AKİT MENÜ

Ekonomi

Verimlilik, tasarruf ve istikrarlı büyüme

Başbakan Davutoğlu, ikinci paketin üretimde verimlilik, tasarrufların artırılması, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, kamu harcamaları ve gelirlerin rasyonelleştirilmesi, iş ve yatırım ortamının geliştirilmesi ile kayıtdışı ekonominin azaltılmasından oluştuğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi:

YENİ AKİT / ANKARA - Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programı’nda merakla beklenen 8 maddelik 2. paketi açıkladı. Açıklanan planın 425 eylemi olduğunu belirten Davutoğlu önümüzdeki hafta ise 3. paketi açıklayacaklarını söyledi. Davutoğlu, planın omurgasını üretimde verimlilik, tasarruf,  istikrarlı büyüme, İstanbul Finans Merkezi, kamu harcamaları ve gelirlerinin rasyonelleştirilmesi, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ilekayıtdışılığın azaltılması olarak özetledi.

KRİZLERİ YÖNETTİK

2008’den beri tüm dünyanın ekonomik krizle boğuştuğuna dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin bir yandan krizlerle ilgili önlemleri aldığını diğeri yandan da yapısal reformları hayata geçirdiğini söyledi. Davutoğlu, “O yüzden Türkiye, ekonomik krizden etkilenmeden krizi yönetiyor. Kamu özel sektör ilişkisi her zamankinden çok daha etkin bir şekilde sürüyor. Büyüme verilerimiz beklentimizin altında ama dünya geneline bakıldığında takdir gören bir performans oldu” dedi.

Yurt içi tasarruf oranını yüzde 19’a çıkartacaklarını ifade eden Davutoğlu, taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredileri gözden geçireceklerini,  imalat sanayi makina ekipmanları için istisnalar getireceklerini, içeride teknoloji yoğun, verimliliği artan sanayilere destek verirken dışardan gelecek lüks tüketim mallarına yönelik caydırıcı vergilendirmeler yapacaklarını söyledi.

HER ALANDA YENİLİK

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’de kesinti oranlarını uluslararası seviyelere çıkartacaklarını ifade eden Davutoğlu tasarrufla ilgili olarak da, “İsrafın fazla olduğu malları tespit edeceğiz. Genel bir tasarruf kampanyası yapacağız. Finans alanında İhtisas Mahkemeleri kuracağız. Hukuki zemin oluşturacağız. Uluslararası alanda geçerli sertifikalara sahip uzman sayısını arttıracağız. Faizsiz finans alanında koordinasyon sağlanacak, ürün ve hizmet çeşitliliği artacak. Altın bankacılığını geliştireceğiz. Kamuoyuna yönelik tasarruf kampanyası düzenleyeceğiz. Gayrimenkuldeki artış tasarruf aracı olarak kullanılacak” dedi.

HAKSIZ REKABETE FREN

Ülkemizin en temel probleminin verimliliğin düşük olması olduğunu ifade Davutoğlu, “İlk adımımız verimliliğin arttırılması. Cari açık bırakmadan bunu yapmayı amaçlıyoruz. Sosyal yardımlarda suiistimali engellemek için hak eden herkese ulaşmada objektif kriterler belirlenecek. Reel sektörün ihtiyacını karşılayacak şeffaf bir piyasa oluşturulacak. Haksız rekabete yol açan vergileri kaldıracağız” diye konuştu.

Yorumlara Git

ABD'den Türkiye ile anlaşmaya yanaşmayan Arap ülkesine olay çağrı: Petrol vanalarını açın

Bir kayıp çocuk haberi daha! Her yer didik didik aranıyor

İngilizler 'Erdoğan bastırıyor' diyerek duyurdu: Türkiye o savaş uçaklarına 5 milyar Euro ödemeye hazır

Milli Futbolcu Batuhan Karadeniz hakkında yakalama kararı çıkartıldı!

Rus savaş uçakları harekete geçti! ABD kıyılarında uçtular