AKİT MENÜ

Ekonomi

Kazancılardan ‘kazan-kazan’

KBSB Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan, kalorifer kazanlarından termik santral ekipmanlarına kadar ürün hizmeti verdiklerine dikkat çekerek, “Isıtma üretimi sektörünün yüzde 60’ı yabancının elinde. Yerli üretime teşvik cari açığı daha da azaltacak” dedi

Güncelleme Tarihi:

Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği  (KBSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve MİMSAN Grup Genel Koordinatörü  H. Ahmet İlhan,  kalorifer kazanlarından termik santral ekipmanlarına kadar ürün hizmeti verdiklerine dikkat çekti ve enerji yatırımları ve cari açığın düşürülmesi konusunda sektörün desteklenmesi gerektiğini söyledi.

YERLİ FİRMALAR KAPANIYOR

 Sektörün yüzde 60’ının yabancıların kontrolünde olduğunu ve bu payın her geçen gün hızla arttığını belirten  İlhan,  “Sektörde yerli firmalarımız kan kaybetmeye devam ediyor.  12 yıl önce  800 kazan firması varken bugün 150’lere geriledi. Çoğu firma ya kapandı ya da başka firmanın çatısına girdi. Kalan firmalardan 10 kadarı finansal anlamda dayanıklı ama geri kalanı da can çekişiyor vaziyette.  Eğer gazı Rusya’dan alıyor, türbini Almanya’dan temin ediyorsanız enerjide bağımsız olamazsınız” dedi.

CARİ AÇIĞA ACİL PANSUMAN

İlhan,  Türkiye’nin 10 yıl içinde bakanlığın da planlaması kapsamında  50 milyar dolarlık enerji yatırımı yapacağına atıf yaparak  “20 termik santral inşaatı başlatıldı ve bunların içinde hiç yerli yok.  1 termik santralin ortalama maliyeti 500 milyon dolar.  Kısacası her sene yarım milyar doları dışarı akıtacağız. Hükümetin, bürokrasinin entegre hareket etmesi lazım. Cari açığa karşı pansuman düşünülüyorsa acil müdahale şart. Hükümet bize 1 destek verirse 5 kazanır. 5 destek beyaz eşyaya verirse 1 kazanır.  Birim desteğin karşıladığı kapasite bizde yüzde 25 daha fazla” şeklinde konuştu.

ALMANLAR YÖNLENDİRİYOR

Kazancılar Derneği olarak heyet kurduklarını ve  termik santrallerde yerlileştirme platformu oluşturduklarını söyleyen H. Ahmet İlhan şöyle devam etti:  “8 ay evvel platform oluşturduk. Enerji ve Sanayi bakanlığından eleman istedik. Toplantılarımız sürüyor.  Ocak’ta  Enerji Bakanlığı’na çalışmamızı sunacağız.  Alman Vakıfları 10 sene önce tezgah kurarak yılda 1.5 milyar euro bütçe ayırıp, ülkemizdeki enerji yatırımlarını yönlendirirken bizim elimiz kolumuz bağlı.  Almanlar  kendilerine yandaş yüzlerce akademisyenle enerji politikamızı yönlendiriyor. Bu oyunları neden göremiyoruz?”

YERLİYE AĞIRLIK VERİLSİN

Yerli sanayicinin gözardı edilmemesini isteyen İlhan,  “2023 yılına kadar 50 milyar dolarlık santral yapılması gerekiyorsa hükümet yerli oyuncularla entegre olmalı. 60 milyar dolarlık enerji ithalatımıza neden çare aramıyoruz?” diye sordu.

Yorumlara Git

Öldüren akım! 100 bin TL'ye 'Sarı serum' çılgınlığı

Türk savaş uçakları havalandı! Milli Savunma Bakanlığı: 3 terörist etkisiz hale getirildi

Asla göz ardı edilmemeli! Bu 9 semptomu yaşayanların çok dikkat etmesi gerekiyor

Türkiye'den büyük başarı! Her 4 paketten birisinde Türk üreticilerin imzası var

5 yıl erken emekli olacaklar! O meslekte çalışanlar gün sayıyor