AKİT MENÜ

Gündem

Bedelli Komisyon’dan gecti

Bedelli askerlik düzenlemesi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda ele alınarak kabul edildi. Bakan Yılmaz, 31 Aralık 2014 tarihinde 28 yaşından gün almış olanların, 2 ay içinde başvurmaları ve 18 bin TL yatırmaları halinde askerlik yapmış sayılacaklarını söyledi. Ancak komisyonda son anda sürpriz bir değişikliğe gidildi. 1 Ocak 1988 tarihinde doğanların da bedelli askerlikten yararlanabilmelerine imkan tanındı. Komisyon Milli Mayın Faaliyetler Merkezi’nin kurulmasını da kabul etti.

2014-12-05 08:08:25

TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda, bedelli askerlik düzenlemesini içeren, askerlik kanunlarında değişiklik yapan ve Milli Mayın Faaliyet Merkezi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili getirecekleri düzenlemeye göre, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 28 yaşından gün almış kişilerin, istekleri halinde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde başvurmaları ve 18 bin lira ödemeleri kaydıyla, temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklarını söyledi. 

1 OCAK’TA DOĞANLAR DA YARARLANACAK

Yılmaz, tasarının görüşmelerinde, bedelli askerlikle ilgili düzenlemeye ilişkin, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı şekilde bir teklif getireceklerini bildirdi. Ancak Komisyon üyelerinin ısrarlı önerileri üzerine, 1 Ocak 1988 doğumlular da düzenlemeye dahil edildi. 

BEDELLİ ASKERLİK İÇİN ARANAN ŞARTLAR

İsmet Yılmaz, söz konusu teklifle ilgili şu bilgiyi verdi: “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, her ne sebeple olursa olsun, henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış ve 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle 28 yaşından gün almış kişiler, 1 Ocak 1988 tarihinde doğanlar dahil, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde, askerlik şubeleri ya da yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin lira ödemeleri kaydıyla, temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar. Her ne sebeple olursa olsun, daha önce bedelli ya da dövizli askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlar da yine bu yaş şartına uymaları kaydıyla, istekleri halinde bu kanundan yararlanabilecekler. Bu kanundan yararlanacaklar hakkında yoklama kaçağı veya bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılmış olanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyecek. Bu kanun kapsamında gelecek olan para, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na yatırılacak” 

SÖZLEŞMELİ ERBAŞLIK İÇİN ASKERLİK ŞARTI ARANMAYACAK

Bununla birlikte bir başka teklif daha getireceklerini kaydeden Yılmaz, buna göre, sözleşmeli erbaşlık için yapılacak başvurularda askerliği yapma şartının aranmayacağını, bir kişinin 20 yaşını doldurduğu andan itibaren de sözleşmeli erbaş olabileceğini açıkladı. Sözleşmeli erbaş ihtiyacının bu şekilde karşılanabileceğinin düşünüldüğünü açıklayan Yılmaz, “Dolayısıyla bir bedelli var bir de sözleşmeli erbaş kaynaklarının genişletilmesi var. Önceden askerliğini bitirenler başvurabiliyordu sözleşmeli erbaşlığa, ancak yapılacak düzenlemeye göre askerliğini bitirmeyenler de başvurabilecek. Bedelli askerlik ve sözleşmeli erbaş düzenlemesi bir araya geldiğinde, bir dengenin yakalandığını düşünüyoruz” diye konuştu. 

MİLLİ MAYIN FAALİYET MERKEZİ KURULUYOR

İsmet Yılmaz, yaptığı konuşmada, tasarının, Milli Mayın Faaliyet Merkezi’nin kurulmasını ve TSK’yı ilgilendiren 19 kanunda değişiklik öngördüğünü söyledi.  Yılmaz, bugün itibariyle toprağa döşeli mayınlardan 28 bin 309’nunun TSK tarafından temizlendiğini, şu anda ülkede toprağa döşeli 975 bin 674 mayın bulunduğunu belirtti. 

Tasarıyla, mayın temizliği yapılan ülkelerin büyük çoğunluğunda mevcut olan Mayın Faaliyet Merkezi’nin Türkiye’de de kurulacağını kaydeden Yılmaz, böylece mayınla ilgili faaliyetlerin tek merkezden yürütüleceğini ifade etti. 

Yorumlara Git

Devletin aracıyla devlete kazık! CHP’li vekilin aracından çıkanlar şok etti

Kumar siteleri terör estiriyor! Tehdit ve saldırılar gerçekleştiriyorlar

Türkiye bu olayı konuşuyor! Seçil Erzan'dan Fatih Terim itirafı!

Dünya böyle tehdit görmedi! 5 milyon İsrailliye ''Sevdiklerinize veda edin'' mesajı yolladılar

Fenerbahçe - Galatasaray maçı | CANLI ANLATIM