AKİT MENÜ

Ekonomi

11 yılda dev adım

Türk kauçuk ve plastik sanayi 2002 yılındaki 1,1 milyar dolarlık ihracatını 6,5 kat artışla 2013’te 7,1 milyar dolara çıkardı. Sektörel bazda toplam dünya ihracatından alınan pay yüzde 2’lere dayandı. Sektörün yıllık cirosu 48 milyar, faaliyet kârı 3,5 milyar liraya ulaştı. Sektör 11 yılda 173 bin yeni istihdam sağladı

Güncelleme Tarihi:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türk kauçuk ve plastik sanayisinin, dünya kauçuk ve plastik ihracatından aldığı pay 2002 yılında yüzde 0,7 iken 2013 yılında yüzde 1,62’ye yükseldi. Sektörün dünya ihracatından aldığı payın yükselmesi, ülkemiz açısından memnuniyet verici” dedi.

Işık, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ev sahipliğinde düzenlenen, Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sektör Buluşması’nda, son 12 yılda, ülke olarak üretim yapısında düşük teknoloji düzeyinden orta teknoloji düzeyine geçiş yapılarak ciddi bir başarı elde edildiğini söyledi.

Bundan sonraki dönemde ise üretim yapısında orta yüksek ve yüksek teknolojiye geçiş yapmak istediklerini ve politikalarını bu hedef doğrultusunda oluşturduklarını belirten Bakan Fikri Işık, bu nedenle, 3Y olarak formüle ettikleri Yerli, Yenilikçi ve Yeşil üretim anlayışı ekseninde mikro reformları öne çıkardıklarının altını çizdi.

DÜNYADA SÖZ SAHİBİ

Fikri Işık, 2013 yılı verilerine göre dünya ticaretinin yaklaşık 18 trilyon dolar, kauçuk ve plastik sektörü ticaretinin ise 436 milyar dolar gerçekleştiğini belirterek, Türk kauçuk ve plastik sanayisinin, dünya kauçuk ve plastik ihracatından aldığı pay 2002 yılında yüzde 0,7 iken 2013 yılında yüzde 1,62’ye yükseldiğini söyledi.

Sektörün dünya ihracatından aldığı payın yükselmesinin, Türkiye açısından memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Işık, “Ülkemiz, plastik madde üretiminde AB’de ikinci dünyada ise yedinci sırada yer almakta. TÜİK verilerine göre kauçuk ve plastik sektörü dış ticaret fazlası verirken, sektörün 2013 yılındaki dış ticaret fazlası 2,1 milyar dolara ulaştı. Sektörün 2002 yılında 1,1 milyar dolar olan ihracatı yaklaşık 6,5 kat artışla 2013 yılında 7,1 milyar dolar olarak gerçekleşti” diye konuştu. Işık, 2013 yılında sektörde 48 milyar TL ciro, 3,5 milyar TL faaliyet karı, 172 bin 733 kişilik istihdam gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlara Git

Türk savaş uçakları havalandı! Milli Savunma Bakanlığı: 3 terörist etkisiz hale getirildi

Asla göz ardı edilmemeli! Bu 9 semptomu yaşayanların çok dikkat etmesi gerekiyor

Türkiye'den büyük başarı! Her 4 paketten birisinde Türk üreticilerin imzası var

5 yıl erken emekli olacaklar! O meslekte çalışanlar gün sayıyor

Türkiye'nin hamlesi ABD'yi karıştırdı: Senatörler ikiye bölündü!