim değişikliğinin finansmanı, kalkınma ve yolsuzlukla mücadele olduğunu bildirdi.

“İŞSİZLİK HÂLÂ ÖNEMLİ BİR SORUN”

Küresel ekonomide birtakım sıkıntıların halen yaşandığını dile getiren Babacan, “Başta AB ülkeleri olmak üzere bazı gelişmiş ülkelerde büyüme hâlâ istikrara kavuşabilmiş değil. Bunun yanı sıra küresel büyümenin motoru olan bazı gelişmekte olan ülkelerde de ekonomide artık eskisi kadar hızlı büyüme oranlarını görmüyoruz. Buna ilaveten tüm dünyada işsizlik hâlâ önemli bir sorun olmaya devam etmekte. İş gücünün milli gelirden aldığı pay da tüm dünyada düşmekte” şeklinde konuştu.  

G-20’nin küresel toplumun tamamını kapsayarak, özellikle de en kırılgan kesimlerin sorunlarına özel hassasiyet göstermesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dönem başkanlıklarının gündemini bu anlayışla belirlediklerini bildirdi. Dönem başkanlıklarını kapsayan 3 kelimenin “kapsayıcılık”, “uygulama” ve “yatırım” olacağını vurgulayan Babacan, öncelikle küresel ölçekte işgücü verimliliğini artıracak politikalar üzerinde çalışacaklarını ve böylece çalışanların milli gelirden almakta oldukları payın niçin düştüğünü masaya yatıracaklarını söyledi.

G-20 ZİRVESİ ANTALYA’DA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,  bugüne kadar 9 zirve gerçekleştirildiğini, 10. zirvenin gelecek yıl 15-16 Kasım’da Antalya’da yapılacağını açıkladı.  G-20’nin daimi bir sekreteryası bulunmadığını, her yıl bir ülkenin dönem başkanlığını üstlendiğini, toplantılara ev sahipliği yaptığını ve bir bakıma sekretarya görevinin koordinasyonunu üstlendiğini söyledi.

KOBİ’LER ÖNEM TAŞIYOR

Yatırım alanında ise ekonomilerin büyüme potansiyelini artırmak için gerekli altyapı yatırımlarının tespiti ve en uygun finansman modelleri ile bu yatırımların hayata geçirilmesi için özel gayret göstereceklerini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yatırımın hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkeler açısından önemli bir konu olduğuna dikkati çekti. Başbakan Yardımcısı Babacan, G-20’nin 2 yıldır bu konuya odaklanmaya başladığını kaydederek, “Özellikle yatırımların önceliklendirilmesi, nasıl finanse edileceği ve KOBİ’lerin bu sürece daha çok nasıl katılacağı gerçekten önemli bir konu. Kamu özel ortaklığından tutun da birçok modele kadar hatta özel sektörün kendi yatırımlarına kadar pek çok konu bu önemli başlık içinde yer alacak” diye konuştu.

Yorumlara Git

Tatil planı yapanlar dikkat! O uçak şirketi ucuza bilet kampanyası başlattı

Acun Ilıcalı’dan skandal iddialara cevap Samandıra’da… Bir daha tekrarlanmayacak dedi ve…

Kararını duyurdu: Çileden çıktı ve bir daha diyerek sözleri söyledi...

Başkan Erdoğan duyurdu! Kredi notu 3 kuruluş tarafından artırılan tek ülke Türkiye oldu

24 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi