AKİT MENÜ

Ekonomi

‘Derecelendirme kuruluşları faiz lobisine öncülük ediyor’

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Son dönemde kredi derecelendirme kuruluşları onların (faiz lobisi) ‘öncü birlikleri’dir. Büyük spekülatörler değişik aracılar kullanarak borsada kârlarını realize ettiler” dedi.

2013-06-28 21:49:46

İSTANBUL
Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “faiz lobisi” ve kredi derecelendirme kuruluşları arasında yakın bir işbirliği olduğuna işaret ederek, “Son dönemde kredi derecelendirme kuruluşları onların (faiz lobisi) ‘öncü birlikleri’dir. Avrupa’nın ekonomi açısından zayıf halkası ülkelerde önce kredi derecelendirme kuruluşları o ülkelerin kredi notlarını düşürdüler, sonra onlara kredi verecek olan kreditörler o ülkelere girdiler ve yüksek faizle onlara tahvil sattırdılar” hatırlatmasını yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkça işaret ettiği “faiz lobisi”nin Türkiye’de yürüttüğü operasyonlara ilişkin sorularını cevaplayan Yıldırımtürk, “faiz lobisi”nin yeni bir kavram olmadığını dile getirerek, “Yıllardan beri Türkiye’de faiz lobisi var zaten. Ne zaman ki siyasi ve ekonomik gerginlikler oldu, ‘faiz lobisi’ zaten onları tetikleyen insanlardı, ama bunlar kim derseniz, onlar kendilerini iyi biliyorlar. Bunların dış ayakları da var, topluca ‘faiz lobisi’ dünya piyasalarında zayıf olan ülkelere her zaman gelir” dedi.      
“Faiz lobisi”nin mevcut konjonktürde Türkiye’de kalmak istediğina işaret eden Yıldırımtürk, Gezi Parkı süreciyle başlayan gerilimin “faiz lobisi”nin işini kolaylaştırdığını şu sözlerle dile getirdi:
“Bu çevrelerin Türkiye’de kalırken bu sattıklarının yerini daha ucuza koymaları gerekiyordu. O zaman tüm dünyada da aynı şekilde aynı adamlar aynı operasyonu yapmaya kalktılar. Ve yeşili korumak, çevreci olmak gibi bir olguyla ortaya çıkan geçler de haklı olabilir, ama bir noktada ‘maşa’ oldular bana göre. Ve ‘faiz lobisi’ bu şekilde ortaya çıktı. Bu olayların ardından bir anda yüzde 8.3’lere yükselen tahvil faizleri gördük.
İşte o tahvil faizleri sattıkları 4.60’tan 8.30’a yerine koyduklarında yaklaşık 3 ay sonra yüzde o da 6.5’lik seviyelerine, yılbaşı seviyelerine geldiği zaman oradan da yüzde 25 kazanacaklar. Dolayısıyla sene içinde yüzde 50-55 kazanılmış bir tahvil faizi, işte bu faiz lobisinin gerçek yüzü orada oluyor.”

Yorumlara Git

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı

Sarıgül Mourinho'yu Uyardı! Sonun kötü olur demiştim

Uyuşturucu ile mücadelede NARVAS DÖNEMİ! Narkotik vaka analiz sistemi

22 Eylül 2024: Günün Âyet ve Hadisi

QUAD liderlerinden ‘Ateşkes’ açıklaması!