AKİT MENÜ

Gündem

Böcek’lerin beraat talebine ret

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı sırasında çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili dün başlayan davada ara karar açıklandı. İddiaları reddeden ve suçsuz olduklarını iddia eden sanıkların beraat talebinin reddedildiği davada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davaya müdahillik talebi ise kabul edildi.

2015-01-03 08:46:22

AKİT / ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı sırasında çalışma ofisine “böcek” tabir edilen dinleme cihazı konulmasıyla ilgili dün Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan ve 13 sanıktan 8’inin katıldığı duruşma, sanıklardan Yüksel’in savunmasıyla başladı. Sanıkların beraat talebinin reddedildiği davada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davaya müdahillik talebi kabul edildi. Erdoğan Başbakanlık’ın dinlenmesi davasına müdahil olarak katılacak.

HER YERİ ARAMAYA BAŞLADIK

İlk duruşmada savunmasını yapan sanıklardan eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Yüksel, “Başbakanın bütün konuştuğu yerlerde böcek araması yaptık, ancak ikametlerde düzenli arama yapılmadığını soruşturma aşamasında gördük” dedi. Yüksel, 2008’de Başbakanlık Koruma Müdürlüğüne atandığını belirterek, “Ben, soruşturmanın ilk gününden beri varım. Böcek 28 Aralık 2011’de bulundu. Çok gizli bir bilgiydi. Sayın Müsteşarımız beni odasına çağırdı, ‘Mehmet Bey, böyle böyle’ dedi. MİT Müsteşarına gidip çalışma yapmamızı istedi. Ortaya çıkabilmesi için de elimizden gelen çabayı gösterdik” dedi.

BÖCEKLER KONULDUĞUNDA ERDOĞAN AMELİYAT OLMUŞTU

“Başbakanın ofislerinin ayda iki kere aranması talimatının yerine getirilip getirilmediğini niçin kontrol etmediğinin” sorulması üzerine Yüksel, “Öncelikli görevimiz Başbakanımızın güvenliğini sağlamak. Her dakika zamanımız dolu. Mümkün olduğunca ofisleri aratıyorsunuz” dedi. Böceklerin konulduğu tarihlerde Erdoğan’ın ameliyat olduğunu ve İstanbul’da bulunduğunu hatırlatan Yüksel, sanıklardan Demir’in de bu tarihlerde İstanbul’da görevli olduğunu kaydetti.

NE YAZIK Kİ HAİN İLAN EDİLDİK

Suçlama tarihinde Erdoğan’ın Yakın Koruma Müdürlüğünü yapan sanık Zeki Bulut da  “Beyefendiye, 4 buçuk yıl hizmet ettim. Sabah erken saatte gittim, gece yarısı döndüm. Sayın Başbakanı kazasız belasız, kılına zarar gelmeden görevi bırakmayı nasip etmesi için Allah’a dua ettim. Görevi bırakınca da bu yerine geldiği için iki rekat şükür namazı kıldım. Ama şimdi ne yazık ki hain olarak addediliyoruz.”

DEMİR’İN TALİMATLARINI UYGULADIK

“Böcek” davası sanıklarından Seyit Saydam ise, “Eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Serhat Demir, HAWK cihazını alarak, gelmemi istedi. Cihazı alarak gittim. Söğütözü’nde 3 kişi arabaya bindi. AK Parti Genel Merkezine gittik, orada arama çalışmasında bulunduk. Ardından ikamete gittik... Gençlerin elinde birer çanta vardı. Demir’in söylemesiyle ofislerden birine geçtim, 35-40 dakika arama tarama çalışması yaptım. Çalışmam bitince diğer ofisin kapısını açtım. Amirler ayakta duruyordu, diğer iki genç telefonun orada uğraşıyorlardı” dedi ve iddiaları reddetti.

“GÜLEN’LE GÖRÜŞMEDİM”

Suç tarihinde Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığında Emniyet Müdürü olan Ahmet Türer de Erdoğan’ın danışmanlarından Mücahit Arslan ile yurtdışında tanıştığını ve Başbakanlık Koruma Dairesine girmesine onun vesile olduğunu söyledi.

“Böcek konulmasıyla bir ilgimiz yok” diyen Türer, iddianamede ABD’de bulunduğu ve Fethullah Gülen’in yardımcısı olduğu kaydedilen Sinan Dursun’la irtibatı olup olmadığı soruldu.

Dursun’un Emniyet teşkilatında görev yaptıktan sonra işadamlığına başladığını kaydeden Türer, Dursun’u ABD’den tanıdığını aktardı. Türer, “Washington’da yaşayan Türklerden bir tanesi. Türklere yardımcı olan birisi. Fethullah Gülen ile görüştüğünü bilmiyorum” dedi.

Türer, Mahkeme Başkanı Hüseyin Karamanoğlu’nun, “Siz görüştünüz mü?” sorusunu, “Kendisiyle görüşmedim” diye cevapladı.

“BÖCEK ARAMASI YAPMADIK”

Sanıklardan, suç tarihinde Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amirliğinde görev yapan polis memuru Hurşit Gölbaşı ise iddiaları reddederek, beraatini talep etti.

YAKALAMA KARARINA DEVAM

Sanıklardan, duruşmaya katılmayan Ali Özdoğan, Serhat Demir, Sedat Zavar, İlker Usta ve Enes Çiğci hakkındaki yakalama kararlarının devamına hükmeden mahkeme, sanık vekillerinin duruşmalardan vareste tutulması taleplerini, deliller tam olarak tartışılmadığı ve tanık beyanlarının alınması sırasında kendilerine soru sorulabileceği için reddetti.

VARANK TANIK OLARAK DİNLENECEK

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından Mustafa Varank ile dosyadaki olaylardan haberi olduğu değerlendirilen, MİT görevlileri ve polislerin de arasında bulunduğu 15 kişinin “tanık” olarak dinlenmesi için çağrı kağıdı çıkarılması kararlaştırılırken, bazı sanık avukatlarının, görevsizlik kararı verilmesine ilişkin talepleri, “Cumhuriyet Savcılığının düzenlediği iddianamede sanıklara yüklenen suçların nitelendirmesinin mahkemenin görevi içinde bulunduğu anlaşıldığından” reddedildi.

DURUŞMA 4 ŞUBAT’A ERTELENDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, casusluk eylemi nedeniyle bazı sanıklar hakkındaki dosyanın ayrıldığı bildirildiğinden, bu soruşturma konusunda ne işlem yapıldığının sorulmasına karar verildi. Mahkeme, ayrıca MİT’ten, sanıklardan Hasan Palaz’ın, 2011-2014 arasında teşkilata yaptığı ziyaretlere ilişkin çizelgenin istenmesine ve MİT ile TÜBİTAK’a bağlı BİLGEM arasında 2011-2012’de proje yapılıp yapılmadığı, projenin görüşmelerinin Palaz tarafından sürdürülüp sürdürülmediğinin sorulmasına da karar verdi.
Davanın sonraki celsesi 4 Şubat 2015 saat 09.00’a bırakıldı.

Yorumlara Git

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan TURKEN Foundation'ı ziyaret etti

New York'un Times Meydanı'ndaki dijital panolarda Türkiye'ye yatırım mesajı yayımlandı