AKİT MENÜ

Ekonomi

Bankalar tefeci gibi

Başbakan Erdoğan’ın bankalara yönelik eleştirilerine destek yağıyor… Tüketici Hakları Dernekleri, bankaların çeşitli adlar altında vatandaşı kandırıp, tefeci gibi faizler aldıklarını ifade ediyorlar.

2013-07-17 23:01:08

ABDULLAH ÇELİK / ANKARA -
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın binbir türlü oyunla müşterilerini soyan bankalara yönelik eleştirilerine tüketici derneklerinden destek geldi. Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Vatandaşlara sesleniyorum. Elinizi kredi katına atmayın. Kredi kartı ihtiyaç değil, lükstür” dedi.
Kredi kartı mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesi için açılan davaları kazandıklarını ifade eden Göktaş şunları kaydetti:
“5 yılda 68 bin dava açtık. Hepsini de kazandık ve kazanmaya da devam ediyoruz. Ama bankalar yasalardaki boşluğu değerlendirip bir yolunu bulup vatandaşlarımızı kandırmaya ve kazıklamaya devam ediyor.”
Bankaların, vatandaşları kazıklayan politikaları konusunda gerekli köklü yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Göktaş, hükümetin bu konuda atacağı adımlarda, tüketici dernekleri olarak arkasında açıkladı.
Bankaların vatandaşlara çevirdiği fırıldaklıklara da değinen Göktaş, “Vatandaş, bankaların asgari limit tuzağına takılıyor. Asgariyi ödedikten sonra vatandaş borcuna faiz gelmeyeceğini düşünüyor. Hâlbuki asgari miktarı ödedikten sonra borcun geri kalan kısmına ‘tefeci faizi’ uyguluyor bu bankalar” ifadelerini kullandı.

En çok “şikâyet” bankalardan
HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU-
Bankaların hesap işletim ücreti, kart aidatı, kredi dosya masrafı gibi çeşitli adlar altında vatandaşlardan aldığı yüze yakın kesinti nedeniyle şikayetlerin her geçen gün arttığı öğrenildi. TBMM Dilekçe Komisyonu’na gelen şikayet dilekçelerinin büyük kısmını da bankaların uygulamaları oluşturduğu öğrenildi. Başbakanlık’ın talimatıyla da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ nın tüketicilerin korunmasına yönelik çalışma yaptığı öğrenildi.
TBMM Dilekçe Komisyonu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı’ndan, bankalar tarafından sunulan hizmet ve ürünler kapsamında alınabilecek ücretlere ilişkin bir düzenleme yapılması talebinde bulundu. Komisyon BDDK’dan terminolojisi standardize edilmiş ücret tarifesi oluşturulmasını ve hangi periyotlarla alınacağının tüm finansal kuruluşlar için belirlenmesini istedi.
Meclis ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun günün şartlarına göre tekrar düzenlenmesini talep etti.
Buna göre vadeli ve vadesiz mevzuat hesaplarından hesap işletim ücreti alınması önlenecek. Kredi kartı aidatları ise kartın verildiği esnada en fazla bir defaya mahsus olarak alınabilecek. Kredi dosya masraflarında olağan dışı tutarların alınmasını önlemeye yönelik yasal ve idari düzenlemeler yapılacak.

Yorumlara Git

Erdoğan BM’den dünyaya seslenecek! “İnsanlığın kaybedecek bir günü dahi kalmamıştır”

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti