AKİT MENÜ

Ekonomi

Türkiye’nin güçlü projeleri Körfez sermayesini çekiyor

Amerikan Merkez Bankası FED’in açıklamalarından sonra dünya piyasasında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık, “FED’in kararlarının Türkiye’ye etkisi

2013-06-23 20:02:40

İSTANBUL - Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık, ABD Merkez Bankası (FED)kararlarının etkilerine ilişkin, “Bunların Türkiye’ye etkisi marjinal olacaktır. Sistem şu anda Türkiye’de o kadar riskli değil” dedi. Uyanık, FED’in ve diğer merkez bankalarının parasal genişleme konusunda aldığı kararların gelişmekte olan ülkelere etkisi ve Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalar yaptı. FED’in ya da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) aldığı çeşitli kararların piyasaları etkilediğini söyleyen Uyanık, “Birtakım dalgalanmalar tabii ki olacaktır. Bunlar konjoktürel olacaktır. Türkiye’nin yapması gereken, kalıcı reformlar yapmaktır” dedi.
TÜRKİYE, ENFLASYONU ARTIRMADAN
BÜYÜME BAŞARISINI GÖSTERİYOR
Merkez Bankası’nın son dönemde uyguladığı politikalara da değinen Uyanık, şunları söyledi: “Şu ana kadar düzenli ve anlamlı gidiyor. Konjonktüre göre kendilerini organize ediyorlar. Pek eleştirilecek tarafı yok. Şu anda hâlâ Türkiye’de büyüme varsa, çünkü çevre ülkelere bakılınca özellikle Avrupa’da çok düşük, hatta negatif büyüme var. Çin’de giderek sıkıntılar yaşanmaya başlıyor. Türkiye belli bir ölçüde bunu koruyor. Korumasında da dengeli politikaları etkili oluyor. Enflasyonu artırmadan büyümeyi sürdürmek çok zordur ve Türkiye bunu başarıyor. Günlük olaylarda bazen sapmalar olabilir. Zaten uzun vadeli baktığınızda Türkiye’yi dışarıda en çok prestijini artıran ekonomi yönetimi oldu. Gayet güzel yönettiler ve iyi gidiyor. Dış politikada iyi gidiyoruz.”

TÜRKİYE DÜNYANIN İLGİSİNİ ÜZERİNE ÇEKİYOR
Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık, Türkiye’de son günlerde yaşanan olayların yatırımcıları etkileyip etkilemediği yönünde Dünya Bankası olarak herhangi bir çalışma yapmadıklarını belirterek şunları söyledi:
 "Buna yönelik yaptığımız bir çalışma yok. Dışarıdan gördüğümüz ve gazetelerden okuduklarımız var. Onlara bakarak da konuşmak yanlış olur. Çünkü bu bir gösterge değil.
 Bunlar psikolojik hareketler. Temel göstergelere bakmak lazım. Burada tek kaygılanacak şey, ‘iş uzarsa sarsılır mı?’ Güvenin sarsılmaması gerekir. Çünkü yatırımcı güvenli yere yatırım yapar."
TÜRKİYE’NİN  POTANSİYELİ  YÜKSEK
Körfez sermayesinin Türkiye’ye gelmesi açısından İslami enstrümanlar hakkında da değerlendirmeler yapan Uyanık, şunları dile getirdi:
"Türkiye birçok anlamda potansiyeli olan bir konumda. Hem Körfez ülkelerinin hem de Uzak Doğu’daki Müslüman ülkelerin Türkiye’ye ilgileri var. Türkiye’nin ekonomik anlamda stabil durumda olması ve yatırım imkanlarının fazla olması nedeniyle ilgi görüyor. Çünkü Türkiye büyük projeler yapan ve büyük projeler düşünen bir ülke. Böyle olduğu zaman da finansmanın İslami finansmanla sağlanması da mümkün. Neden? Ulaştırma, köprü, havalimanı gibi yatırım projeleri İslami finansman modeline çok uygun. İslami finansmanla ilgili bir fonlama yapabilmek için sabit bir varlık olması lazım. Bu tür işler Türkiye’de çok yeni. Ama bugüne kadar iyi işler yapıldı."

Yorumlara Git

İran'da maden faciası! 13 ölü

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi