AKİT MENÜ

Ekonomi

Doların ateşi yine yükseldi

Küresel piyasalarda dolara olan talebin devam etmesiyle yurt içinde dolar/TL 2,2810’a çıkarak son bir buçuk ayın en yüksek seviyesini gördü.

Güncelleme Tarihi:

Cuma günü beklentilerden çok iyi gelen ABD verilerinin ardından 2,26’nın üzerine çıkan dolar/TL, bu haftanın ilk işlem gününde de yükselişini sürdürdü. Bugün bankalararası piyasada güne 2,26 seviyelerinden başlayan dolar/TL, küresel piyasalarda dolara olan talebin devam etmesiyle 2,2810’u görerek 16 Ekim’den beri en yüksek seviyesine ulaştı.

PİYASA ABD’YE ODAKLANDI

Analistler, hafta boyunca yurt içinde 3. çeyrek GSYH, ekim ayı cari işlemler açığı verisi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2015 yılı Para ve Kur Politikası sunumunun açıklanacağını belirterek, beklentilerin oldukça üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından küresel piyasaların FED’in 16-17 Aralık’taki toplantısına odaklandığını kaydediyor.

Teknik olarak dolar/TL’de sırasıyla 2,28 - 2,2860’ın önemli direnç seviyeleri olduğuna dikkati çeken analistler, aşağı yönlü hareketlerde ise 2,2640’ın destek konumunda olduğunu bu seviyenin kırılması durumunda iyimser bir havanın oluşabileceğini dile getiriyor.

MERKEZ DÖVİZ SATACAK

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım ihale tutarının bugünden itibaren “en az 20 milyon dolar”dan “en az 40 milyon dolar”a yükselttiğini duyurdu. TCMB bugünkü en az 20 milyon dolarlık döviz satım ihalesini de 40 milyon dolar olarak açtı. Dolar/TL, TCMB’nin duyurusu ve 2,28’in üzerinden gelen kâr satışlarının etkisiyle 2,27 seviyelerinde işlem gördü.

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, “Kurun enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini göz önüne aldığımızda Merkez Bankası’nın 2,50 - 2,60 sepet kur (1 EUR + 1 USD ortalaması) bandını tercih edebileceği görüşündeyiz. Zaten bugün sepet kur bazında TL’nin 2,53 seviyesine hareket ettiğini görüyoruz. Bu ay Merkez Bankası’nın faiz koridorunda ölçülü bir ayarlama yapması ya da zorunlu karşılıklarda düzenlemeye gitmesini mümkün görmekteyiz. Bu Lira’ya bir miktar değer kaybettirebilir” dedi.

Yorumlara Git

Türk savaş uçakları havalandı! Milli Savunma Bakanlığı: 3 terörist etkisiz hale getirildi

Asla göz ardı edilmemeli! Bu 9 semptomu yaşayanların çok dikkat etmesi gerekiyor

Türkiye'den büyük başarı! Her 4 paketten birisinde Türk üreticilerin imzası var

5 yıl erken emekli olacaklar! O meslekte çalışanlar gün sayıyor

Türkiye'nin hamlesi ABD'yi karıştırdı: Senatörler ikiye bölündü!