AKİT MENÜ

Ekonomi

Ekonomideki iyileşme CHP’nin aklını aldı!

Ekonomide yaşanan olumlu gelişmeler CHP’nin kimyasını bozdu. Hükümeti ekonomik yönden de eleştirmek için partili uzmanlara rapor hazırlatan CHP, veriler karşısında eleştirecek birşey bulamayınca, “ilginç gelişme” gibi ifadeleri rapora koydu. Vergi gelirleri artışıyla ilgili olarak da, “2010’dan bu yana söz konusu vergi gelirlerinde en yüksek artış sağlandı” ifadesi kullanıldı. CHP’nin Temmuz ayı “Ekonomik Görünüm” raporunun tamamında ise özetle “vergi gelirleri arttı işsizlik azaldı, yerel yönetimlere destek çoğaldı” denilmek zorunda kalındı.

2013-08-09 20:19:33
YİĞİT DOĞANER/ANKARA
CHP’nin hükümeti eleştirmek için hazırladığı “Ekonomik Görünüm” raporu, “ekonomi güzellemesi”ne dönüştü. CHP’li uzmanlar olumlu veriler karşısında eleştirecek bir şey bulamayınca, “ilginç gelişme” gibi ifadeleri rapora koydu. CHP’nin Temmuz ayı “Ekonomik Görünüm” raporunun tamamında ise özetle “vergi gelirleri arttı işsizlik azaldı, yerel yönetimlere destek çoğaldı” denilmek zorunda kalındı.
CHP: DEVLETİN
GELİRLERİ ARTIYOR
CHP’nin raporunda ilk olarak Hazine gelirleri ile ilgili bilgilere yer verildi. Vergi tahsilatına ilişkin değerlendirme yapılan raporda, “Haziran’da mal ve hizmetler üzerinden alınan vergilerde de ilginç gelişmeler olduğu görülüyor. KDV ve ÖTV tahsilatlarının Haziran’da, geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla, yüzde 49,9 ve yüzde 29,9 artmış. Yine, yılın ikinci üç ayında dâhilde alınan mal ve hizmet vergileri, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 25,9 artmış. Bu 2010’dan bu yana söz konusu vergi gelirlerinde en yüksek artış.Vergi performansı iç talepte canlanmaya işaret etmekte. Sonuç olarak vergi gelirleri Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 31,7 artarken; bu yılın ilk yarısında aynı gelirler, yine geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 20,7 artmış. Üçer aylık dönemlerle bakıldığında ise yılın ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 20 artan vergi gelirlerinin ikinci üç ayda yüzde 21,4 arttığı görülüyor.”
YATIRIM HARCAMALARINDA
ARTIŞ YÜZDE 67 
“Ekonomik Görünüm” raporunda daha sonra devletin harcama kalemlerinden bazılarındaki düşüşe dikkat çekildi. Raporda, “Harcamalarda ise personel harcamalarındaki üzde 5,1’lik düşüş dikkat çekiyor. Kamuda istihdam edilen sayısı hızla artmışken; emekli olanların sayısında önemli bir artış yokken personel harcamalarının düşmesi ilginç” denildi. CHP’nin raporunda, yatırımlarla ilgili olarak ise şu değerlendirmelere yer verildi: “Dikkat çekici bir diğer gelişme ise yatırım tarafında. Yılın ilk üç ayında büyümeyi ayakta tutan bu harcamaların hızı azalsa da artışın sürdüğü anlaşılıyor. Haziran’da yatırım harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 67 artmış. Buna karşın ilk üç ayda, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 141,2 artan yatırım harcamalarının yılın ikinci üç ayında üzde 41 arttığı anlaşılıyor. Bu yılın ilk yarısında ise yatırımlardaki artışın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 olduğu görülüyor.”
EKONOMİDEKİ PERFORMANS
HOŞA GİDECEK BİR PERFORMANS
CHP’nin raporunda, yerel yönetimlere verilen destekteki artışla ilgili bilgiler de yer aldı. Raporda, “Yerel yönetimlere yapılan yardımlarda hükümetin cömert davrandığı anlaşılıyor. Yılın ilk altı ayında mahalli idarelere yapılan yardımların, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,7 arttığı görülüyor. Sonuç olarak yılın ilk altı ayında faiz hariç giderlerde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,4 artış olduğu anlaşılıyor. Tüm bu gelişmeler neticesinde geçen yılın ilk altı ayında 6,7 milyar TL açık veren bütçe bu yılın aynı döneminde 3 milyar TL fazla vermiş. Bütçenin ilk altı aydaki bu performansı piyasaların hoşuna gidecek bir performans” denildi.
Raporda, istihdamdaki gelişmelere ilişkin olarak ise şu değerlendirmeler yer aldı: “Geçtiğimiz yılın son aylarından başlayarak sanayi istihdamında bir canlanmanın yaşandığı da dikkati çekiyor. Sanayi istihdamındaki artış olumlu olmakla beraber, bu veri istihdamın kalitesi ile ilgili endişeleri de artırıyor. Ancak sonuçta Nisan’da işgücü piyasasına giren kişi sayısı, bir önceki yıla göre, 1 milyon 277 bin kişi artarken; aynı dönemde işe kavuşanların yani istihdam edilenlerin sayısındaki artış 1 milyon 61 bin kişi olmuş.”  
Yorumlara Git

Erdoğan BM’den dünyaya seslenecek! “İnsanlığın kaybedecek bir günü dahi kalmamıştır”

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti