Sağlık
Besin zehirlenmesinin tedavisi nasıl olur?
Tüketmiş olduğumuz besinlerin üzerinde bulunan zararlı bakterilerin midemizi veya bağırsak sistemimizi tahrip ederek sağlık problemleri meydana getiren olaya besin zehirlenmesi denir. Besin zehirlenmesi başlıca sebeplerden dolayı ortaya çıkar.
ZEHİRLENMENİN BAŞLICA NEDENLERİ
Zehirlenmenin başlıca nedenlerinden birisi gerekli temizlik kurallarına uymamaktır. Tüketeceğimiz besinleri iyi temizleyip daha sonra pişirirken ve yerken temiz bir ortamı tercih etmezsek besinler midemize ve bağırsaklarımıza zarar verici bakteriler ile buluşma imkanı bulur. Ayrıca pişirilen ve diğer günlere de kalan yemekler temiz koşullar altında buzdolabında saklanılmalı ve en kısa sürede tüketilmelidir. Besin zehirlenmesine sebep olan başlıca besinler tavuk eti, süt ve kırmızı ettir. Bu besinler ve diğer tüm ürünler alınırken son kullanılma tarihine dikkatli bakılmalıdır.
ZEHİRLENMENİN TEDAVİSİ NELERDİR?
Besin zehirlenmesinin başlıca belirtileri mide ve bağırsağın zarar görmesinden ortaya çıkan mide bulantısı, ishal, kusma, mide ve bağırsak ağrısı, ateşlenme ve halsizliktir. Bu belirtilerin kişide görülmesi kısmen besin zehirlenmesinin göstergesidir. Ancak besinlerin toplu şekilde tüketilmesinden sonra besini tüketen herkeste bu belirtiler varsa kesinlikle besin zehirlenmesidir. Besin zehirlenmesinin belirtileri ise bireyler arasında farklılık gösterebilir. Kimi bireylerde 1-2 saat içinde belirtilerini gösterirken çoğu bireylerde 8-12 saat arasında göstermektedir.
Besin zehirlenmeleri normal bireylerde ev içinde bireyin kendi kendine uygulayacağı tedavi ile 2-3 gün içerinse geçmektedir. Eğer belirtiler bu 2-3 gün içerisinde geçmez ve şiddetini kanlı ishal, yüksek ateş, aşırı kusma şeklinde artırarak devam ettirirse acilen doktora başvurulmalıdır. Bu belirtileri hisseden yaşlı, hamile ve bebekler kesinlikle evde tedavi edilmeye çalışılmadan acilen doktora götürülmelidir.
Besin zehirlenmesi sonucunda vücut sıvı dengesi alt seviyelere düşmektedir. Bu sebeple zehirlenmeden sonra evde tedavi uygulanırken birey bol miktarda sıvı içecek ve yiyecek tüketmelidir. Zehirlenmeden sonra yemek hazırlanan ortam kesinlikle dezenfekte edilmelidir. Yemek hazırlarken özellikle sebze ve meyveler olmak üzere besinler bol su ile yıkanmalıdır. Yemek yaparken ve yerken ellerimizin temiz olduğundan emin olmalıyız. Mutfağımızda taze ve güvendiğimiz markaların kapalı kutu ürünleri tercih edilmelidir.
Besin zehirlenmesi tükettiğimiz besinlerden meydana geldiği gibi içtiğimiz sudan da kaynaklanabilir. İçme suyumuzun temiz olduğundan kesinlikle emin olmalı ve bu konuda dikkat etmeliyiz. Evde uyguladığımız tedavi sonucunda belirtiler devam ederse doktora gidilerek gerekli tahliller yaptırılmalı ve antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.
Nasılkolay.com'dan alınmıştır.