AKİT MENÜ

Gündem

Cübbeleri alındı

HSYK, seçilmiş hükümeti devirmeye yönelik 17-25 Aralık kirli operasyonlarını yürüten Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç’i, soruşturma sonuçlanana kadar görevden uzaklaştırdı. 4 savcının ihracı da gündemde.

2014-12-31 10:05:12

YENİ AKİT / ANKARA - HSYK, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç’in haklarındaki soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Uzaklaştırılması talebi HSYK 2. Dairesi tarafından görüşüldü ve soruşturmanın selameti için savcıların soruşturma tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi.

BAKAN İZİN VERMİŞTİ

HSYK 3. Dairesinin, 17-25 Aralık soruşturmalarının savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. HSYK 3. Dairesi, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu.

SAVCILAR İHRAÇ EDİLEBİLİR

HSYK 2. Dairesi, müfettiş raporlarında meslekten ihraçları talep edilen savcılarla ilgili karar vermek üzere dün toplandı. Daire, Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç’in hakkındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar, soruşturmanın selameti için görevden uzaklaştırılmalarına karar verdi. Savcılar hakkındaki soruşturma tamamlandıktan sonra meslekten ihraç edilip edilmeyeceklerine karar verilecek.

DAHA ÖNCE ŞİKAYETLER DEĞERLENDİRİLMEMİŞTİ

Hükümet özellikle 17 Aralık operasyonu sonrasında paralel yapıya yakın bazı hakim ve savcıları HSYK’ya şikayet etmişti. Ancak şikâyetleri ya değerlendirilmemiş ya da toplantı yeter sayısı olmadığı gerekçesiyle karar çıkması engellenmişti. 17 Aralık soruşturmasının koordinasyonunu gerçekleştiren, sonra da Bolu’ya tayin edilen Ergenekon soruşturmasının eski savcısı Zekeriya Öz bu süreçte hükümet aleyhine tweet atmıştı. Şikâyetlere rağmen 3. Daire, Öz hakkında işlem yapmadı. Öz gibi Cemaat’e yakın olduğu iddia edilen bazı hâkim ve savcılar hakkındaki şikayet ve başvuruları, 3. Daire tarafından ya soruşturulmasına izin vermeyerek ya da savcı ve hâkimlerle ilgili herhangi bir karar çıkarmayarak değerlendirilmedi.

17 - 25 ARALIK SAVCILARI

Meslekten uzaklaştırma kararı verilen savcılar 17 Aralık ve 25 Aralık operasyonlarının mimarlarıydı. 17 Aralık 2013 günü iş adamları Rıza Sarraf, Ali Ağaoğlu, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar’ın aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Savcılar Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Başsavcıvekili Zekariya Öz 17 Aralık soruşturmasını Başsavcının haberi olmadan yapmış Bakanlar dahi operasyonu televizyonlardan öğrenmişti.

AKKAŞ, BASIN BİLDİRİSİ DAĞITTI

25 Aralık soruşturmasının savcısı Muammer Akkaş birçok işadamının da aralarında bulunduğu 41 kişilik gözaltı listesi hazırlamış ve polisten bu kişileri gözaltına almalarını istemişti. Akkaş, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ı da şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdı. Mahkemeden bazı iş adamlarının mal varlığına el koyma kararı çıkarılmasına rağmen 25 Aralık operasyonu hiç gerçekleşmedi. Savcı Akkaş, mesai bitimine kadar adliyedeki bekleyişi, kapı önünde görev yapmasının engellendiğini belirten bir basın açıklamasıyla sonlandırdı.

DOSYALAR İÇİN TAKİPSİZLİK KARARI

İstanbul Başsavcılığı kendisinden habersiz yapılan operasyonlar sonrası bu savcıları, yürüttükleri soruşturmalardan aldı. Yeni görevlendirilen savcı Ekrem Aydıner dosyanın büyük bölümü hakkında takipsizlik kararı verdi.

HUKUKÇULARDAN KARARA TAM DESTEK

Paralel yapıya yakınlığı ile bilinen Cumhuriyet savcıları olan Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç’in HSYK tarafından görevden uzaklaştırılmasına hukukçulardan tam destek. Akit’e konuşan Hukuk-Der Genel Başkanı Fikret Karabekmez ve Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Alaaddin Varol, HSYK’nın dört savcı hakkındaki uzaklaştırma kararının yerinde bir karar olduğunu ifade ettiler.

MESLEKTEN İHRAÇ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIMDIR

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Alaaddin Varol, HSYK’nın dört savcıyı açığa almasının savcılık mesleğinden ihracın bir ön adımı olduğuna işaret ederek, “HSYK’nın savcılar hakkında aldığı bu karar onların meslekten tamamen uzaklaştırmak için önemli bir gelişmedir. Onun için bu karar yerinde bir karardır. Bir Cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz Cumhurbaşkanına nasıl olur da hakaret edebilir. Kendisi bu durumlara müdahale etmesi gerekirken bizzat suçu yine kendisi işliyor.” diye konuştu.

DAHA ÖNCEKİ HSYK BUNLARI GÖRMEZDEN GELDİ

Bu dört savcı hakkında HSYK’nın yeni yapılanmasından önce ciddi şikayetlerin olduğunu hatırlatan Varol, “Daha önceki HSYK yönetimi, gerek Zekeriya Öz’ün yurt dışı tatili olsun, gerek Muammer Akkaş’ın adliye önünde bildiri yayınlaması hakkındaki hiçbir şikayeti değerlendirmedi. Ama yeni yapılanan HSYK’nın hazırlamış olduğu raporlarda bu savcıların suçlu olduğu belirlendi ve gerekli adımları da böylece atmış oldu.” dedi.  

HUKUK ADINA İYİ BİR GELİŞMEDİR

Hukuk-Der Genel Başkanı Fikret Karabekmez ise savcılar hakkında verilen kararın yerinde bir karar olduğunun altını çizerek, “Bu savcıların yaptıklarının hesabını şimdi vermeleri güzel bir şeydir. Belli bir makamda olan insanların bu makamı kullanarak, görevleri dışında idareye ve yürütmeye müdahale etmeleri açısında yetkililerin bu savcılar hakkında aldıkları uzaklaştırma kararları iyi bir gelişmedir. Hukukun herkese uygulanması güzel bir durumdur. Yargıç da savcı da suç işleyebilir. Ama önemli olan herkesin hukukun önünde hesap vermesidir.” diye konuştu.

Yorumlara Git

SOLOTÜRK’ten Belçika’da gövde gösterisi!

İran, Siyonist rejim gibi bir suçlunun asla nükleer silaha sahip olmaması gerekir diyerek açıkladı!

Kassam Tugayları’ndan İsrail’e ağır darbe! Çok sayıda İsrail askeri öldürüldü

Brezilya X’e 5 gün verdi!

Esed yurtdışına kaçan milyonlarca Suriyeli için genel af çıkardı