AKİT MENÜ

Ekonomi

Vergi yüzsüzleri deşifre edilecek

Maliye Bakanlığı ‘vergi yüzsüzlerini’ bu ayın ortasında açıklayacak. Vergi daireleri, 250 bin lira ve üzerinde vergi borcu veya cezası bulunan mükellefleri, 15 Temmuz-15 Ağustos arasında ilan edecek. Borçluların listesi, 2 Eylül’den itibaren de Gelir İdar

2013-07-05 20:43:28

EKONOMİ SERVİSİ
Maliye Bakanlığı, kesinleşen vergi ve cezalar ile vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezaları, önce vergi dairelerinde, daha sonra ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesinde açıklayacak.
Bakanlığın, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre; ilgili mevzuat kapsamında Bakanlığa verilen yetkiye istinaden, 2013’teki açıklamalar, 15 Temmuz ile 15 Ağustos arasında Türkiye genelindeki vergi dairelerinin ilan koymaya mahsus yerlerinde, 2 Eylül 2013’ten itibaren de GİB’in internet sitesinde yapılacak.
250 BİNDEN DAHA FAZLA BORCU
OLANLARIN LİSTESİ ASILACAK
Açıklama kapsamına, her bir vergi dairesine 250 bin lira ve daha fazla borcu olan veya bu tutar ve üzerinde kesinleşen vergi ve cezası bulunan mükellefler alınacak. Yapılacak açıklamada, 31 Aralık 2012 itibariyle vadesi geldiği halde 30 Haziran 2013 itibariyle ödenmemiş bulunan ve nev’i itibariyle açıklama kapsamına alındığı belirtilen vergi ve cezalar ile 1 Haziran 2012-31 Mayıs 2013 arasında kesinleşen tarhiyatlar dikkate alınacak.
MALİYE İLE UZLAŞMAYA
ÇALIŞANLAR KAPSAM DIŞI
İlgili mevzuat uyarınca Hazine Müsteşarlığı Belediye Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı’na yaptıkları takas ve mahsuba ilişkin başvuruları kabul edilen büyükşehir belediyeleri/belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası büyükşehir belediyelerine/belediyelere ait şirketlerin vadesi 31 Aralık 2004 ve öncesine rastlayan alacakları, açıklamada kapsam dışı olacak. Daha önce uzlaşmaya girmemiş olan büyükşehir belediyeleri ve bağlı idareleri ile üyeleri belediyelerden oluşan mahalli idare birliklerinden Hazine Müsteşarlığı’na borçlu olan ve 6111 sayılı kanunun ilgili maddesine istinaden başvuruda bulunmuş olanlara ait vadesi 31 Aralık 2004 ve öncesine rastlayan alacaklar da yine söz konusu açıklamanın kapsamına alınmayacak.

6 AYDA 3.6 MİLYARLIK VERGİ KAYBI ÖNLEYEN MALİYE, 7.3 MİLYAR DA CEZA KESTİ
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın (VDK) 2013 yılının ilk 6 ayında daha önceki yılların aynı dönemlerine göre, daha yüksek rakamlarda vergi kayıp kaçağını önlendiği ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu’nun yeni yapısı ile birlikte daha verimli çalıştığını hatırlatarak, hem kayıtdışılıkla mücadelede hem de vergi kayıplarını önlemede her geçen yıl daha etkin olduğunu söyledi.
Bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise yapılan incelemeler sonucunda düzenlenen vergi inceleme raporlarında 3 milyar 591 milyon 778 bin 51 lira vergi tarh edilmesi ve 7 milyar 350 milyon 895 bin 177 lira ceza kesilmesinin önerildiğini belirten Şimşek, “Görüleceği üzere, 2013 yılının ilk 6 aylık döneminde vergi incelemeleri sonucunda önlenen vergi kaybı, 2011 yılında tüm yıl boyunca önlenen vergi kaybının yüzde 91’ine, 2012 yılında tüm yıl boyunca önlenen vergi kaybının da yüzde 79’una tekabül ediyor. Kurulduğu tarihten itibaren çalışmalarındaki etkinliği, verimliliği ve başarıyı sürekli artıran VDK, etkin vergi incelemesi ve kayıtdışılıkla mücadele alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam edecek” dedi.
Maliye Bakanı Şimşek, 76 milyonun hakkını ısrarla gasp etmek isteyen sektörlerin olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Maliye Bakanlığı bünyesinde oluşturulan VDK, artık geçmiş yıllara oranla daha gelişmiş teknoloji ve insan kapasitesine sahip. Her geçen yıl da bu yapıyı güçlendiriyoruz. Binlerce denetim elemanı alıyoruz. Bu sayede sektörlerin vergi kaçırma alanlarını daraltıyoruz. Gönül ister ki, vatandaşlık bilinci ile her sektör devletine yükümlülüklerini zamanında yerine getirebilse. Maliye Bakanlığı olarak biz öncelikle vatandaşımızın hak ve hukukunu korumaya kararlıyız. Kayıtdışı demek, devletin daha az kazanması, vatandaşın daha az hizmet alması demek. Biz bu adaletsizliğe izin vermeyeceğiz.”
 

Yorumlara Git

Erdoğan BM’den dünyaya seslenecek! “İnsanlığın kaybedecek bir günü dahi kalmamıştır”

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti