AKİT MENÜ

Ekonomi

Finansman darlığı çekiyorlar

Sektörde en başta finansman kaynakları konusunda sıkıntıların olduğunu belirten Makine İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Öztürk, Eximbank ve Kalkınma Bankası’nın desteğinin genişletilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini söyledi

Güncelleme Tarihi:

Makine ihracatçıları, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi toplam ihracat içindeki paylarının en az yüzde 20 olmasını istiyor ve bu konuda hükümetten destek bekliyor.

Yeni Akit’in sorularını cevaplandıran Makine İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Necmettin Öztürk, makine sektöründe en önemli sorunlardan birinin yeterli finansmana ulaşamamak, teknik ve ara eleman sıkıntısı olduğunu söyledi. 

2023’E ODAKLANDILAR

Eximbank desteğinin genişletilmesi ve güçlendirilmesi, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası’nın yatırımlara daha çok yardım edecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Öztürk, kalkınma programları eksenine mutlaka KOBİ’lerin alınması gerektiğini ifade etti. Öztürk yatırım teşviklerinin firmaların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesinin sektör açısından ciddi önem taşıdığını vurguladı.

Makine sektörünün, 2023 vizyonu içerisinde toplam ihracattan yüzde 20 pay alma hedefinin bulunduğunun altını çizen Öztürk, “Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 20’nin üzerinde. Türkiye’de ise yüzde 9 seviyelerinde. Yüzde 20’lik hedefle ilgili sektörle ilgili bir strateji belgesi ve eylem planları hazırladık. Bunları da hükümete sunduk” dedi. 

YERLİ MAKİNE ALGISI

Sektörün kamu ihale yönetmeliği, teknik ve ara eleman sıkıntısı gibi altyapı konusunda bazı sıkıntılarının da olduğunu ifade eden Öztürk, hükümetin kamu ihale yönetmeliği konusunda önemli adımlar attığını, ancak kamu ihaleleri için yerli malzeme tedarikinde teşvik edici uygulamaların eksik aldığını kaydetti. Öztürk, “Yerli makine algısını yurtiçinde geliştirmemiz gerekiyor” dedi. Teknik ve ara eleman konusunda en çok sıkıntı çeken sektörün makine olduğunu söyleyen Öztürk, “Bunun için de mesleki okulların Organize Sanayi Bölgeleri’ne devredilmesi lazım. Devletin bu okullara verdiği desteğin artması, sanayicinin de bu okulların iradesi ve gelişimi için elini taşın altına koyması gerek. Günümüz koşullarında makine sektörü, elektronik ve yazılım sektöründen bağımsız düşünülemez. Türkiye’nin ileri otomasyon teknolojilerine sahip olabilmesi için yatırım yapılmalı. Üniversite-sanayi işbirliğinin de geliştirilmesi gerek” diye konuştu.

Necmettin Öztürk, Türkiye’nin ekonomik kalkınmışlık seviyesinin istenilen düzeyde olamamasının nedenini de aynı sektörde üretim yapan firmaların kaliteyi yakalayaması olarak gösterdi. Öztürk, küçük çaplı fabrikaların işbirliği yapması gerektiğine de vurgu yaptı.

Yorumlara Git

Türk savaş uçakları havalandı! Milli Savunma Bakanlığı: 3 terörist etkisiz hale getirildi

Asla göz ardı edilmemeli! Bu 9 semptomu yaşayanların çok dikkat etmesi gerekiyor

Türkiye'den büyük başarı! Her 4 paketten birisinde Türk üreticilerin imzası var

5 yıl erken emekli olacaklar! O meslekte çalışanlar gün sayıyor

Türkiye'nin hamlesi ABD'yi karıştırdı: Senatörler ikiye bölündü!