AKİT MENÜ

Ekonomi

Sağlam büyüyecek

TD Securities’e göre Türkiye 2014 yılında yüzde 3’ün üzerinde, 2015 yılında ise 2014 yılından daha fazla büyüyecek. Bu yılki 3. çeyrekteki yüzde 1,7 ve yıllık 2,8 oranındaki büyümeyi sürpriz olarak karşıladı.

Güncelleme Tarihi:

Türkiye bölgesinde siyasi ve ekonomik olarak istikrar adası olarak yükselirken uluslararası kuruluşlar da bunu teyit eden açıklamalarda bulunuyor.

TD Securities ile IHS Global Insight Türkiye ekonomistleri Türkiye’nin parlayan bölge coğrafyasında bir yıldız olarak uluslararası arenada dikkat çektiğini değerlendirdiler.

EN AZ YÜZDE 3 BÜYÜR

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio, Türkiye’nin 2014 yılı büyüme rakamının yüzde 3 olabileceğini belirtti Maggio, Türkiye’de 3. çeyrekte yüzde 1,7 olarak gerçekleşen büyümenin sürpriz bir gelişme olduğunu ifade etti. Maggio, jeopolitik riskler nedeniyle 2. ve 3. çeyrekte gerçekleşen zayıf büyümenin Türkiye için az da olsa aşağı yönlü riskler oluşturduğuna işaret etti. Türkiye’nin 2014 yılı büyüme rakamının yüzde 3 olabileceğini aktaran Maggio, 2015’te ise yüzde 3,2 büyüme beklediğini bildirdi. Maggio, düşen petrol fiyatlarının Türkiye’nin cari açık ve enflasyonuna olumlu etki edebileceğini aktardı. Gelişen ülke para birimleriyle paralel olarak Türk Lirası’nın değer kaybettiğini vurgulayan Maggio, ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası sonucunda, 2015 yılının 2. çeyreğinde TCMB’nin para politikasını daha da sıkılaştırabileceğini kaydetti.

SON ÇEYREK YUKARI YÖNLÜ ILIMLI

IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch de Türkiye’nin yılın son çeyreğinde de yavaş bir büyüme gerçekleştirebileceğini belirtti. Öncü göstergeler ve sıkı para politikası sonucu yılın son çeyreğinde büyümenin yavaş gerçekleşebileceğini ifade eden Birch, ihracatın artabileceğini, 2015 yılında büyüme hızının yükselebileceğini aktardı. 

Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,7 ocak-eylül döneminde ise yüzde 2,8 büyüdü. Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH), 3. çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,8; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri 2. çeyreğe göre yüzde 0,4 arttı.

Yorumlara Git

Mourinho yolcu sanki! Bir ilk yaşandı: Tarih vererek duyurdular… Asla göz ardı edilmemeli!

İsmail Nacar’dan uyarı! Bektaşiler emperyalist tuzağa gelmemeli

Gazze’deki zulmü durduracak hiçbir etkili adım atılmadı!

İzmir felaketi yaşıyor! Şimdi de çöp dağları oluşmaya başladı!

CHP'nin kalesini fareler bastı! Rezil görünler