AKİT MENÜ

Ekonomi

D-8 ülkelerinin ticaret hedefi 500 milyar $

Müslüman ülkelerin oluşturduğu D-8, mevcut 148 milyar dolarlık ticaret hacmini 500 milyar dolara çıkarmayı istiyor. Ekonomi Bakanı Yardımcısı Mustafa Sever, “D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 148 milyar dolar düzeyinde. Bu rakamın 500 milyar dolara çıkarılması hedefi iddialı bir hedeftir ancak ulaşılamaz değil. Yeter ki D-8 ülkeleri potansiyellerinin farkında olsun. Üye ülkelerin potansiyelinin ortaya çıkarılmasında Tercihli Ticaret Anlaşması’nın önemli rolü olacaktır” dedi.

2013-07-11 22:01:25
ANKARA 
1 milyarı aşan nüfusuyla dünya nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan D-8 ülkeleri, dünya ticaretinden aldıkları kısıtlı payı arttırmak istiyor. D-8, halihazırda üye ülkeler arasında 148 milyar dolar düzeyinde olan ticaret hacmini 2018’e kadar Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) vasıtasıyla 500 milyar dolara çıkartmayı hedefliyor.
Eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan’ın girişimiyle 1997’de Türkiye’nin öncülüğünde Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan’ın katılımıyla kurulan D-8’in ilk ticaret bakanları toplantısı geçtiğimiz günlerde Nijerya’nın Başkenti Abuja’da yapıldı. Üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin arttırılmasının ele alındığı toplantıda Türkiye’yi temsil eden Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, organizasyonun hedeflerini anlattı.
RAKAMLAR, ÜYE ÜLKELERİN
POTANSİYELİNE GÖRE DÜŞÜK
D-8’in en önemli görevinin üye ülkelerin mevcut potansiyelini ortaya çıkarmak olduğunu belirten Sever, organizasyonun öncelikli alanlarının başında ticaretin geldiğini söyledi. D-8 ülkelerindeki zengin enerji ve tarım kaynaklarına değinen Sever, üye ülkelerin toplam nüfusunun 1 milyarı aştığını ve bu rakamın dünya nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturduğunu belirtti. Sever, D-8 üyelerinin yarısının, dünyanın önde gelen 35 ihracatçı ülkeleri içinde yer aldığına vurgu yaparak Türkiye ve Endonezya’nın aynı zamanda G-20 üyeleri olduğunu hatırlattı. Tüm D-8 ülkelerinin bölgelerinde önemli aktörler olduğunu ifade eden Sever, ancak D-8 ülkelerinin dünya ticaretinden aldıkları payın kısıtlı kaldığına dikkati çekti.
D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacim grafiğinin her geçen yıl yükseldiğini belirten Sever, üye ülkelerin potansiyeline bakıldığında rakamların düşük olduğunu kaydetti. 1997 yılında sadece 15 milyar dolar bölge içi ticaret bulunduğu hatırlatan Sever, geçen yıl bu rakamın 148 milyar dolara ulaştığı bilgisini paylaştı. 2008-2018 yılları için öngörülmüş olan D-8 yol haritasında, bölge içi ticaretin 2018’de yüzde 15-20’ye çıkarma konusunda karar alındığı bilgisini paylaşan Sever, “Bunu rakamsal olarak ifade edecek olursak 500 milyar dolarlık bir ticaret hacmine denk geliyor. D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 148 milyar dolar düzeyinde. Bu rakamın 500 milyar dolara çıkarılması hedefi iddialı bir hedeftir ancak ulaşılamaz da değil. Yeter ki D-8 ülkeleri potansiyellerinin farkında olsun” diye konuştu.
Yorumlara Git

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti

Altından rekor üstüne rekor!