Sağlık
Epilepsi nöbetlerini önlemek mümkün
Halk arasında 'Sara Hastalığı' olarak da bilinen epilepsi hastalığında beslenme programında yapılan değişikliklerle nöbetlerin önüne geçilebiliyor.
Türkiye'de ortalama 700 bin epilepsi hastası var. Epilepsi hastaları kişiden kişiye değişen nöbetler geçiriyor. Bu nöbetlerin önüne ise sağlıklı bir beslenmeyle geçilebiliyor.
Epilepsi hastalığında en önemli nokta vücut kan şekerinin dengeli bir biçimde seyretmesidir. Bu yüzden epilepsi hastaları şekerli besinlerden uzak durmalıdır. Tam tahıllı ürünler tüketmelidir. Açlık kan şekerini düşürmemek için uzun süre aç kalmamalıdır.
Hastalar omega-3 ve omega-9 gibi sağlıklı yağlar içeren balıklar tüketmelidir. Kafein nöbetleri tetikleyebileceği için çay, kahve ve koladan uzak durulmalıdır.
Nar ve grayfurt gibi meyveler epilepsi ilaçlarıyla etkileşime giriyor bu yüzden tercih edilmemelidir.
Magnezyum, sodyum, kalsiyum nöbetleri kontrol altına alıyor. Bu yüzden hastaların öncelikle kan tahlili yaptırıp vücudundaki eksikliği belirlemesi gerekiyor. Hasta, sodyum eksikliği için tuz, kalsiyum eksikliği için süt ürünleri, magnezyum eksikliği için ise kurubaklagiller tüketmelidir.
Epilepsi hastası d vitamini eksikliği yüzünden kemik erimesiyle karşılaşabilir. Bu yüzden d vitamini takviyesine ihtiyaç duyabilir.