AKİT MENÜ

Ekonomi

Kırsal nüfus yaşlanıyor

Onuncu Kalkınma Planı’ndaki durum analizine göre, 2007-2012 döneminde ülke nüfusu toplam yüzde 7,1 artarken, kırsal nüfus yüzde 8,8 azalarak yaklaşık 22,9 milyondan 20,9 milyon kişiye düştü. Böylece kırsal nüfusun toplamdaki payı yüzde 32,5’ten yüzde 27,7

2013-06-22 20:34:36

ANKARA- Onuncu Kalkınma Planı’nda yer alan durum analizine göre, kırsal nüfustaki azalma ve yaşlanma eğilimi sürüyor. Durum analizine göre, 20 bin nüfus eşiğini esas alan kır-kent tanımı kapsamında, 2007-2012 döneminde ülke nüfusu toplamda yüzde 7,1 artarken, kırsal nüfus yüzde 8,8 azalarak yaklaşık 22,9 milyondan 20,9 milyona düştü. Böylece kırsal nüfusun toplam içindeki payı yüzde 32,5’ten yüzde 27,7’ye geriledi. Geçen yıl itibarıyla ise kırsal nüfusun yüzde 57’si köylerde, yüzde 24’ü beldelerde ve yüzde 19’u ilçe merkezlerinde yaşıyor. Aynı dönemde kırsal kesimde 65 yaş ve üzeri nüfusun payı yüzde 9,6’dan 11,3’e yükseldi. 0-14 yaş grubunun payı ise yüzde 27,8’den 25,5’e geriledi.   
KIRSAL KESİMDE İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANI ARTTI
Kırsal nüfustaki azalma ve yaşlanmaya karşın iş gücüne katılma oranı yüzde 50,8’den 53,6’ya yükseldi.               
Kırsal kesimde tarımın istihdamdaki payı yüzde 61 civarında seyrederken, tarım istihdamı yaklaşık 1,1 milyon, tarım dışı istihdam ise yaklaşık 600 bin kişi arttı.               
Tarım istihdamındaki olası çözülme karşısında, kırsalda tarım dışı istihdam imkanlarının artması ve kırsal iş gücünün bu şekilde istihdam edilebilirliği daha önemli hale geliyor. Bu bağlamda, 2007-2012 döneminde kırsal iş gücü içinde lise ve üstü eğitime sahip olanların payı yüzde 18’den 18,2’ye yükseldi.               
ASGARİ REFAH DÜZEYİNİN ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR
Onuncu Kalkınma Planı döneminde ise kırsal kesimdeki asgari refah düzeyinin ülke ortalamasına yaklaştırılması amaçlanıyor. Plana göre, 2014-2018 yılları arasında izlenecek politikalardan bazıları şöyle:               
l “Kırsal ekonominin üretim ve istihdam yapısı, turizm, ticaret, gıda sanayi, küçük ölçekli üretim gibi tarım dışı ekonomik faaliyetlerle çeşitlendirilecek.               
l Sosyal hizmet ve yardımlar, köylere arz yönlü sunulacak ve yoksulluk sınırı altındaki haneler ile uzak kırsal yerleşimler öncelikli olarak dikkate alınacak.               
l Köylerdeki nüfus yoğunluğunun düşmesi nedeniyle yaşlı ve engellilerin, ekonomik ve sosyal hayata katılımı ile bakım ve diğer sosyal hizmetlere erişimini kolaylaştırmak amacıyla yerel düzeyde kamunun hizmet sunum kapasitesi güçlendirilecek ve yenilikçi modeller geliştirilecek.               
l Kırsal nüfusun bilişim hizmetlerine erişimini güçlendirmek amacıyla Evrensel Hizmet Fonu kapsamında belirlenen bilişim altyapısı hizmet türleri geliştirilecek ve yatırımlarda dezavantajlı yerleşimlere öncelik verilecek.               
l Kırsal alan tanımı revize edilecek, temel nitelikteki ulusal verilerin kır-kent ve il bazında yayınlanması sağlanacak.”

Yorumlara Git

Altından rekor üstüne rekor!

İran'da maden faciası! 13 ölü

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi