AKİT MENÜ

Gündem

Kaçırılan pilotlar için yoğun diplomasi

Bir Türk pilot ve yardımcısı Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta kaçırıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kaçırılan 2 THY pilotu için Lübnanlı yetkililerle temasa geçildiğini bildirdiler.

2013-08-09 20:59:33
BEYRUT
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Türk pilot ve yardımcısı kaçırıldı.
Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, dün sabaha karşı başkent Beyrut’ta Türk pilot ve yardımcısı kaçırıldığını, kaçırılan iki THY pilotuyla ilgili her türlü görüşmeyi yaptıklarını ancak şu ana kadar kaçıranlarla ilgili ellerinde bilgi olmadığını söyledi.
Özyıldız, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, “Aldığımız bilgiye göre, İstanbul’dan Beyrut’a yolcu getiren THY uçağının personelini havalimanından otele götüren servis aracının önü, silahlı kişiler tarafından kesiliyor. Silahlı kişiler otobüste bulunan hostesleri indirerek pilot  ve yardımcı pilotu kaçırıyor. Kaçıranların kimliği belli değil. Bizimle de bağlantı kurmadılar” dedi.
Lübnan güvenlik kaynakları, kaçırılan pilotun Murat Akpınar, yardımcı pilotun ise Murat Ağca olduğunu belirtti.
LÜBNAN İÇİŞLERİ HAREKETE GEÇTİ
Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil ise, Türk pilotu ile yardımcısının, başkent Lübnan’daki Refik el-Hariri Uluslararası Havalimanı’na giden yolu üzere kaçırılmalarını “kendilerini şaşırttığını” açıkladı. Şerbil, “Kaçırılma eylemi, beklemediğimiz bir olaydı, zira elimizde muhtemel kaçırılma eylemine dair hiçbir bilgimiz yoktu” dedi. Şerbil, eylemi gerçekleştirenlerin kimlikleri tespit edilmesi ve Türk pilotların yeri belirlenmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
DAVUTOĞLU DEVREYE GİRDİ
Öte yandan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan’da Türk pilotların kaçırılmasıyla ilgili Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakanı Necip Mikati ile görüştü.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Mikati ve Berri, Davutoğlu ile yaptıkları telefon görüşmesinde olayla ilgili üzüntülerini dile getirdi.
Ramazan Bayramı’nda böyle bir olayın yaşanmasından ayrıca üzüntü duyduklarını belirten Mikati ve Berri, pilotların serbest bırakılması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi.
İSTİHBARAT ARAŞTIRIYOR
Yozgat temasları sırasında olayla ilgili soruları cevaplayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, “Ülkemizin güvenlik birimleri ve istihbarat birimleri ve ülkemizin imkanlarıyla da biz kaçırılmış olan pilot ve pilot yardımcımızın bulunması ve selametle ailelerine kavuşması için gerekli her türlü çalışmayı yapıyoruz” dedi.
Öte yandan 2 pilotu kaçırılan THY havayollarına ait “KIzkulesi” adlı uçağın kabin görevlileri ve mürettebatı dün akşam saatlerinde yurda getirildi.
Lübnan ‘da daha önce de Türk işadamı Aydın Tufan Tekin ve TIR şoförü Abdulbasit Aslan kaçırılmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. (AA)
Yorumlara Git

"5 milyon insan Türkiye'ye gidecek" diyerek duyurdular

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in kalleş planını açıkladı

Hepsi peş peşe açıkladı, ama Ancelotti hala anlamıyor! Arda Güler ortalığı karıştırdı

Yana yakıla Ocak’ta golcü arıyor! Fenerbahçe’ye 65 milyonluk golcü! Mou talimatı verdi yine…

Ortalık karışacak! Derbi öncesi sponsor bombası: Beşiktaş'tan Galatasaray'a illegal suçlaması