AKİT MENÜ

Ekonomi

Enflasyonu rafa kaldırma fırsatı

2015 yılı itibariyle petrolde ortalama varil fiyatın 75 dolar olması durumunda cari açığa 12 milyar dolar civarında katkı vereceğini belirten Zeybekci, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu Türkiye’nin gündeminden çıkarmada önemli fırsat olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2015 yılı itibarıyla petrol varil fiyatları, ortalama 75 dolar seviyesinde olursa cari açığımıza olumlu katkısı 12 milyar dolar civarında olacak. Maliyet enflasyonunu da aşağı çekerek enflasyona da 1,5 puan civarında etkisi olacak” dedi. Zeybekci, Ekonomi Bakanlığında düzenlenen İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

ŞU ANDA ETKİSİ SIFIR

Bir gazetecinin, “Yılın ortasında 115 dolar civarındaydı petrol varil fiyatları, şu anda 60 dolar, neredeyse yarı yarıya indi. Türkiye’nin ciddi bir petrol ithalatçısı olduğunu ve cari açığa da ciddi yansımaları olduğunu düşündüğümüzde yıl sonu için bir hesaplamanız oldu mu? Bu düşüşün Türkiye’ye etkisi ne olacak? Nasıl katkı sağlayacak?” sorusu üzerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Bu düşüşün Türkiye’ye etkisi sıfır olacak. Çünkü daha henüz o noktaya geldi. Aralık sonu itibariyle uzman kuruluşlarımız, Merkez Bankamız, Hazine bu konularda çok daha net rakamlar söyleyecekler. 2015 yılında, enflasyona da çok olumlu yönde etkisi olacak. Sadece bunun, yani 75 dolarlık ortalamayla önümüzdeki seneyi kapatmamızın 12 milyar dolar civarında cari açığa pozitif katkısının yanı sıra maliyet enflasyonunu da aşağı çekerek, enflasyonda 1,5 puan civarında bir etkisi olacak” diye konuştu.

ENFLASYONU AŞAĞI ÇEKER

Petrol ve enerji fiyatlarında kasıtlı bir şekilde uygulanan politikanın, kontrolün elden kaçabileceğini, aşağı doğru bir kırılmanın kendiliğinden yaşanabileceğini anlatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci şu ifadeleri kullandı:
“75 dolar seviyesi 2015’te Türkiye’ye pozitif gelişmeler sağlayacaktır. 60 dolar olursa, 15 milyar doların üzerinde bir rakamdan bahsederiz. Bunun maliyet enflasyonuna katkısı çok daha olumlu olur, enflasyona etkisi çok daha iyi olur. Asıl enflasyonla mücadele böyle olursa, enflasyonun sebeplerini ortadan kaldırıcı, üretimi ve arzı arttırıcı tedbirlerle enflasyonu Türkiye’nin gündeminden tamamen kaldırmakla ilgili elimize bir fırsat geçer diye düşünüyorum.”

3. ÜLKELERE BİRLİKTE ORTAKLIK VE YATIRIM

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) Başkanı Hıroyukı Ishıge’yi bakanlıkta kabul etti.  Kabulde konuşan Zeybekci, Türkiye ve Japonya’nın yeni sermaye ve fonlar yaratarak üçüncü ülkelerde ortaklıklar ve yeni yatırım imkanları yaratabileceğini söyledi. Türkiye ve Japonya’nın birbirlerine göre farklı avantajları olduğunu vurgulayan Zeybekci, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için Japonya son derece önemli bir ülke” diye konuştu.

Yorumlara Git

Mülteci düşmanlığının sonucu: Suriyeli çocuk 12 el ateş edilerek öldürüldü!

ABD'den Türkiye ile anlaşmaya yanaşmayan Arap ülkesine olay çağrı: Petrol vanalarını açın

Bir kayıp çocuk haberi daha! Her yer didik didik aranıyor

İngilizler 'Erdoğan bastırıyor' diyerek duyurdu: Türkiye o savaş uçaklarına 5 milyar Euro ödemeye hazır

Milli Futbolcu Batuhan Karadeniz hakkında yakalama kararı çıkartıldı!