Sağlık
Glüten intoleransı belirtileri nelerdir?
2001 yılında yayımlanan bir araştırma sonucu, çölyak hastalığı ya da glüten intoleransı olan kişilerin ayda sadece bir kez bile glütenli gıdalar tüketmeleri sonucu, bu nedene bağlı ölüm riskini tam %600 oranında arttırdığını göstermektedir.
Eğer sizde de aşağıdaki semptomlardan birkaçı mevcutsa glüten intoleransı veya alerjiniz olabilir:
GLÜTEN İNTOLERANSININ VARLIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Hekime danışmadan ya da test yaptırmadan glüten intoleransınız olup olmadığını anlayabilmek istiyorsanız bunun için bir “eliminasyon diyeti” uygulamalısınız.
Eliminasyon diyetinden kasıt, glüten içeren gıdaları en az 2-3 hafta tamamen hayatınızdan çıkarmanızdır. Fakat işin püf noktası glüten içeren gıdaları ya da ilaçları hayatınızdan %100 çıkarmanızdır. Çünkü en minimal miktar bile vücut tarafından algılanacak ve enflamatuar reaksiyonlar başlatılacaktır. Bu nedenle temel olarak dikkat etmeniz gereken şey çok katı bir anti-glüten diyeti uygulamanızdır.
Vücudunuzun glütenden arındığı 2-3 haftanın sonunda yeniden glüten içeren besinlerle beslenmeniz sonucu yukarıdaki rahatsızlıklardan bazıları meydana geliyorsa, muhtemelen glüten intoleransınız var demektir. Ancak aklınızda bulunması gerekir ki glütenin büyük bir protein olması nedeniyle vücudunuzdan tam olarak temizlenebilmesi ayları hatta yılları da alabilir.
Glüten intoleransınız olup olmadığı konusunda emin değilseniz bunun için bir hekimden yardım alabilir ya da “York Testi” veya “Gıda İntolerans Testi” gibi testlerden yararlanarak bu durumdan kesin olarak emin olabilirsiniz.
GLÜTEN İNTOLERANSININ TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Bu durumun kesin bir tedavisi olmasa ya da ilaçlarla tedavisi henüz mümkün olmasada,glüten içermeyen gıdalarla beslenmek ve hayatınızdan glüteni kesin olarak çıkarmanız “glutenfree” ürünleri kullanmanız, semptomların oluşumunu ortadan kaldıracaktır.
Fakat daha önceden de bahsedildiği gibi “Ara sıra glütenli ürünler yenilebilir”, “Bir öğünden bir şey olmaz”, “Yediğim her şeyi incelemek zorunda mıyım?”, “Glutenfree ürünleri bulmak çok zor” gibi düşünceleri tamamen kafanızdan silmelisiniz. Çünkü glütenin az miktarı da çok miktarı da “mutlaka” bağışıklık sisteminin devreye girmesine ve semptomların meydana gelmesi için gereken reaksiyonları tetiklemeye yeterli olacaktır. Bu nedenle glütenli besinlerin neler olduğunu öğrenerek kesinlikle bu besinlerden uzak durmalısınız. Bunun haricinde marketlerden aldığınız bisküvi, çikolata vs.gibi tüm atıştırmalık ürünlerin üzerinde “glüten içermez” ya da “glutenfree” ibaresinin bulunmasına dikkat etmelisiniz.
2001 yılında yayımlanan bir araştırma sonucu, Çölyak hastalığı ya da glüten intoleransı olan kişilerin ayda sadece bir kez bile glütenli gıdalar tüketmeleri sonucu, bu nedene bağlı ölüm riskini tam %600 oranında arttırdığını göstermektedir.