AKİT MENÜ

Gündem

Tarihi korumak görevimiz

Topkapı Sarayı’nın restorasyonu tamamlanan bölümlerinin halka açıldığı törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim için milletimiz için herhangi bir tarihi eser olmanın ötesinde anlamlar ifade eden Topkapı Sarayı’nı tabii ki çok iyi korumak durumundayız. Bu bizim için tarihi bir sorumluluktur.” dedi

2015-01-12 21:19:37

HABER MERKEZİ - Topkapı Sarayı’nın restorasyonu tamamlanan bölümleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla halkın hizmete açıldı. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve davetliler katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Topkapı Sarayı’nı korumanın kendileri için bir görev olduğunu belirterek, “Topkapı Sarayı her ne kadar uzun süredir müze olarak kullanılıyor ise de pek çok bölümü uzun süredir ziyarete kapalı bulunuyordu. Başında bulunduğum hükümetler döneminde bu bölümlerin gerekli çalışmaları yapmak suretiyle ziyarete açılması ve milletimize, insanlığa kazandırılması noktasında yoğun çalışmalar gerçekleştirdik” dedi.

Topkapı Sarayı’nın Osmanlı’ya 400 yıl boyunca yönetim merkezi olarak hizmet verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim için herhangi bir tarihi eser olmanın ötesinde anlamlar ifade eden Topkapı Sarayı’nı çok iyi korumak durumundayız. Bu bizim için tarihi bir sorumluluktur. İstanbul’un fethi bir çağın başlangıcının ifadesi ise Topkapı sarayı da işte bu muazzam dönüm noktasından sonra inşa edilen en önemli eserdir. Başında bulunduğum hükümetler döneminde bu bölümlerin ziyarete açılması ve insanlığa kazandırılması noktasında yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Bugün de restorasyonu tamamlanan bölümlerin bir kısmını açıyoruz” dedi.

“AHIR OLARAK KULLANDILAR”

 “Burada öyle yerler var ki buraları hep ahır olarak kullandılar” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Oraları bizzat geldim gördüm. Ancak yeni yeni buraları kazanıyoruz. Geçmişte gerek ülkemiz sınırlarında olsun, gerek sınırlarımız dışında olsun ecdadımızdan kalan eserleri koruma konusunda yeterli hassasiyet gösterilmemiştir. Bugün batıdaki birçok müzeye giderseniz bu coğrafyadan götürülmüş eserleri görürsünüz. Çalınmamış eserlerin de büyük bir duyarsızlıkla çürümeye terk edildiğini görüyoruz. İşte İstanbul’un durumu ortada” ifadelerini kullandı.

“12 YILDA 5 BİNE YAKIN ESER”

Erdoğan, “Biz 12 yılda kazandığımız eserlerle iftihar ediyoruz. Türkiye genelinde 5 bine yakın eser bugünlere kazandırılmıştır. Bütün bunlar devam edecek” ifadelerini kullandı.

“VAKIFLAR, KATILIM BANKASI KURACAK”

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bir katılım bankası kurması konusunda çalışmaları olduğunu da açıklayan Erdoğan, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’taki hissesini geri almak suretiyle burayı katılım bankası haline getirme düşüncemiz var.  Bu konu şu anda Meclis’te. İnanıyorum ki bu sayede Vakıflar Genel Müdürlüğü çok daha güçlü hale gelecektir” dedi
.
ÇELİK: SON YILLARDA YAPILAN ÇALIŞMALARLA BÜYÜK BİR DEĞİŞİM GEÇİRMİŞTİR

Topkapı Sarayı’nın restorasyonu tamamlanan bölümlerinin açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de, mekanların sadece restorasyonlarının yapılması ya da fiziki varlıklarının korunmasının ötesinde, buraların kimliğinin ve işlevinin bütünsel olarak öne çıkarılması için büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Topkapı Sarayı’nın uzun zamandır müze özelliğiyle ön plana çıktığı için, tarihi, kültürel ve mimari hususiyetlerinin biraz geri planda kalmıştır. O yüzden medeniyetimizin klasik döneminin en önemli mekanı sayılabilecek bu mekan, son yıllarda yapılan çalışmalarla büyük bir değişim geçirmiştir” dedi. Bakan Çelik, Erdoğan’a, “Kazasker Mustafa İzzet Efendi”nin imzasını taşıyan levha takdim etti.

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı