AKİT MENÜ

Ekonomi

Rus ateşiyle yükselen dolara Merkez freni

Rusya’nın, rubledeki değer kaybını önlemek için faizleri yüzde 10,5’tan 17’ye yükseltmesi uluslararası piyasaları sarstı. Lira da gelişmelere paralel 2,39’dan sonra 2,41 ile tarihi zirve yaptı. Euro 3 liranın üzerinde işlem gördü. Merkez Bankası, KİT’lerin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının karşılanacağını duyurması üzerine Dolar/TL 2,37’nin altına geriledi

Güncelleme Tarihi:

Rusya Merkez Bankası’nın dün gece sürpriz bir şekilde politika faizini 650 baz puan artırmasına karşın Rusya varlıklarındaki sert değer kayıplarını engelleyememesi, diğer gelişen ülkelerle birlikte TL varlıklarını da olumsuz etkiledi. Dolar/TL paritesi 2,41’i, euro/TL paritesi de 3 lirayı geçti. Bunun üzerine Merkez Bankası farklı ve tarihi bir yöntemle piyasalara doğrudan müdahale etti. Müdahale sonrası dolar 2,37 liranın altına gevşedi. Bu arada  tahvil-bono piyasasında satış baskıları artarken, gösterge tahvil faizi son 7 haftanın en yüksek seviyesi olan yüzde 8,96’ya çıktı, ardından 8.80’de dengelendi.

DÖVİZ İHTİYACINI KARŞILARIZ

Dolar/TL’nin 2,41 seviyesini aşmasının ardından TCMB, enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmının Hazine ve Merkez Bankası tarafından doğrudan karşılanmasının uygun görüldüğünü açıkladı. Açıklama ile dolar/TL 2,38 seviyelerine gerilerken, euro/TL de 2,9940 seviyesinde dengelendi.

Merkez Bankası, Rusya’ya bağlı uluslararası piyasalardaki ve özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerindeki oynaklığa karşı reeskont ve avans işlemlerinde de düzenleme yaptı.

Analistler, TCMB’nin açıklamasının döviz kurundaki aşırı oynaklığı hafifletebilmek için piyasa dışında döviz likiditesi sağlama adımı attığını belirterek, bu uygulamanın yapısal bir önlem olduğunu, aşırı oynaklığın devam etmesi durumunda farklı araçların da kullanılabileceğini tahmin ediyor.

BORSADA KAYIP YÜZDE 4’Ü AŞTI

Döviz kurlarındaki ve faizlerdeki yükselişin etkisi ile 82.500 desteği kırılan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, bir önceki kapanışa göre 3.613,24 puan düşerek 79.191,19 puan ile günü son bir ayın en düşük kapanış seviyesinden tamamladı. Borsa İstanbul’da pay piyasaları ortalama yüzde 4,36 değer kaybetti, toplam işlem hacmi, tarihinin en yüksek işlem hacimlerinden biri olan 6,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Özellikle büyük banka hisselerinde kayıpların yüzde 6,2’yi aşması dikkatlerden kaçmadı.

Analistler, düşen petrol fiyatları ve hızla değer kaybeden rublenin Rusya ekonomisinde tüm küresel ekonomiyi etkileyecek bir olumsuzluk oluşturabileceği yorumlarının gelişen ülkelerde panik satışlarını beraberinde getirdiğini belirterek, TL varlıkların da bu panik havası bitene kadar baskı altında kalabileceğini söylediler.  Bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası (FED) kararlarının küresel piyasalarda artan volatilite bakımından önemli olacağını ifade eden analistler, diğer merkez bankalarının da ellerindeki araçlarla volatiliteyi hafifletmeye çalışacaklarını kaydettiler.

MERKEZ’DEN OLUMLU ADIM

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son kararının, bir anlamda dövize doğrudan müdahale niteliğinde olumlu bir hamle olarak okunabileceğini söyledi. Şu an döviz rezervinin ne ölçüde kullanılacağından öte, döviz kurunun nasıl istikrar kazanılacağına odaklanması gerektiğini dile getiren Sözer, TCMB’nin bugünkü kararının ve son söylemlerinin de önceliğin kur volatilitesini sınırlamak olduğu yönündeki görüşlerini desteklediğini belirtti.

Hem yurt içinde döviz talep edenlere hem de dış ticaret işlemlerinde TL’nin istikrarlı olmasını arzu edenler için en olumlu hamlenin TCMB’nin türev işlemler ile piyasaya müdahale etmesi olduğunu düşündüklerini ifade eden Sözer şöyle konuştu:

KREDİBİLİTEYİ ARTIRIR

 “Bazı gelişmekte olan ülke merkez bankalarında da kullanılan forward veya döviz swapı işlemleri ile TCMB ileriye dönük TL’nin seyrine yönelik güçlü bir mesaj vererek riskleri sınırlama fırsatı sunabilir. Ayrıca daha az döviz rezervi kullanma ve kredibiliteyi güçlendirme fırsatı da sunacaktır. Böyle bir hamleyi çok olumlu bulmakla birlikte, henüz o noktada olmadığımızı tahmin ediyoruz.”

RUBLE KAN KAYBEDİYOR

Rusya’da Merkez Bankası’nın faiz artırım kararına karşılık dolar ve euro rekor seviyede yükseldi. Rusya’da dolar 72,6 ve euro 90 rubleden işlem gördü. Gün içi euro 100 rubleyi, dolar 80 rubleyi aştı. Moskova Borsası yüzde 11,67 kayıpla 600 puanın altına gerilerken, bu seviyeler 2009 mart ayından bu yana görülen en düşük değer oldu. Rusya’da dolar, yaptırımlardan önce mart başında 36 ruble seviyesinde işlem görüyordu. Dünkü artışlarla beraber dolar 9 ayda iki kat artmış oldu.

Yorumlara Git

Bir kayıp çocuk haberi daha! Her yer didik didik aranıyor

İngilizler 'Erdoğan bastırıyor' diyerek duyurdu: Türkiye o savaş uçaklarına 5 milyar Euro ödemeye hazır

Milli Futbolcu Batuhan Karadeniz hakkında yakalama kararı çıkartıldı!

Rus savaş uçakları harekete geçti! ABD kıyılarında uçtular

Körfez ülkesinde Türkiye hazırlığı! Yakında duyuracaklar!