Sağlık
Şekeri dengede tutmanın yolları nelerdir?
Diyabet olarak da bilinen şeker hastalığı pankreas bezinin insülin adı verilen hormonu yetersiz salgılaması veya hiç salgılamamasından doğan bazen genetik geçişli bazen de çevresel faktörler nedeniyle oluşan bir hastalıktır.
Tedavi uygulandığı halde kan şekerinin normal değerlerin üzerinde seyretmesinin bazı nedenleri vardır. Bu nedenler:
İnsülin alan hastalar için insülinin yetersiz ve düzensiz kullanımı
Kullanılan insülinin kullanma tarihinin geçmiş olması ve insülinin yanlış kullanılması
Başka hastalıkların vücut üzerindeki etkisi
Önerilen beslenme programına uyulmaması
Önerilen egzersizlerin yapılmayışı ve hareketsiz yaşam
Vücutta stres yaratacak herhangi bir durum (sinirlilik, üzüntü vb.)
Hastalığın daha ileri safhalara ulaşması
Diyabette kişinin yaşam şeklini değiştirmesi hastalığın seyrinin iyi yönde devam etmesine yardım edecektir. Diyabette kan şekeri düzeyinin dengede tutulabilmesi için yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri aşağıdaki gibidir:
Tüketildiğinde şeker tadı (şekerlemeler, çikolatalar, tatlılar vb. gibi) veren bütün gıdalardan uzak durulmalıdır. Çünkü bu tür gıdalar kan şekerinin aniden yükselip aniden düşmesine sebep olurlar.
İçeriğinde karbonhidrat bulunan besinler (ekmek, meyveler, süt ve süt ürünleri, un ve unlu mamüller vb. gibi) belli oranlarda tüketilmeli ve bu ürünlerden bir anda çok fazla yenilmemelidir. Bu tür ürünlerin fazla tüketimi kan şekerinin yüksek seyretmesine sebep olabilir. Fakat bu tür besinler tamamıyla diyetten çıkarılmamalıdır.Çünkü özellikle meyve, sebze ve ekmek (beyaz ekmek dışında) gibi yiyeceklerin posa içeriği yüksek olduğu için kan şekerinin dengeli bir şekilde seyretmesini sağlar.
Halk arasında bazı yiyeceklerin kan şekerini düşürdüğüne inanılır. Hiçbir yiyecek kan şekerini düşürmez bu sebeple böyle yiyeceklerin varlığına inanılmamalıdır. Örneğin, ekşi elma yenildiğinde alınan şekerle tatlı elma yenildiğinde alınan şeker aynı orandadır.
Öğünlerin düzenli olarak her gün aynı saatlerde tüketilmesine ve günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün yemek yemeğe özen gösterilmelidir. Bu sayede uzun süre aç kalınmadığından dolayı kan şekerinde ani oynamalar yaşanmayacaktır.
Fiziksel aktivite artışı sağlanmalıdır. (Günlük olarak yürümek, ev işlerini kişinin kendisinin yapması gibi şekillerle bu artış sağlanabilir.)
Uygun kilo aralığına ulaşılmalı ve bu kilo korunmalıdır. (Fazla kilo şeker hastalığı riskini arttıran etmenlerden biridir)
Stresten olabildiğince uzak durulmalıdır.
Şeker hastalığında kişinin sağlık durumunun iyiye ya da kötüye gitmesi tamamen kişinin kendi ellerindedir. Hayat tarzında yapılacak küçük değişiklikler kişinin yaşam kalitesini büyük oranlarda arttıracaktır.
Nasılkolay.com'dan alınmıştır.