AKİT MENÜ

Ekonomi

Bütçe birkaç yıl sonra fazla verecek

Orta Vadeli Program’a göre temel varsayımların gerçekleşmesi durumunda 2017 yılında nominal olarak genel devlette yüzde 0,1’lik bütçe fazlasına geçmeyi ümit ettiklerini belirten Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin kamu borcunda da dünyadan alacaklı durumda olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi:

YENİ AKİT / ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Orta vadeli programa ilişkin temel varsayımlarımız gerçekleşirse, 2017 yılında nominal olarak genel devlette yüzde 0,1’lik fazlaya geçmeyi ümit ediyoruz” dedi.

Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2015 yılı bütçesinin 6. maddesi üzerinde Hükümet adına konuştu.

Şimşek, “Bütçe birtakım varsayımlara ve tahminlere dayalıdır. Hemen hemen hiç bir dönemde, bütçe kesin hesaplarında tamamlayıcı bir ödenek olmaması söz konusu değildir” dedi.

ÖĞRETMEN ATAMALARI 

Şimşek, öğretmen atamaları hakkında da bilgi verdi. 2003-2014 yılları arasında 457 bin 537 öğretmen atadıklarını, bugün toplam öğretmen sayısının 852 bin 29 olduğunu belirten Şimşek, ne kadar öğretmen atadıklarının son derece açık ve net olduğunu kaydetti. Şimşek, dünyanın hiç bir ülkesinde, bir fakülteden mezun olana devlette iş ve atama garantisi olmadığını ifade etti.

Mehmet Şimşek, kamunun 2002’de dış borcunun 88,5 milyar lira, rezervinin ise 28 milyar dolar olduğunu söyledi. Türkiye’de, yılın ikinci çeyreği itibariyle, kamunun dış borcunun 123,8 milyar dolar, rezervinin ise 132,6 milyar dolar olduğuna işaret eden Şimşek, şu anda devletin rezervinin dış borcundan daha fazla olduğunu kaydetti. 

DÜNYADAN ALACAKLIYIZ

Devletin dünyadan alacaklı konumda ancak özel sektörün borçlarında artış olduğunu vurgulayan Şimşek, “Özel sektörün borçları 2002’de 43,1 milyar dolardı, yılın ikinci çeyreği itibariyle 278 milyar dolara ulaşmıştır. özel sektör de kamu da borçlanacaksa üretken alanlara doğru gitsin” diye konuştu. 

Türkiye’nin kamu dengelerinde iyileşmenin söz konusu olduğunu belirten Şimşek, “Türkiye evini düzene koymasaydı, enflasyon yüzde 9 civarı, faizler yüzde 9’un altında. Bu mümkün mü?” diye sordu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının Türkiye tarihinde hiç bir dönemde olmadığı kadar düşük olduğunu belirterek, “Orta Vadeli Program’a ilişkin temel varsayımlarımız gerçekleşirse, 2017 yılında nominal olarak genel devlette yüzde 0,1’lik fazlaya geçmeyi ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlara Git

ABD'den Türkiye ile anlaşmaya yanaşmayan Arap ülkesine olay çağrı: Petrol vanalarını açın

Bir kayıp çocuk haberi daha! Her yer didik didik aranıyor

İngilizler 'Erdoğan bastırıyor' diyerek duyurdu: Türkiye o savaş uçaklarına 5 milyar Euro ödemeye hazır

Milli Futbolcu Batuhan Karadeniz hakkında yakalama kararı çıkartıldı!

Rus savaş uçakları harekete geçti! ABD kıyılarında uçtular