AKİT MENÜ

Gündem

Emniyet’teki taltif çetesi hâlâ işbaşında

Emniyet içerisinde çöreklenerek izinde olan, işbaşı dahi yapmamış olan polisleri 3-5 maaşla ödüllendiren çetenin, paralelcileri deşifre eden emniyetçileri ise cezalandırdığı ortaya çıktı.

2014-12-06 22:53:13

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ülke selametine hizmet eden önemli operasyonları gerçekleştiren kolluk kuvvetini ödüllendirmek için dağıttığı taltiflerle ilgili skandal gelişmeler yaşanıyor. Paralel örgütü deşifre eden operasyonların taltife değer bulunmadığı, TİBNOT, casusluk, yasadışı dinleme dosyalarını hazırlayıp çetecileri emniyetten temizleyen polislerin adeta cezalandırıldığı ortaya çıktı. Taltif ön komisyonunda ve dosya değerlendirme birimlerindeki paralel yapı mensuplarının vatansever kolluk kuvvetine bu yolla yapının “ne kadar diri olduğu” mesajını verdiği bildirildi. Skandal durumla ilgili Başbakanlığın ve İçişleri Bakanlığı’nın inceleme başlatmaya hazırlandığı ifade edildi. 

TİBNOT, VE CASUSLUK DOSYALARINA TALTİF YOK

TSK personeli ile mukayese edildiğinde düşük gelir düzeyine sahip emniyet mensuplarının dört gözle beklediği Taltif Komisyonu toplantısından şok bir karar çıktı. Geçtiğimiz hafta Personel Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan listeler paralel yapıya yönelik operasyonları gerçekleştiren polislerin adeta cezalandırıldığını ortaya koydu. 

İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Mersin, Antalya ve Kocaeli gibi illerde 17 – 25 Aralık kumpasçılarına yönelik operasyonları gerçekleştiren polislerin bu operasyonlardan taltif almadığı bildirildi. Kirli operasyon sonrası bütün mesaisini paralel yapıyı temizlemeye adayan polislerin birkaç adi vakaya müdahale dışında taltif alamadıkları, TİBNOT, yasa dışı dinleme, siyasi casusluk, evrakta sahtecilik gibi paralelin belini kıran soruşturmalara taltif verilmediği bildirildi. Listelerin Taltif Komisyonu tarafından açıklanmasından sonra Terörle Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüklerinde görev yapan personelde büyük moral bozukluğu olduğu kaydedildi. Skandal durumla ilgili Başbakanlığın ve İçişleri Bakanlığı’nın inceleme başlatmaya hazırlandığı ifade edildi. 

PARALEL YAPI DOSYALARI KOMİSYONA TAKILDI 

Personel Daire Başkanlığı’nda görev yapan güvenilir bir kaynak, taltif skandalı ile ilgili Akit’e şu açıklamada bulundu: “Paralel yapının emniyet bünyesinde halen ne kadar aktif olduğunu görüyoruz. Örgütle mücadele eden polislere bu yolla “ne kadar diri” oldukları yönünde mesaj verilmek isteniyor. Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun (ETK) yapılacak ödüllendirmede, ödüllendirilecek hizmeti yerine getiren birim tarafından açıklayıcı bilgilerle, ayrıntılı olarak özel ve somut anlatımla “Taltif Teklif Dosyası” hazırlanır. Hazırlanan bu dosyalar İl Emniyet Müdürlükleri, Daire Başkanlıkları, Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlükleri, Eğitim-Öğretim birimleri ve Polis Moral Eğitim Merkezleri bünyesinde bir 2. Sınıf Emniyet Müdürü başkanlığında personel işlemlerini yürüten şube müdürü, yoksa daha alt rütbeli personelden oluşacak en az 4 üyeli Taltif Ön Komisyonu tarafından gerekli incelemeden geçirilir. Paralelcilerin bu ön komisyonda çok aktif olduğu, örgüte yönelik soruşturma dosyalarının burada engellendiği neredeyse kesin gibi. Ön komisyonun uygun bulduğu dosyalar buradan asıl komisyon olan Emniyet Genel Müdürlüğü Taltif Komisyonu’na gönderiliyor. Komisyon da maalesef geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi aynen onay verip kabul ediyor.

“HARAM LOKMA YEMEDİM” DİYEN DUMANLI ÇETE, TALTİF ZENGİNİ ÇIKMIŞTI

Emniyet içindeki paralel yapılanmanın, polislere para ödülü verilmesini düzenleyen taltif sistemini sabote ederek, ödüllerin tamamına yakınını yapıya mensup emniyet müdürlerine aktardıkları tespit edilmişti. “Haram lokma yemedim” diyen Emniyet Müdürü Hayati Başdağ’ın da bu sistemle, tam 557 maaş taltifi aldığı ortaya çıkmış, başlatılan soruşturmada Zaman Gazetesi Genel Müdürü Ekrem Dumanlı’nın kardeşi de gözaltına alınmıştı. Ankara Cumhuriyet Savcılığı Memur Suçları Savcısı Alper Türközmen’in taltif soruşturması kapsamında 17 kişi hakkında hazırladığı iddianame Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce önceki gün kabul edilmişti. Ekrem Dumanlı’nın kardeşi Halil Dumanlı’nın da aralarında bulunduğu 17 kişi 15 yıla kadar hapisle yargılanacak.

Yorumlara Git

Asya ülkesi Malezya Kralı Çin'de: Diplomatik ziyarette bulundu!

Kadıköy’de kazanan Galatasaray!

Esra Erol’un konuğu sokak ortasında ölü bulundu!

Türkiye'nin savunma devi Altay için çalışmalar hız kazandı: 200 firma çalışıyor

Joe Biden ile Japonya Başbakanı Kişida 'Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik' vurgusu