AKİT MENÜ

Ekonomi

Tarım sektörünün hedefi 130 milyon kişiyi beslemek

Tarım sektörünün ekonomiye büyük katkılar sağladığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Tarım sektörü olarak hedefimiz, 2023 yılında yaklaşık 50 milyon turisti ve 80 milyon Türkiye nüfusunu besleyerek, 40 milyar dolar

2013-07-01 20:22:56

RİZE
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün hedefinin, 2023 yılında yaklaşık 50 milyon turisti ve 80 milyon Türkiye nüfusunu besleyerek, 40 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek olduğunu söyledi.               
Bayraktar, tarım sektörünün son yıllarda ekonomiye büyük katkılar sağladığını belirterek, “Sektör, Gayri Safi Mili Hasıla’ya bugün için yaklaşık olarak 62-63 milyar dolarlık kaynak temin ediyor. Aşağı yukarı 15.4 milyar dolar da ihracatımız var. Yani hem nüfusumuzu hem de 30 milyon turistimizi besliyoruz. Tarım sektörü olarak hedefimiz 2023 yılında yaklaşık 50 milyon turisti ve 80 milyon Türkiye nüfusunu besleyerek, 40 milyar dolarlık ihracat yapmak” dedi.               
Türkiye tarımında bazı önemli problemler olduğunu ifade eden Bayraktar, arazi parçalanmalarının, sulamaya açılamayan büyük arazilerin ve tarımsal örgütlenmedeki problemlerin sektörü olumsuz etkilediğini vurguladı.   
“HEDEFİMİZ 1 MİLYAR HEKTAR
ARAZİYİ TOPLULAŞTIRMAK”
Bayraktar, Karadeniz Bölgesi’nde işletme büyüklüklerinin 10 dekar civarında olduğuna dikkati çekerek, “Bu tarz işletmelere yeterli girdiyi ve teknolojiyi sokamazsınız. Dolayısıyla verimli üretim yapmak da mümkün olmaz. Bu işletmelerin maliyeti de yüksektir. Bu fındık, çay, hububat için de Türkiye’nin her yerinde üretim yapan üreticiler için de problem olarak çıkıyor” diye konuştu.
Hükümetle bu manada olumlu görüşmeleri bulunduğunu anlatan Bayraktar, “Bakanlığımız çalışmalarını bitirdi ve konu Meclis gündemine indi. Miras hukukumuz inşallah değişecek.  Bundan sonra baba öldükten sonra çocuklar araziyi pay etmeyecek. Parçalanmış arazilerin toplanması da önemli. Bugüne kadar yaklaşık 3.5 milyon hektar arazi toplaştırıldı. Hedefimiz yılda 1 milyar hektar arazinin toplulaştırılmasıdır” dedi.  
“MÜDAHALE ALIMI YAPABİLECEK
YAPIYA KAVUŞMALIYIZ”
Türkiye’de tarım sektöründe ekonomik örgütlerin yeterli olmadığını dile getiren Bayraktar, şunları söyledi: “Örgütlenmeler büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugüne kadar kurulan kooperatiflerimiz başarılı olamadı. Dolaysısıyla müdahale alımı yapabilecek, üretici ile sanayiciyi bir araya getirebilecek bir yapıya kavuşması lazım. Örgütler bir taraftan talebe uygun arzı sağlamalı bir taraftan da müdahale kurumu gibi bu ürünleri alıp soğuk hava depolarına atabilmeli ve talebe göre piyasaya çıkarabilmeli.”               
Bayraktar, tarımda planlaması olan ülkelerde arz talep dengesizliği yaşanmamasının ve ürünün para etmesinin, tarımda örgütlenmenin gücüyle alakalı olduğunu vurgulayarak, “Ülke olarak tarımda örgütlenmeyi 40 sene önce halletmemiz gerekirdi” diye konuştu.     
‘ET VE SÜT KURUMU,
FİYATLARI TAKİP EDECEK’
Et ve süt için müdahale kurumu oluşturulması yönündeki taleplerinin Bakanlar Kurulu’ndan çıktığını belirten Bayraktar, “Bundan sonra Et Balık Kurumu, Et ve Süt Kurumu olarak, müdahale kurumu görevi yapacak. Ette ve sütte fiyatlar, hedef fiyatın altına düştüğünde bu kurum devreye girecek” dedi.               
Şemsi Bayraktar, Et ve Süt Kurumu’nun, müdahale kurumu olarak görev yapmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:               
“Süt hayvancılığında fiyat istikrarı yakalayamadık. Süt fiyatları düştüğü zaman hayvanlar kesime gidiyor. Süt hayvancılığı gelişmeyince, besi hayvancılığı da gelişmiyor. Eğer biz Türkiye’de besi hayvancılığını kurtarmak, halkımızın et ihtiyacını karşılamak ve ithalatçı olmamak istiyorsak, süt hayvancılığını ayakta tutmalıyız.”

Yorumlara Git

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti

Altından rekor üstüne rekor!