AKİT MENÜ

Ekonomi

Dış talepte artış sevindirici

Alınan politika tedbirleri sonucu büyümede 2014 yılı ilk çeyreğinde başlayan iç ve dış talep arasındaki dengelenme sürecinin yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettiğini belirten Ali Babacan, dış talebin büyümeye 2,5 puan katkıda bulunduğunu hatırlattı ve iç talepte etkinin 0,8 puan negatif olduğunu söyledi

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, olumsuz hava koşulları nedeniyle tarımsal üretimin azalmasının, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) büyümesini sınırlandıran bir etken olduğunu belirtti.

Babacan, yazılı açıklamasında Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekteki büyüme rakamlarını değerlendirdi. Üçüncü çeyrekte GSYH’nin geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 1,7 büyüme kaydettiğini ifade eden Babacan, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış büyüme hızında ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 artış gerçekleştiğini, böylece yılın 9 ayında GSYH’nin reel olarak yüzde 2,8 büyüdüğünü kaydetti.

İÇ TALEBİN ETKİSİ AZALIYOR

Üçüncü çeyrekte sanayi katma değerinin yüzde 2,7; hizmetler sektörü katma değerinin ise yüzde 3,1 artış gösterdiğine dikkati çeken Babacan, Alınan politika tedbirleri sonucunda 2014 yılı ilk çeyreğinde başlayan iç ve dış talep arasındaki dengelenme sürecinin yılın üçüncü çeyreğinde de devam ettiği görülmektedir. 2014 yılı üçüncü çeyreğinde net dış talep büyümeye 2,5 yüzde puan katkı yaparken; toplam yurtiçi talep negatif 0,8 yüzde puan katkı sağlamıştır” dedi.

2014 yılı üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3,2 büyüme kaydedildiğini belirten Babacan, “2013 sonunda yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşen cari işlemler açığının milli gelire oranı, 2014 yılı üçüncü çeyreği itibariyle yıllıklandırılmış olarak yüzde 5,8 seviyesine gerilemiştir. 2014 yılı ilk 9 ayında yıllıklandırılmış olarak net enerji hariç cari işlemler açığında, 2013 sonuna göre 19 milyar dolar seviyesinde iyileşme gerçekleşmiştir” ifadesini kullandı. Bakan Babacan petrol fiyatlarındaki düşüşün cari açığı müspet destekleyeceğini belirtti.

EK 1,2 MİLYON İSTİHDAM

Başbakan Yardımcısı Babacan, 2002 yılından bu yana makroekonomik ve finansal istikrarı sağlamak amacıyla uygulanan isabetli politikaların yanı sıra gelecek dönemde sürdürülebilir büyüme yapısının güçlendirilmesi ve potansiyel büyümenin arttırılması için yapısal reformların da kararlılıkla hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu kapsamda Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) ile gündeme alınan 25 alanda öncelikli dönüşüm programları ve bu programların uygulamaya geçirilmesine yönelik eylem planları hazırlandığını hatırlatan Bakan Ali Babacan, eylem planlarının, kapsamlı uygulama belgeleri olduğunu kaydetti.

Babacan, yılın üçüncü çeyreği itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre ilave 1 milyon 258 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydetti.

Yorumlara Git

Türk savaş uçakları havalandı! Milli Savunma Bakanlığı: 3 terörist etkisiz hale getirildi

Asla göz ardı edilmemeli! Bu 9 semptomu yaşayanların çok dikkat etmesi gerekiyor

Türkiye'den büyük başarı! Her 4 paketten birisinde Türk üreticilerin imzası var

5 yıl erken emekli olacaklar! O meslekte çalışanlar gün sayıyor

Türkiye'nin hamlesi ABD'yi karıştırdı: Senatörler ikiye bölündü!