AKİT MENÜ

Ekonomi

7 aydır işçiyi oyalayan OYAK’a isyan

Türkiye’nin derin ilişkili ve aynı zamanda ballı grubu olarak bilinen OYAK’a bağı işletmelerden olan İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nda 7 ay süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması, işçileri ve sendikayı isyan ettirdi. Hak-İş’e bağlı Çe

2013-07-16 19:31:15

HALİL CÖMERT / İSKENDERUN
Hatay’ın İskenderun ilçesindeki İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nda (İSDEMİR) 7 aydır süren toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası dün İSDEMİR’de grev başlattı.  Üretimin tamamen durduğu fabrikada, toplu iş sözleşmeleri 5 bin 300 işçiden 4 binini kapsıyor. HAK-İŞ’e bağlı Çelik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu İSDEMİR’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine önceki gün grev kararı alındı. Sendika, önceki gün yaptığı yazılı açıklamayla duyurduğu grevi dün sabah itibariyle başlattı.
İŞÇİLER SENDİKANIN KARARINA
UYDU, ÜRETİM TAMAMEN DURDU
Dün sabah saatlerinde İSDEMİR İsmail Akçakmak kapısında aileleriyle birlikte fabrika önünde toplanan 4 bin işçi, sendikanın aldığı karara uyarak, iş bıraktı. Türkiye’nin en büyük demir çelik fabrikası olan İSDEMİR’de, Çelik-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında ocak ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülüyordu. Çelik-İş Sendikası ile İSDEMİR Genel Müdürlüğü’nün görüşmelerinde, fabrika yöneticilerinin işçileri sendika dışında sözleşme imzalamaya zorlamasının greve gidilmesinde etkili olduğu belirtildi. Çelik-İş Genel Başkanı A. Cengiz Gül, İSDEMİR’i grev öncesi ziyaretinde, anlaşma mesajları vererek, “Gelin Karabük’teki gibi burada da mutluluk resmi çizelim” demişti. Gül, fabrikadaki greve katılarak, işçilerin taleplerini bir kez daha duyuracak.
GÜL: BASKILARA DİRENECEĞİZ
Fabrikanın İsmail Akçakmak kapısına grev pankartı asan işçiler, halay çekti. Çelik-İş Başkanı Cengiz Gül de grev önlüğü giyerek işçilere destek oldu. Bazı ilçe ve belde belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği grevde işçiler, slogan atarak fabrika alanındaki sendika temsilciliğine kadar yürüdü. Gül, burada yaptığı konuşmada, İSDEMİR’i yönetenlerle sözleşme imzalanamayacağını belirterek, şunları kaydetti: “Günlerdir işçilere, sendikasından ayrılırsa yüzde 30 zam verileceğini teklif ediyorlar ama Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası’na verdikleri zam, yıllık 6,30. Bu da gösteriyor ki, İSDEMİR Genel Müdürlüğü, örgütlülüğe, hak aramaya karşı, Hak-İş’e, Çelik-İş’e karşı husumet duygularıyla toplusözleşmeyi kilitlemiş durumda. Burada artık konu ücret değildir. İşçi arkadaşlarımız, Çelik-İş ve Hak-İş örgütlülüğünü korumak için mücadele etmekte” dedi.
“OYAK İLE GÖRÜŞELİM” ÇAĞRISI
OYAK’a bağlı İSDEMİR’de örgütlülüğe yapılan saldırıyı kabul etmediklerini vurgulayan Gül, şu çağrıda bulundu: “Bugün Çelik-İş’e bağlı 5 bin işçi OYAK’a bağlı İSDEMİR Genel Müdürlüğü’ne pirim vermedi. Hak-İş ve Çelik-İş’in yanında olduklarını gösterdiler. Tüm Türkiye, Türkiye’nin en büyük fabrikasının böyle bir genel müdürlük anlayışıyla yönetilemeyeceğini gördü. Onun için grevi başlattık. Belediye başkanları destekliyorsa, Hatay halkı destekliyorsa İSDEMİR yönetiminin düşünmesi lazım. İSDEMİR’de psikolojik baskı uygulayarak fabrika yönetilmeye çalışılmaktadır. Bu kadar baskı ve kötü yönetimin olduğu fabrikada bir uzlaşı olacağını düşünmüyorum. Genel Müdürlük devreden çıkarsa, OYAK yönetimiyle sağlıklı bir şekilde oturulursa bu toplusözleşme bitebilir diye düşünüyorum.”
27 Şubat 2006 tarihinde hisselerinin tamamı OYAK’a ait ATAER Holding A.Ş.’ye devredilen İSDEMİR, 7,5 yıldır Türkiye’nin derin ilişkili ve aynı zamanda ballı grubu olarak bilinen OYAK çatısı altında faaliyet gösteriyor.

Yorumlara Git

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti

Altından rekor üstüne rekor!