AKİT MENÜ

Gündem

Osmanlı Türkçesi'ne tarihine düşman olanlar karşı

Osmanlı Türkçesi’nin liselerde zorunlu ders olarak okutulmasına karşı çıkan zihniyetin kendi inançlarına yabancı, tarihine düşman olduklarını vurgulayan dilbilimci ve akademisyenler, 200 milyondan fazla Osmanlıca belge arşivimizin olduğunu belirterek, “Geçmişimizi ve coğrafyamızı Osmanlıca ile anlayabiliriz” görüşünü dile getirdiler.

2014-12-08 17:58:34

İSMAİL UĞUR / İSTANBUL - 19. Milli Eğitim Şurası’nda Osmanlı Türkçesi’nin liselerde zorunlu ders olarak benimsenmesi kararına toplumun her kesiminden destek gelirken, bir grup sözde batıcı ideolojik kafa tepki göstermişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin “Osmanlıca’yı mezar taşı okumak için herkese zorunlu ders olarak vermeyi doğru bulmuyorum” açıklamasına tarihçi, dilbilimci, akademisyen ve uzmanlardan tepki geldi.

Batı ülkelerinde köklerin hatırlanması, kaynakların değerlendirilmesi adına latincenin zorunlu olarak öğretildiğine dikkat çeken dil bilimci araştırmacı yazarlar, “Avrupalılar, Roma uygarlığı ile bağlantılarını sürekli kılmak için çocuklarına Latince öğretiyorlar. Bizim de bin yıllık bir medeniyet geçmişimiz, 200 milyondan fazla osmanlıca belge arşivimiz var.

Geçmişimizi ve coğrafyamızı Osmanlıca ile anlayabiliriz. Bu karara karşı çıkanlar kendi inançlarına yabancı ve kendi tarihlerine düşman olanlardır. Bu zihniyetin mensupları, İslam tarihini Latince olarak öğretseniz bile karşı çıkarlar” şeklinde konuştular.

TOPLUMUN SİLİNEN HAFIZASI CANLANACAK

Yeni Akit’e konuşan Tarih Profesörü Refik Turan, Osmanlı Türkçesi’nin bin yıllık bir medeniyet birikimini okuyup anlama imkanı verdiğini dile getirerek; alınan kararın, yakın tarihte toplumun silinen hafızasının yeniden canlandırılması anlamına geldiğini söyledi. “Bin yıldan bu tarafa oluşan büyük bir medeniyet birikimi var. Geçmişimizle bağlarımız kopartıldığı için bu büyük birikimden yararlanamıyoruz” diyen Profesör Turan, “Osmanlı’nın bilimi, tarihi ve yaşanmış geniş bir kültür birikimi var. Geçmişimizle kopan bağlarımızı yeniden kurarak, yeniden bu büyük medeniyeti ihya etmeliyiz. Osmanlıca Türkçesi’nin okutulması kararı, bunun için iyi bir başlangıç olacaktır. Bu gerekliliğin de bütün toplum kesimlerine iyi anlatılması ve iç barışı koruyacak şekilde sürdürülmesi gerekir” şeklinde konuştu.

CHP İSLAM KÜLTÜRÜ ÖĞRENİLMESİN İSTİYOR

Dinler Tarihi Profesörü İhsan Süreyya Sırma, Arap Alfabesi’ni değiştiren ve Osmanlı Türkçesi’ni ortadan kaldırmaya çalışanların amacının; Müslümanları tarihinden koparmak olduğunu dile getirdi. Sırma, “Bu karara karşı çıkanlar kendi inançlarına yabancı ve kendi tarihlerine düşman olanlardır. Bu zihniyetin mensupları, İslam tarihini Latince olarak öğretseniz bile karşı çıkarlar. Dünyanın en zengin arşivi olan Osmanlı arşivinin gün yüzüne çıkartılmasını ve öğrenilmesini istemiyorlar. Genç nesil kendi dedelerinin mektuplarını bile okuyamıyor. Görkemli bir medeniyet tüm izleriyle çürümeye terk ediliyor. Osmanlı Türkçesi’nin öğretilmesi kararını çok ehemmiyetli ve zaruri görüyorum” dedi.


OSMANLICA BİLMEYEN BİR CHP'Lİ NUTUK'U BİLE OKUYAMAZ

Araştırmacı Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever yaşayan bir dil olmaktan çıkan Latince’nin Avrupa’da hâlâ temel Edebiyat dersi olarak okutulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Avrupalılar, Roma uygarlığı ile bağlantılarını sürekli kılmak için çocuklarına Latince öğretiyorlar.

Bizim de bin yıllık bir medeniyet geçmişimiz var. 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma milyonlarca bilgi ve belge var. 200 milyonun üzerinde belge incelenmeyi bekliyor. Liselerde Osmanlı Türkçesi’nin öğretilmesi; 21. Yüzyıl’ın en büyük eğitim devrimi olacaktır. Osmanlıca Türkçesini bilmeyen bir CHP’li Atatürk’ün orijinal Nutuk’unu bile okuyup anlayamaz”

TARİHİ BAĞLARIMIZ KOPARILDI

Dilbilimci Profesör Muammer Nurlu, 1938’den sonra yürütülen siyasetin “Latince’ye dönüş” siyaseti olduğunu ifade ederek, Harf Devrimi nedeniyle 90 yıl öncesine ait kaynakların okunamadığını ve bu nedenle milletin tarihsel bağlarının kopartıldığını dile getirdi. Profesör Nurlu şunları söyledi: “Kendi tarihine ve inancına yabancılaşma anlayışı halen devam ediyor. Osmanlı Türkçesi’ne karşı çıkanlarda ‘dostlar alışverişte görsün’ mantığı var. Güya Fransa’yı örnek alıyorlar. Ben doktoramı Fransa’da yaptım. Fransızlar kendi tarihine ve kültürel geçmişine son derece bağlılar. Osmanlıca Türkçesi çok zengin bir Türkçe ve mutlaka çocuklarımıza öğretmeliyiz.”

Yorumlara Git

Kadıköy’de kazanan Galatasaray!

Esra Erol’un konuğu sokak ortasında ölü bulundu!

Türkiye'nin savunma devi Altay için çalışmalar hız kazandı: 200 firma çalışıyor

Joe Biden ile Japonya Başbakanı Kişida 'Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik' vurgusu

Dünya ASELSAN'ın peşine düştü! 44 milyon dolarlık dev anlaşma Türkiye'ye duyuruldu