Sağlık
Neden süt içmeliyiz?
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversitelerin katılımıyla hazırlanmış olan 'Türkiye Beslenme Rehberi'ne göre, başta çocuklar ve gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm yaş grubundaki bireylerin süt ve süt ürünlerini her gün tüketmesi gerekiyor.
SPOR YAPAN GENÇLER KALSİYUM GEREKSİNİMİNİ SÜT İLE KAZANABİLİR
Özellikle spor yapan gençlerin sağlıklı olmaları ve optimal performansa ulaşmaları için sıvı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Türkiye Beslenme Rehberi, sporcuların kalsiyum gereksiniminin, günlük ortalama 1200 mg olduğunu ve bu miktarın süt tüketilerek kazanılabileceğin vurguladı.
DİYET YAPARKEN SÜT İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Diyetle yetersiz kalsiyum tüketimi, düşük kemik mineral yoğunluğuna ve stres kırıklarına sebep oluyor. Egzersiz süresince harcanan glikojen ise ilk yarım saat içerisinde, sıvı ya da katı olarak tüketilen karbonhidratlardan temin ediliyor.
EGZERSİZ ÖNCESİ SÜT
Glikojen tükendiği zaman sporcunun performansını olumsuz yönde etkileyen bitkinlik meydana geliyor. Bunun önüne geçmek için egzersiz öncesi tüketilen süt, vücudun dengesini korumaya yardımcı oluyor.
SPOR SONRASI KAYBEDİLEN MİNARELLER İÇİN SÜT İÇİN
Spor sonrası beslenmede, kaybedilen vitamin ve mineralleri yerine koyacak, içerdiği karbonhidrat ile enerjiyi yükseltecek, kas dokusunun onarılması ve geliştirilmesi için gerekli proteini içeren sütün tüketilmesi sağlık açısından önemli.
ARA ÖĞÜN OLARAK DA TÜKETEBİLİRSİNİZ
Türkiye Beslenme Rehberi tarafından, tüm besin değerlerini barındıran sütün, fiziksel aktivite düzeyinin artırılması için egzersizden yarım saat önce hafif bir ara öğün olarak da tüketilebileceği belirtiliyor.
KAYNAĞI BİLİNMEYEN YERLERDEN SÜT ALMAYIN
Süt ürünleri tüketiminde sağlık risklerinin önüne geçmek içinse kaynağı bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü satın alınmamasının altını çizen rehber; pastörize ve uzun ömürlü sütler (UHT) tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.