AKİT MENÜ

Gündem

Paris'e gitme nedenini açıkladı

Avrupa'daki Müslümanlar ve Türkler açısından da Paris'te bulunmasının önemli olduğunu belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu "Biz burada bulunmakla bu terör saldırısını istismar ederek Müslümanlara yönelecek saldırılar karşısında da bütün Avrupalılara şu mesajı vermek istedik: Avrupa'da İslam-Hristiyanlık çatışması üzerinden herhangi bir şekilde gerginlik çıkarmak isteyenler Avrupa'ya ihanet etmektedirler." dedi.

Avrupa'daki Müslümanlar ve Türkler açısından da Paris'te bulunmasının önemli olduğunu belirten Davutoğlu, şu şekilde açıklamalarda bulundu:

"Biz burada bulunmakla bu terör saldırısını istismar ederek Müslümanlara yönelecek saldırılar karşısında da bütün Avrupalılara şu mesajı vermek istedik: Avrupa asırlar boyu çok kültürlü, çok dinli bir kıtadır. Endülüs'ten Osmanlı'ya kadar da İslam, Avrupa kıtasının en asli unsurudur. Avrupa'da İslam-Hristiyanlık çatışması üzerinden herhangi bir şekilde gerginlik çıkarmak isteyenler Avrupa kültürüne ihanet etmektedirler. Bu ister bu olayda, terör saldırısında olduğu gibi İslam adına İslam'ın değerlerini çiğneyen bazı terör grupları tarafından olsun isterse yine bu süreç içinde onlarca camiye saldırıda bulunan Avrupa'daki ırkçılar adına olsun, kim olursa olsun Avrupa kültürüne bu anlamda darbe vurmaktadır.

Bugün burada sergilediğimiz tablo, Avrupa kıtası açısından da bir birlik, bütünlük tablosudur ama aynı zamanda da bizim vatandaşlarımız, Avrupa'daki Müslümanlar açısından da mevcudiyetimiz bir teminat mahiyetindedir. Bugün burada bulunmakla aslında aynı kararlı dayanışma bilincinin Avrupa'da da ortaya çıkmasını istiyoruz. İslamofobik tarzda yapılan saldırılar, camilere yönelik eylemler konusunda da bütün Avrupa'dan aynı hassasiyeti beklemek her zamankinden daha çok hakkımızdır."

"TÜRKİYE'NİN TUTUMU İLKESEL"

Türkiye'nin, Avrupa ve insanlığın ortak değerlerini savunmak gerektiğinde bugüne kadar sürdürdüğü ilkesel tutumu burada da yürüyüşe katılarak gösterdiğini dile getiren Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçmişte terörden çok acı çekmiş bir ülke olarak bundan sonra da dünyanın neresinde olursa olsun terör faaliyetine karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Yine dünyada nerede olursa olsun, devlet terörü anlamında, kendi halkına veya Filistin'de olduğu gibi Filistinlilere yönelik baskı ve zulüm uygulayanlara karşı da Suriye'de veya Filistin'de veya diğer ülkelerde, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. İnsan canı, eşrefimahlukat olan insanın değeri söz konusu olduğunda, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da etnik ve mezhebi kökene, dini arka plana bakmadan insan onuruna, insani değerleri aynı saygıyı beklediğimizi vurgulamak istiyoruz."  

Başbakan Davutoğlu, yürüyüş öncesinde birçok liderle görüşme imkanı bulduğunu da aktardı. Alana hareket için bekledikleri salonda Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüştüğünü belirten Davutoğlu, Avrupa ile ilgili konuları, son gelişmeleri istişare ettiklerini dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile uzun bir görüşme yaptıklarını kaydeden Davutoğlu, Yunanistan'daki son gelişmeleri, Türk-Yunan ilişkileri konusunda Atina'da alınan kararlar çerçevesinde istişarede bulunduklarını bildirdi. Başbakan Davutoğlu, Ürdün Kralı Abdullah ve İslam dünyasından gelen birçok liderle de yürüyüş öncesinde görüştüğünü ifade etti.

Türkiye'nin teröre karşı ilkesel bir tutumu olduğunun altını çizen Davutoğlu, "Bu ilkesel tutumu, dünyanın her yerinde tekrar etme ve mevcudiyetimizle değerlerimizi ayakta tutmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı