AKİT MENÜ

Gündem

Koç, köyleri zehirliyor

Koç Holding’in altın madeni açmak istediği Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Pınargözü köylülerini zehirlediği ortaya çıktı.

2014-12-16 07:50:23

Gezi Parkı eylemlerine sahip çıkarak “çevreci” görüntüsü veren Koç Holding, Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Pınargözü köylülerini zehirlediği ortaya çıktı. Koç Holding’e bağlı Demir Export A.Ş, köyün su kaynağını kuruturken, susuz kalan köylülere de madendeki arsenikli suyu verdi. Bölgede altın madeni de açmak isteyen Koç, bölgenin insandan arınması için köylülere bilerek az su verdiği, o suyunda zehirli olduğu raporlara yansıdı. 

Koç aile grubuna ait Demir Export şirketinin bulunduğu Pınargözü Köyü ile Taşgeçit ve Davutoğlu mezraları arsenikli suyla yavaş yavaş zehirlendiği öğrenildi. 1955 yılından itibaren bölgede demir madeni işletmeciliği yapan Demir Export’un, maden sahasında 3 yıl önce daha derine inmesi köyün su kaynağını kuruttu. Köyün içme ve tarımda sulama suyu olarak kullandığı kaynak, madende yapılan yeni kazı çalışmaları sonrası kesildi. Mühendisler tarafından yapılan inceleme sonrası su kaynağının maden dolayısıyla kesildiğinin kesinleşmesi sonrası köylüler, şirketi Kangal Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyet etti. Mahkemenin maden alanında yaptığı incelemeler sonrasında da köyün su kaynağının Demir Export tarafından kurutulduğu tespit edilerek belgelendi. 

GERÇEĞİ KÖYLÜLER ORTAYA ÇIKARDI 

Susuz kalan köylüler maden şirketinden şikâyetçi olarak, sularını geri vermesini ve doğaya verdiği zararı düzeltmesi istendi. Ancak şirket, maden ocağının dibinde biriken arsenikli suyu, köyün su şebekesine aktardı. Suda bir gariplik olduğu şüphesine kapılan köylüler, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na şikâyette bulunarak suyun analiz edilmesini istediler. Ancak durumdan haberdar olan Demir Export şirketi, Halk Sağlığı Kurumu’na baskı yaparak 2013 yılının Mayıs ayında suyun “normal” olduğu raporu verdirdi. Ancak, köylüler kendi imkânlarıyla özel bir kuruma suyu tekrardan analiz ettirerek suda yoğun miktarda arsenik bulunduğunu ortaya çıkardılar. Gerçeğin ortaya çıkması üzerine Halk Sağlığı Kurumu, 2014 yılının Nisan ayında yeni bir rapor hazırladı ve suda 16,2 oranında arsenik olduğunu bildirdi. 

ARITMA TESİSİNDEKİ HİLE 

Suyun arsenikli olduğunun ispat edilmesi sonrası Demir Export, köye su arıtma tesisi kurdu. Ancak tesis köylülere yeterli gelmedi ve şirket bu sefer de arsenikli suyu arıtmadan, ancak arıtılıyor gibi göstererek köyün su şebekesine kattı. Şirketin yaptığı hilenin farkına varan köylüler, durumu yetkililere şikâyet ederek Demir Export hakkında tutunan tutturdular. Halk Sağlığı Kurumu’nun tuttuğu tutanakta, “Arıtma sonucu arsenik değerleri mevzuat limitleri altına düşürülmüştür; ancak köyde su sıkıntısı sebebiyle köylünün isteği üzerine arıtma çıkışına arıtılmamış ek su ilave edildiği saptanmış olup alınan tekrar denetim izleme numune sonuçları mevzuat limitleri üstüne çıkmıştır. Arıtma tesisi çıkışında depoya ilave edilen ek su vanası tarafımızca mühür altına alınmıştır” denildi. 

KOÇ, KÖYLÜYÜ GÖÇE ZORLUYOR 

Koç ailesine ait şirketin demir madeni ocağının hemen yanına yeni bir altın madeni açmak istediği ve bölgeyi de boşaltmak için köylüyü bilerek hem zehirlediği, hem de susuz bıraktığı ileri sürülüyor. Köylüler içme sularının geri verilmesini ve Koç Holding’in köye ve bölgeye verdiği zararı karşılamasını istiyorlar. 

SAVCILIK KOÇ’U KORUYOR MU? 

Öte yandan; şirketin bölgeye verdiği zararları Kangal Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyet edilmesine rağmen savcılığın şirket hakkında gerekli işlemleri yapmadığı belirtiliyor. 2011 yılında su kaynağının şirket tarafından kurutulduğu mahkemece bildirilmesi ve suyun da kanserojen madde içerdiği Halk Sağlığı Kurumu tarafından belgelendirilmesine rağmen, savcılığın şirket hakkında dava açmaması dikkat çekiyor. Köylülerin ifadelerine göre savcılık işi “sürüncemede” bırakarak, olayın kapanmasını istediği, susuz kalan köylünün de bu zaman içinde bölgeyi terk etmesinin beklendiği ifade ediliyor. 

Yorumlara Git

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!

Asıl savaş Avrupa’da çıkacak gibi! Rusya’dan İngiltere’ye çarpıcı gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ABD’de sevgi seli