AKİT MENÜ

Gündem

Ümmet’in bayram coşkusu

Türkiye’den Filistin’e, Avustralya’dan Rusya’ya kadar dün dünyanın pek çok ülkesinde sabahın erken saatlerinden itibaren camilere akın eden İslam alemi, bayram coşkusunu yaşamaya başladı. 2 milyon Müslüman Kabe’ye bayram namazı kılmak için akın etti. Moskova’da 200 bin kişi aynı anda namaza dururken, Muhammed Mursi’ye yapılan darbeden bu yana meydanları terk etmeyen Mısırlılar bayram namazını Rabiatul Adeviyye ve Nahda’da Mursi ve Erdoğan posterleri altında kıldı. Pakistan, Azerbaycan ve Lübnan gibi bazı ülkelerde ise bayram günleri tartışma sebebi oldu.

2013-08-08 21:11:23
HABER MERKEZİ
Ramazan ayı, önceki gece Şevval hilalinin görülmesiyle sona ererken, tüm İslam alemini bayram coşkusu sardı. Türkiye’den Filistin’e, Avustralya’dan Rusya’ya kadar dün dünyanın pek çok ülkesinde sabahın erken saatlerinden itibaren camilere akın eden İslam alemi, bayram coşkusunu yaşamaya başladı. Dünyanın dört bir tarafında camilere akın eden Müslümanlar, ilk bayramlaşmalarını cami cemaatiyle gerçekleştirirken, ardından aileleriyle bayramlaştılar. Müslümanların azınlık konumunda olduğu Avrupa ülkelerinde camilerin tıklım tıklım dolması da Müslümanları sevindirdi.
2 MİLYON MÜSLÜMAN
KABE’YE AKIN ETTİ
Ramazan ayı boyunca dünya genelinden umre ziyareti için gelenleri ağırlayan Kabe’de dün bayram coşkusu yaşandı. Türkiye’den 1 gün sonra oruca başlanan Suudi Arabistan’da hilalin görülmesiyle Ramazan Bayramı’nın dün başladığı ilan edildi. Yaklaşık 2 milyon Müslüman, bayram namazında Mescid-i Haram’a akın etti. Gece yarısından itibaren bir an önce mescide gitmek isteyen Müslümanlar, sabah namazı kılınmadan önce mescidin bütün katlarını ve Kabe etrafındaki tavaf alanını tamamen doldurdu. Sabah namazı vaktinde mescidin kapıları kapatılarak içeriye girişlere izin verilmedi. Oluşan izdiham nedeniyle Kabe çevresinde tavaf yapılmasında da büyük zorluklar yaşandı.
MESCİD-İ AKSA’DA İZDİHAM
Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’da da on binlerce kişinin katılımıyla bayram namazı kılındı. Mescid-i Aksa’ya giden yollarda ve Aksa’nın kapılarında izdiham yaşanırken, İsrail güvenlik güçleri bazı ana caddeleri ve ara yolları kapattı. Mescid-i Aksa’nın kapılarında namaza gelen çocuklara hediye dağıtıldı. Bayram hutbesini veren Şeyh İsmail Nevahide, Filistin halkına birlik olma, yaralı ve şehit ailelerini ziyaret etme çağrısında bulundu.
Ürdün’ün başkenti Amman’da kılınan bayram namazı sonrası Suriye için dua edilirken, 94 milyonluk nüfusunun 20 milyonunu Müslümanların oluşturduğu Etiyopya’da ise Müslümanlar bayram namazının ardından hükümet karşıtı gösteriler düzenledi.
RUSYA’DA 200 BİN
KİŞİ SAF TUTTU
Rusya’nın başkenti Moskova’da inşaatı devam eden Merkez Camii ve çevresindeki caddeleri dolduran 100 bine yakın Müslüman Ramazan Bayramı’nı coşku ile kutladı. Polisin helikopter destekli yoğun güvenlik önlemi aldığı namaz, Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal tarafından canlı yayınlandı. Başkent Moskova’da bulunan diğer beş cami ve bayram için açılan alanlarla birlikte toplam namaza iştirak eden sayısının 200 bini geçtiği belirtildi.
AVRUPALI MÜSLÜMANLAR
CAMİLERİ DOLDURDU
Arapların ağırlıkta olduğu Fransa ve Türklerin ağırlıkta bulunduğu Almanya’da, Ramazan Bayramı, Avrupa’nın diğer ülkelerine göre oldukça coşkulu yaşandı. Almanya’da Ramazan Bayramı dolayısıyla ülkede yaşayan Müslümanlar sabahın erken saatlerinde camileri doldurdu. Berlin Şehitlik Camisi’nde binlerce Müslüman namazdan sonra birbirleriyle bayramlaştı. Frankfurt’taki namaza da katılım yoğun oldu.
Fransa’nın başkenti Paris’te de bayram namazı kılan cemaat camiye sığmadı. Paris’te yaşayan binlerce Müslüman, bayram namazı için dün sabah Büyük Cami’ye akın etti. Cami ve avluya sığmayan yüzlerce kişi, caminin önündeki Georges Desplas sokağında namazını kıldı. Hollanda’nın Amsterdam, Lahey ve Rotterdam gibi büyük şehirlerinde cemaat camilere sığmadı. Nüfusunun yüzde 80’i Müslüman olan Arnavutluk’ta ise başkent Tiran’da ‘Ulusal Şehitler’ bulvarında kılınan bayram namazına binlerce kişi katıldı.
BATI TRAKYALI
SOYDAŞLAR BAYRAMLAŞTI
Batı Trakya’da yaşayan Türk azınlık, Ramazan Bayramı’nın birinci gününde İskeçe ve Gümülcine’de bayram namazında bir araya geldi. Kent ve köylerdeki camilerde bayram namazı kılan Türkler, namazın ardından birbirlerinin bayramını kutladılar. 
AVUSTRALYALILARIN
BAYRAM COŞKUSU
Türkiye’ye göre 7 saat ileride olan Avustralya’da binlerce Müslümanın camileri doldurması ile Ramazan Bayramı namazı kılındı. Sabah namazından itibaren ülke genelinde bulunan camilere akın eden mü’minler, dünya üzerinde acı çeken Müslümanlar için dua etti.
TÜRKİSTAN’DA CAMİLER
DOLDU TAŞTI
Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan gibi Türk Cumhuriyetlerinde de bayram başka bir heyecanla kutlandı. Ramazan Bayramı dolayısıyla 1 gün tatil edilen Türkmenistan’da başkent Aşkabat’taki Ertuğrul Gazi Camisi, yaşlı genç binlerce Müslümanla dolup taştı. Cami sayısının az olduğu Kazakistan’da da binlerce Kazak, sabahın erken saatlerinde bayram namazı kılmak için camilere akın etti.  Eski başkent Almatı’da özellikle Merkez Cami yetersiz kalınca yüzlerce kişi, namazını cami avlusunda kıldı.
DÜNYANIN EN KALABALIK
ÜLKESİNDE BAYRAM
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de yaşayan Müslümanlar Ramazan Bayramı’na merhaba dedi. Resmi rakamlara göre 20 milyon Müslüman’ın yaşadığı Çin’deki camiler bayram namazı için doldu taştı.
Yorumlara Git

Erdoğan'dan Suriye çıkışı: Biz hazırız!

"5 milyon insan Türkiye'ye gidecek" diyerek duyurdular

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in kalleş planını açıkladı

Hepsi peş peşe açıkladı, ama Ancelotti hala anlamıyor! Arda Güler ortalığı karıştırdı

Yana yakıla Ocak’ta golcü arıyor! Fenerbahçe’ye 65 milyonluk golcü! Mou talimatı verdi yine…