AKİT MENÜ

Ekonomi

Petrol fiyatlarını fırsata çevirelim

2015 yılına ait faiz ve para politikası raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon hedefiyle ilgili 2017 hedeflerinin yüzde 5 olduğunu belirterek, “Mevcut şartlar 2015 için yüzde 6,2’lik enflasyon tahminini de altında gerçekleşme olabileceğine işaret ediyor. Önümüzdeki yıl enflasyonun yüzde 5’e yakın bir seviyede gerçekleşmesi mümkün” dedi.

Güncelleme Tarihi:

YENİ AKİT / ANKARA - YÜZDE 5’E DÜŞEBİLİR

Enflasyonun 2015 yılı boyunca kademeli bir düşüş sergilemesinin amaçlandığını ifade eden Başçı, “Petrol fiyatı başta olmak üzere tüm emtialarda önemli düşüş gerçekleşti, bu enflasyonu düşürücü bir faktör olacak. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün 0,4-0,5 puanlık enflasyonu düşürücü etki getiriyor. Petrol fiyatlarından enflasyonu düşürücü bir etki gelecek, bunu fırsat bilip enflasyonu yüzde 5’e düşürmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor” dedi.

Başçı, gelecek yıl dış dengede belirgin bir iyileşme beklediklerine işaret ederek, emtiadaki düşüşün kalıcı olması durumunda bunun Türkiye’ye avantaj sağlayacağını söyledi. Enflasyon için yılsonu öngörülerinin yüzde 8,9 olduğunu belirten Başçı, “İlk intibamız yılsonunda yüzde 8,9’un altında olabileceği yönünde. Ocak-Şubat-Mart-Nisan aylarında enflasyonda kuvvetli bir düşüş mümkün. Bunu hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

 İKİ ZORLUK VAR 

Türkiye için zorlukları açıklayan Başçı, “Türkiye için zorluklar FED’in politika normalleştirmesi ve Tarım-Gıda fiyatlarıdır” dedi. Merkez Bankası Başkanı Başçı, para politikasındaki sıkı duruşun hem döviz kuru, hem de enflasyon beklentilerini kontrol etmede başarı olduğunu söyledi. Başçı 3. çeyrek büyüme rakamıyla ilgili olarak ise “Potansiyel büyümenin artırılması için yapısal reformların hayata geçmesi gerekiyor. Büyüme 4. çeyrekte bir miktar daha iyi olabilir ancak çok kuvvetli değil. 3. çeyrek büyümesi sadece ihracattan gelmiş görünüyor” diye konuştu.

Yorumlara Git

Mourinho yolcu sanki! Bir ilk yaşandı: Tarih vererek duyurdular… Asla göz ardı edilmemeli!

İsmail Nacar’dan uyarı! Bektaşiler emperyalist tuzağa gelmemeli

Gazze’deki zulmü durduracak hiçbir etkili adım atılmadı!

İzmir felaketi yaşıyor! Şimdi de çöp dağları oluşmaya başladı!

CHP'nin kalesini fareler bastı! Rezil görünler