AKİT MENÜ

Gündem

Suçlama TCK 314

Paralel operasyon kapsamında gözaltına alınan Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın TCK 314. maddede yer alan “silahlı terör örgütüne üye olmakla” suçlandıkları öğrenildi. Dumanlı ve Karaca’nın da aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

2014-12-19 08:27:18

 İSTANBUL - İstanbul merkezli ‘’paralel yapı’’ operasyonu kapsamında cumhuriyet savcılarınca ifadeleri alınan Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın da aralarında bulunduğu şüphelilerin TCK 314. madde ile, yani “cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, iftira, silahlı terör örgütüne üye olmak”la suçlandığı öğrenildi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder’in de bulunduğu şüphelilerin ifadesi soruşturmayı yürüten savcılarca alındıktan sonra, dün de hakim önünde ifadeleri alındı.. Savcılığın 12’si tutuklama, 4’ü adli kontrol talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk ettiği 16 şüpheli, TCK’nın 314. Maddesi’nden suçlandı. Bu madde; “cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, iftira, silahlı terör örgütüne üye olmayı” kapsıyor.

Savcılığın, şüpheliler Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mustafa Uyanık ve Halit Akbulut hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmasını istediği öğrenildi.

Sorgu işlemine başlayan Nöbetçi 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, ilk olarak Ekrem Dumanlı’yı sorguladı. Hidayet Karaca ile devam eden sorgu, görüntülü ve sesli kayda alındı.

Salona cep telefonu ve iletişim araçlarıyla girilmesi yasaklanırken, sorgunun uzun sürebileceğini dikkate alınarak, diğer şüphelilerin -6 ve -7’nci katta tutulmaları kararlaştırıldı.

TALİMATIN RESMİDİR!

Aralarında Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da olduğu şüphelilerin savcılık sorguları sırasında kendilerine yöneltilen 51 soruya, “Bilmilyoruz”, “Tanımıyoruz”, “Görüşmedik...”, “Kimseden talimat almadık şeklinde cevaplar verdiği öğrenildi.

EMİR YILDIRIM / İSTANBUL - 14 Aralık operasyonu kapsamında gözaltına alınan, aralarında Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da olduğu 16 kişi, mahkemeye sevk edildi. Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca dahil 12 kişiye tutuklama talep edildi, 4 kişinin adli kontrol talebiyle serbest bırakılması istendi.

14 Aralık operasyonu kapsamında gözaltında bulunan şüphelilerden Mutlu Ekizoğlu ile Mustafa Altunbulak ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Şüphelilerden eski Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu ile polis memuru Mustafa Altunbulak, Cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakıldı.

KARACA 7 SAAT, DUMANLI 6.5 SAAT İFADE VERDİ

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın ifadesi yaklaşık 7 saat sürdü. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın savcılık ifadesi de önceki gece saat 23.00 sıralarında tamamlandı. Saat 16.30’da başlayan ifade alma süreci 6,5 saat sürdü. Böylece, gözaltındaki tüm şüphelilerin ifadesi alınmış oldu. İfade işlemlerinin tamamlanmasının ardından Ekrem Dumanlı, haklarında “tutuklama” istenen şüpheliler arasında mahkeme salonuna alınan ilk isim oldu. Hakimin, salona tek avukatın girişine izin vermesi nedeniyle koridorlarda gerginlik yaşandı. 

ERGÜDER: BİLGİM YOK

Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkâri Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği savcılık ifadesinde kendisine yöneltilen 51 sorudan büyük bölümüne “Bilgim yok” cevabını verdi. “Fethullah Gülen ile tanışıklığınız var mı? Fethullah Gülen, 6 Nisan 2009’da internet sitesinde yaptığı ‘İrtica Paranoyası’ adlı konuşmasında bugüne kadar halk arasında pek duyulmayan Tahşiye adını kullanarak Nur cemaatinin bir kolu olan Tahşiyecileri hedef mi gösteriyor?” sorularına ise Ergüder, “Benim kendisi ile herhangi bir tanışıklığım yoktur. Böyle bir konuşmadan haberim yoktur. Bu konuşmayı dinlemedim” diye cevabını verdi. 

 “GÜLEN’DEN TALİMAT ALMAM”

Gülen’den talimat aldığı açıkça telefon tapelerine yansıyan Hidayet Karaca ise, sorgusunda Fetullah Gülen’in konuşmalarını takip etmediğini iddia etti.  

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, savcılık sorgusunda “örgüt yöneticisi” olduğu suçlamasını reddetti. Savcılık ifadesinde Fetullah Gülen’in konuşmalarını takip etmediğini söyleyen Karaca, “Herkul.org adlı internet sitesindeki konuşmaları takip etmiyorum, Gülen’den talimat almam” dedi. Gülen’den aracılar vasıtasıyla talimat aldığı yönündeki suçlamaları reddeden Karaca, ifadesinde, “Ne Sayın Gülen’den talimat alırız, ne de ‘Biat edin, rahat edin’ diyen birtakım insanlardan... Mesleğin kurallarına, RTÜK kurallarına uygun, demokratik ve hukuk devleti için yayın yapıyoruz” diye konuştu.

‘HAYAL MAHSULÜ’ 

“Samanyolu TV’de yayınlanan ‘Tek Türkiye’ ve ‘Şefkat Tepe’ dizilerinin kim tarafından hangi amaçla hazırlandığı ve bu dizilerde Fetullah Gülen’in talimatı olup olmadığı” sorusuna Karaca, “Bu dizilerde Fetullah Gülen’den talimat alınmaz. Bu dizileri Ser Film A.Ş. adlı şirket teklifte bulunur. Bu şirket dışarıdan program yapar. Dizideki kişi ve kurumlar hayal ürünüdür” cevabını verdi. Karaca, şöyle devam etti: “Bu, tarihe kara bir leke olarak geçer, hiçbir şekilde fikir katkım olmayan diziden suçlanarak bir terör örgütü yöneticisi olmak tarihe geçer. Sorgulanmam benim için şereftir.”

SES KAYITLARINI İNKÂR ETTİ

Sorgusunda Fetullah Gülen’in konuşmaları da dinletilen Karaca, “Bu konuşmalarda kimi kastediyor? Karanlık Kurul’dan ne kastediliyor?” sorusuna karşılık “Bu konuların benimle ilgisi yok. Kendisine sorun” dedi. Karaca, şöyle devam etti: “Gülen’in Samanyolu Yayın Grubu’yla da hiçbir yasal ve kişisel bağı bulunmamaktadır. Gülen ile telefonda hiçbir zaman görüşmedim. Başbakan, Cumhurbaşkanı, bakanlar ile ABD’ye gittiğimde, Sayın Gülen müsait olunca görüştüğüm oldu. Bülent Arınç’la kendisini ziyarete gittim.” Eski İstanbul Organize Şube Müdürü, eski Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu ve Mustafa Altunbudak, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

SAVCIDAN DUMANLI’YA SORU: GÜLEN’LE TANIŞIYOR MUSUNUZ? 

Savcı Fuzuli Aydoğdu’nun Ekrem Dumanlı’ya sorduğu sorularında bir kısmı ortaya çıktı. 

Savcının “Fetullah Gülen tarafından ya da aracılar vasıtasıyla size verilen görev ya da talimatlar var mıdır? Genel Yayın Müdürlüğünü yaptığınız Zaman gazetesi yayım politikası ve gazetede yayımlanacak haberler Fetullah Gülen’in söylemleri ve talimatlarına göre mi şekillenir? Fetullah Gülen’in yaptığı konuşmadan 2 gün sonra Zaman gazetesinde “Terör örgütü üretenler yeni tezgah peşinde” başlıklı bir haberde Fetullah Gülen’in hedef gösterdiği Nur Cemaatinin bir kolu olan ve Said Nursi’nin Risalelerini yayınlayan Tahşiye Yayınevi’nin ve bu gruba mensup kişilerin terör örgütleri ile irtibatlı gibi gösterildiği ve ileride yapılması muhtemel soruşturmalara zemin hazırlayarak kamuoyunda algı yönetimi yapıldığı değerlendirilmiştir. Fetullah Gülen’in konuşmasının aynısının iki gün sonra Zaman gazetesinde yayınlanması sizce tesadüf mü? Terör örgütü yeni tezgah peşinde konulu haber yapmanızın sebebi nedir?” sorularını sorduğu belirtildi. Dumanlı’nın ise Gülen’den talimat almadığını söylediği ifade edildi. 

Yorumlara Git

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti

Altından rekor üstüne rekor!

İran'da maden faciası! 13 ölü

Otobüste panik! Elindeki tüpü yere düşürünce dehşet dolu anlar yaşandı