AKİT MENÜ

Ekonomi

Gösteri terörüne karşıyız

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, bir tartışmayla gecelik faizin yüzde 7 bin 200’lere çıktığı Türkiye’den, gösteriler sebebiyle piyasalarının beklendiği oranda etkilenmediği bir Türkiye’ye geldiğimizi belirterek, gezi olayları üzerinden ortaya konulan terö

2013-06-25 20:41:16

EKONOMİ SERVİSİ
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, ‘MÜSİAD 2013 Türkiye Ekonomisi Raporu’nu dün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. Olpak, Türkiye ekonomisinin rakamsal olarak büyümesini önemsediklerini belirterek, asıl olarak gelirin ve refahın adil dağılımını sağlayacak makro ve mikro politikaların iktisadi, sosyal ve siyasi sahalarda da verimli uygulanmasıyla yapılacak kalkınmayı amaçladıklarını kaydetti.
“GÜVENLİ BİR EKONOMİYE SAHİBİZ”
MÜSİAD olarak böyle bir kalkınma için zorunlu gördükleri politikaları, hedefledikleri müreffeh bir Türkiye resminin parçaları oldukları için önemsediklerini ifade eden Olpak, “2012, ülkemiz için makroekonomik göstergelerde dengelenme yılı olarak kayıtlara geçti. 2010 ve 2011 yıllarında rekor büyümelere imza atan ülkemiz, yapısal problemlerinden ötürü kronikleşen, büyüyen bir cari açık problemiyle karşı karşıya geldi. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde negatif büyüme oranları, mali dengelerde istikrarsızlık, artan işsizlik gibi iktisadi, sosyal, siyasi yansımaları olan pek çok mesele henüz çözüme kavuşturulamadı. Türkiye’nin 4 derecelendirme kuruluşundan tekrar yatırım yapılabilir kredi notunu alması, ülkemizin son 10 yıllık süreçte göstermiş olduğu başarının, uluslararası arenada da takdir gördüğünün ispatı olmuştur. Biz bunu, Güven Ekonomisi olarak adlandırıyoruz” dedi.
“DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLERDEN
YANA, GÖSTERİ TERÖRÜNE KARŞIYIZ”
Taksim Gezi Parkı provokasyonuna işaret eden Genel Başkan Olpak, “Çevre hassasiyeti ile başlatılan eylemlerin, amacından saptırılarak başka amaçlar uğruna provoke edildiğine şahit olduk. MÜSİAD olarak, farklı düşüncelerin, şiddet içermeden ve şiddetle karşılaşmadan ifade edilebilmesini savunduk. Demokrasi ve özgürlüklerden yanayız. Ancak talepleri ifade etme özgürlüğünün, ülkenin Başbakanına hakaret etme, kamu ve vatandaşa ait mallara, sosyal hayata, iş hayatının sürmesine zarar verme aşamasına getirilmesine ve gösteri terörüne de karşıyız” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ VE
SABRINI TEST ETTİLER”
Olpak, bu olaylarda, Türkiye’nin gücünün test edildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Türkiye’nin bankacılık sistemi, finans kurumları, borsası, piyasaları, kamu maliyesi, kamu idaresi, sinirleri, vatandaşın farklı görüşlere tahammülü test edildi. Bir tartışmayla gecelik faizin yüzde 7 bin 200’lere çıktığı Türkiye’den, gösteriler sebebiyle piyasalarının beklendiği oranda etkilenmediği bir Türkiye’ye geldik. Bunda, barış ve demokrasi atılımlarıyla daha güvenli hale gelen Türkiye’nin, huzur arayışının büyük payı var.”
“BANKACILIĞIN PROJEYE DE KREDİ
VEREN SİSTEME GEÇMESİ LAZIM”
Raporda MÜSİAD olarak finansman kaynağı oluşturulması konusunda önerileri ile işletmelerin ve geleceği şekillendirecek girişim faaliyetlerinin, oluşan finansal kaynaklara ulaşımındaki problemlerine değinildiğini aktaran Nail Olpak, şu çözüm önerilerinde bulundu: “Bankacılığın teminata kredi veren sistemden projeye de kredi veren sisteme geçmesi lazım. Kamu bankalarının, mevduat bankacılığı kadar yatırım bankacılığı faaliyetlerinin de ağırlık kazanması gerekiyor. Bankacılık sisteminin proje finansmanı için teşvik edilmesi lazım. Kamu projelerinin finanse edilebilir ölçeklere bölünmesi ve projelerin gerçekleştirilmesinde tabanın genişletilmesi, enerji yatırımlarında, orta büyüklükteki işletmelerin de önünün açılması gerekiyor. Büyük ölçekli portföy özelleştirmelerinde, bildiğiniz üzere kamunun elindeki hisselerin tamamı blok yöntemle elden çıkarılmaktadır. Bunun yerine, kademeli bir hisse devri opsiyonu da göz önünde bulundurulabilir. Kamu-özel sektör işbirliklerinin daha fazla etkin olması gerekir.”

Yorumlara Git

İran'da maden faciası! 13 ölü

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi