AKİT MENÜ

Ekonomi

Türk sermayesi Mısır’a batı cuntacıya güveniyor

Mısır’da ABD ve İsrail destekli olarak darbe yapan cunta yönetimine batılı sermaye destek çıkarken, bu ülkeyle eskiye dayanan bir hukuku olan Türk iş dünyası ise Mısır halkının yanında olarak safını belli etti. DEİK İcra Kurulu Başkanı Yırcalı, “Mısır’dak

2013-07-06 20:35:15

EKONOMİ SERVİSİ
Hüsnü Mübarek’in 30 yıl süren diktatörlüğünün ardından seçimle işbaşına gelen İhvan Hareketi’nin lideri Muhammed Mursi’ye göstergelerin parlak olmadığı ülkede ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için gereken zaman verilmeden askeri darbeyle görevden uzaklaştırması batı sermayesinin menfaati için darbeci olabileceğini de ortaya koydu. Buna karşın; Türk iş dünyası Mısır’a çok daha farklı bir pencereden bakıyor.
YIRCALI: TÜRK İŞ DÜNYASI
MISIR’DAN ÇEKİLMEZ
Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Mısır’da yaşanan darbenin Türk işadamlarının ülkeden ani çıkışlarına sebep olmayacağını belirterek, “Mısır’daki sıkıntılı durumun bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Ama orta ve uzun vadede Türk iş adamlarının Mısır’dan çekilmesi gibi bir durum söz konusu değil” dedi. Yırcalı, Türk yatırımcıların Mısır’la yapılan gümrük ticaret anlaşmalarından yararlanarak Amerika’ya ihracat yapmak için Mısır’da kurulan organize sanayi bölgesinde büyük tesisler kurduğuna dikkati çekti. Yırcalı, Türk işadamlarının Mısır’da bulunan yatırımlarına zarar geldiğine dair bir duyum almadıklarını belirtti. Yırcalı, “Malum çalkantılardan dolayı bölgede bulunan arkadaşların işi zaten bir senedir sıkıntıdaydı. Mısır’daki sıkıntılı durumun bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Ama orta ve uzun vadede Türk işadamlarının Mısır’dan çekilmesi gibi bir durum söz konusu değil. Baktığımız zaman oraya dev harcamalar yapılarak inşa edilmiş tesisleri bırakıp dönmek söz konusu değil. En azından şimdilik tesislere bir zarar geleceğini sanmıyorum. Ayrıca arkadaşlarımızın bu tesislerini kapatıp başka yere almalarının pek pratik olmayacağı ortada. Ama ülkedeki durum daha da kötü bir hal alırsa onu da ayrı olarak ele almak gerekli” dedi.
“HÜKÜMETİMİZ İLE İŞ DÜNYASI
SENKRONİZE ÇALIŞIYOR”
Hükümetin Mısır’da yatırımı bulunan işadamlarını mağdur etmeyeceğine inandığını dile getiren Yırcalı, “Türkiye’de hükümet ve iş dünyası arasındaki senkronun artık çok daha sağlıklı işlediğini belirten Rona Yırcalı, “Libya ve Suriye kargaşaları sırasında gösterdiğimiz refleksi Mısır’daki işadamlarımız için de göstereceğiz. Burada çok ciddi çabalar göstermiştik, aynı çabayı Mısır için de sarf edeceğiz. Kimsenin şüphesi olmasın DEİK, Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’yla birlikte işadamlarımızın menfaatlerini kollamak için ne gerekiyorsa yapacak” diye konuştu.
Piyasalarda, Mısır ekonomisinde neler olacağı ve küresel ekonomiye yansımaları ile petrol taşımacılığı için stratejik önemdeki ülkedeki durumun enerji fiyatlarını nasıl etkileyeceği tartışılıyor. IMF’nin tahminlerine göre; Mursi yönetiminin devam etmesi halinde ekonominin 2013’te yüzde 2, 2014’te 3.2, 2015’te ise 5.5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyordu. Hüsnü Mübarek iktidarındaki 2009 yılında yüzde 9.4 olan işsizlik oranı Arap Baharı’nın yaşandığı 2011’de yüzde 12’ye ulaşırken, bu oranın 2013 için yüzde 13.5, 2014’te 14.2, 2015’te ise yüzde 14 olacağı bekleniyordu. Mısır borsasında işlem hacminin yılın 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.2 daralmasına karşın darbenin yaklaştığı son 1 ayda yüzde 6.2 artması, sermayenin darbeye desteği yorumlarını beraberinde getirdi. Ekonomistler ise, Mursi’ye reformları gerçekleştirmek için yeterli zamanın verilmediğini söylüyor.
 

Yorumlara Git

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti

Altından rekor üstüne rekor!