AKİT MENÜ

Gündem

Batının ‘6284’ü bile aileyi gözetiyor

6284 sayılı kanunun yanlış uygulandığı ortaya çıktı.

FARUK ARSLAN- İSTANBUL 6284 sayılı kanunun yanlış uygulandığı ortaya çıktı. Türkiye’de eşlerden birinin şikayeti sonucu eşe verilen 1 ila 6 aylık uzaklaştırma cezalarının Avrupa ülkelerinde 3 ila 7 gün aralığında tutulduğu tespit edildi.

Batılı standartlar gözetildiği iddiasıyla hazırlan 6284 sayılı kanunun yanlış uygulandığı ortaya çıktı. Türkiye’de eşlerden birinin şikayeti sonucu eşe verilen 1 ila 6 aylık uzaklaştırma cezalarının Avrupa ülkelerindeki bu seviyede yer almadığı; Hollanda, Almanya, Belçika, Fransa, İspanya gibi ülkelerde uzaklaştırma yaptırımının 3 ila 7 gün aralığında tutulduğu tespit edildi.

Şiddet vakası olmayan basit anlaşmazlık durumlarında erkeğin aile bütünlüğünü bozup geri dönülemeyecek şekilde 6 ay evden uzaklaştırılmasının yanlış olduğunu belirten uzmanlar, Batı’daki gibi kısa süreli uzaklaştırma yaptırımlarıyla öncelikli olarak aile kurumunun bozulmaması ve tarafların teskin edilmesinin amaçlanması gerektiğini vurguluyor.

‘AİLEYE ŞİDDET’ OLMAMALI

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Av. Mustafa Cüneyd Doğan, “Batı’da uygulanan aileyi koruma amaçlı kanunların bizdekiyle kıyası noktasında daha tutarlı olduklarını görüyoruz. Türkiye’de ailenin korunmasını önemsemeyen ve ailenin korunmasını amaçlayan kanunları suiistimale açık hale getiren çevreler ne yazık ki kadınlar üzerinde tahrik unsuru oluşturabiliyor. Hanımların basit nedenleri şikayet konusu yaparak erkeğe dolayısıyla eşine karşı hasmane tavırlar içerisine sokulması bu yolla sağlanabiliyor” diye konuştu.

BASİT VAKALARDA SÜRE KISA TUTULMALI

Aile danışmanı Şeyda Betül Kılıç ise, “Şiddet vakalarının karşılığının ağır cezalar olmayıp 6 aylık uzaklaştırma yaptırımı olması zaten bunun karşılığı olamaz. Tarafların karşılıklı ayrılma talebinde bu tür kararlar verilebilir ancak. Kadın cinayetlerini engelleyici olmayan mevcut kanunda yasal olarak doğru yapılandırma yok” diye konuştu.

6284 sayılı kanunun eşler arasında sopa gibi kullanılmaması gerektiğini ifade eden Şeyda Betül Kılıç, “Kanunun, en basit şeyde ‘bir ay eve gelemezsin’ yollu söylemlere sebebiyet vermesi ve birbirlerinin önüne engelleyici faktör olarak sunulması evliliğin tadını kaçıracaktır. Basit vakalarda uzaklaştırma sürelerinin kısa tutulması, taraflara psikolojik destek sağlanması, şiddet durumlarında ise ağır cezai tedbirler uygulanarak ölümlü vakaların yaşanmaması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

6284’TE DÜZENLEME ŞART

Dağılmış Aileler ve Çocuk Hakları Derneği Başkanı Cengiz Dinçer de, “Aileyi dağıtma yasasına dönüşen 6284 sayılı kanunla ilgili Avrupa standartlarında gerekli düzenlemeler yapılmalı ve uzun süreli uzaklaştırma cezalarıyla evliliğin işkenceye dönüştürülmemesini bekliyoruz. Evine yaklaşamayan, kalacağı yeri yurdu olmayan, yuvasından ve çocuklarından uzak kalan erkekte bu durum maalesef nefrete dahi dönüşebiliyor ve intikam duygularını tetikliyor. Yetkililerin bu hazin durumun giderilmesi noktasında normal değerler ölçüsünde önlemler almasını istiyoruz” dedi.

İlişkili haber:

6284 yuva yıkıyor

Yorumlara Git

Katil kim? Bakan Yerlikaya'dan Narin Güran açıklaması

Hatice Kolçak: Bu yol rekor getirecek

Amerika’dan yine boş beleş açıklamalar! İş çözmeye değil, gezmeye gitmişler

Katil İsrail’den Lübnan'a hava saldırısı

Alman otomotiv devi iflas etti! Otomobil markaları için parça üretiyordu