AKİT MENÜ

Ekonomi

Yeni Türk serbest bölgelerine adım

Bakan Zeybekci, serbest bölgelerin hiçbir şeyin alternatifi olmadığını belirterek, kurulacak yeni bölgelerin Singapur’daki, Portekiz’deki, İrlanda’daki sistemin alternatifi olacağını söyledi

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin dünyadaki en başarılı örneklerin ilerisine geçen bir serbest bölge anlayışına geçeceğini belirterek, “Serbest bölgeler hiçbir şeyin alternatifi değil, ülkedeki hiçbir alanın alternatifi değil. Serbest bölge Singapur’daki, Portekiz’deki, İrlanda’daki serbest bölgenin alternatifi olsun” dedi.

Zeybekci, Pamukale Colossea Otel’de düzenlenen “Serbest Bölge Çalıştayı”nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin serbest bölgelerde heyecanlı, iştahlı bir şekilde çalışma başlattığını ve serbest bölgelere sahip olduğunu ifade etti.

SÜPER BÖLGE GELİYOR

Türkiye’nin dünyanın bir çok ülkesiyle eş zamanda, aynı özelliklerle, donanımlarla, imtiyazlarla, avantajlarla serbest bölgelere sahip olduğunu fakat zaman içinde yerinde saydığını belirten Bakan Zeybekci, “Avrupa Birliği de belki kendi içinde, serbest bölgelerle ilgili yeni bir açılım yapmak zorunda. Dünya her gün başka bir boyuta, başka gelişmelere geçiyor” ifadesini kullandı. Serbest bölgelerin mantığının “gümrük dışı, ayrı bir kanunla, ayrı bir yönetimle izole edilmiş veya özel haklar ve imtiyazlar verilmiş” bölgeler olarak görüldüğünü kaydeden Zeybekci, dünyada serbest bölgeler konusunda daha farklı boyutları geçildiğini, Türkiye’deki serbest bölgeleri uzmanların “1. Bölge” olarak tanımlarken, dünyada 5., 6. Serbest Bölgeler konuşmaya başlandığını dile getirdi.

DOLARA DOKUNMAYIN

Türkiye’nin artık global bir oyuncu olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, Hammade, enerji, ticaret, hizmet, turizm bütün bu alanların geçiş noktasında, dünyanın orta yerinde olan Türkiye’nin kendi serbest modelini üretmek zorunda olduğunu kaydetti. 

Serbest Bölgeler Çalıştayı’nın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Zeybekci, dolarda son günlerde yaşanan hareketlilikle ilgili bir soru üzerine, “28-29 Ocak dönemlerinde de aynısını söylemiştim. Dolar 2,39 seviyesine geldiğinde söylediğim gibi, dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım, rahat bırakmak, serbest bırakmak ve piyasanın kendiliğinden halletmesini sağlamak lazım. Şu anda aynı şeyi söylüyorum dokunmamak lazım bundan da endişe etmemek lazım” diye konuştu.

Yorumlara Git

Mourinho yolcu sanki! Bir ilk yaşandı: Tarih vererek duyurdular… Asla göz ardı edilmemeli!

İsmail Nacar’dan uyarı! Bektaşiler emperyalist tuzağa gelmemeli

Gazze’deki zulmü durduracak hiçbir etkili adım atılmadı!

İzmir felaketi yaşıyor! Şimdi de çöp dağları oluşmaya başladı!

CHP'nin kalesini fareler bastı! Rezil görünler