AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Baykal’ın Osmanlıca korkusu

Osmanlıca derslerinin bazı liselerde zorunlu olmasını bir türlü hazmedemeyen CHP zihniyeti bu sefer de olayı Arap harflerine geçiş olarak yorumladı. Partisinden evli bir milletvekili ile gayrimeşru ilişkisi ortaya çıkınca CHP Genel Başkanlığını Kemal Kılıçdaroğlu’na devreden Deniz Baykal’ın, bazı liselerde uygulanan zorunlu Osmanlıca dersinin Arap alfabesine geçilmesinin zemin yoklaması olduğunu söylemesi, CHP zihniyetinin öz Türkçe olan Osmanlıca’ya düşmanlığını yeniden gündeme taşıdı.

2014-12-31 22:47:29

UĞUR AVCI / ANKARA - Halkın geçmişiyle olan bağının kurulmasına yönelik gerçekleştirilen Osmanlıca uygulamasına, gayrimeşru ilişkisi ortaya çıkınca kabuğuna çekilen CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın sesini yükseltmesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. Antalya’da gerçekleştirilen 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nı değerlendiren CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın yapmış olduğu, “Osmanlıca tartışmaları bir dil tartışması değil, “Arap alfabesine dönebilir miyiz” diye zemin yoklaması” şeklindeki açıklamasına AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile AK Parti Mersin Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nebi Bozkurt’tan tepki geldi.

“İDEOLOJİK BİR BOYUTU YOK”

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Osmanlıcanın, şu an Latin harfleriyle yazdığımız, Cumhuriyet öncesinde Arap harfleriyle yazılan bir dil olduğunu söyleyerek, “Bazı liselerde Osmanlıca’nın zorunlu ders olmasının ideolojik bir boyutu yoktur, bu uygulamanın laikliğe aykırı olması da söz konusu değildir. Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen Harf İnkılâbı’nın yanında bu dil de öğretilseydi yeni nesil geçmişine yabancılaşmazdı” dedi.

“YUNANİSTAN’DA BİLE OSMANLICA EĞİTİM VAR”

Bu uygulama ile kütüphanelerimizde çürüyen kitaplarımızın yeni nesiller tarafından okunabilmesinin amaçlandığını vurgulayan Kuzu, “Kimse kendi branşıyla alakalı Osmanlı ne demiş bilmiyor, Batı’daki devletlerin arşivlerine bakılıyor. Hâlbuki bin yıllık tarihimiz var ve tüm branşlarda yazılmış on binlerce kitap mevcut. Kütüphanelere baktığımız zaman bu kaynaklara Amerikalıların ve Japonların ilgi gösterdiği ortadadır. ABD ve Japonya’nın Osmanlıcaya ilgi gösterip bizim bu konuda duyarsız kalmamız beklenemez. Yunanistan’da bile Osmanlıca seçmeli ders olarak okutuluyor” ifadelerini kullandı.

 “TÜM OKULLARDA ZORUNLU YAPARDIK!”

AK Parti Mersin Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nebi Bozkurt ise, “Alfabe değiştirme bir ülkenin geçmişine ve kültürüne vurulmuş çok büyük bir darbedir” diyerek, “Latin Alfabesine geçilmesiyle Türkiye’de yaşanan sıkıntılara yakından şahit olduk. Türklere ait bir alfabenin olmadığını biliyoruz. Önceki dönemde Arap Alfabesi şimdi ise Latin Alfabesi kullanıyoruz. Milli Eğitim Şurası’nda alınan kararda, Osmanlıca’nın bütün okullarda seçmeli ders, Sosyal Bilgiler Liseleri ve Anadolu İmam Hatip liselerinde zorunlu olarak uygulanması önerildi. Arap Alfabesine geçme düşüncemiz olsaydı, tüm okullarda zorunlu olmasını isteyebilirdik” diye konuştu

Yorumlara Git

Dünyayla dalga geçiyorlar! İsrail’den akıl almaz Lübnan savunması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı