AKİT MENÜ

Aktüel

Karadeniz’de “mavi altın”ın üretimi yaygınlaşıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Zirat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez 2000 yılında üretimine başlanan, Amerikalıların “mavi altın” diye adlandırdığı ve Karadeniz yöresinde “likarba” olarak bilinen “maviyemiş” üretiminde üreticilerin büyük başarı ve kazanç elde ettiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi:
SAMSUN - Çelik, yaptığı açıklamada, maviyemişin son yıllarda dünya çapında popüler olmaya başlayan ve ekonomik getirisi yüksek bir sağlık meyvesi olduğunu vurguladı.
Geçen yıl dünyanın 20 ülkesinde 72 bin 306 hektarlık alanda 311 bin 959 ton maviyemiş üretildiğini belirten Çelik, Türkiye’de ise bu yıl 300 ton civarında üretim gerçekleştirildiğini ve bahçede kilosunun 6 ile 8 lira arasında satıldığını ifade etti.
Dünyada ticari olarak tarımı yapılan maviyemişlerin Türkiye’de son 10 yılda tanıtımının yapılarak üretiminde büyük bir gelişme gösterildiğini anlatan Prof.Dr. Hüseyin Çelik, “Maviyemiş, Karadeniz Bölgesi’ndeki ormanlar ile yaylalarda kendiliğinden yetişen, bazı yabani türleri ise halk tarafından taze meyve, reçel veya meyve suyu olarak değerlendirilen bir meyvedir ve yüzyıllardır orman veya yaylalardan bahçeye indirilmemiş ve yabani orman meyvesi olarak doğal hayattaki değerini korumuştur. Çünkü maviyemiş ile aynı cins içinde yer alan bu yabani orman meyveleri çok küçük taneli, bol çekirdekli ve ekşi, koyu siyah veya mor renkli meyveleri ile ticari açıdan fazla bir önem taşımamaktadır. Amerika’dan getirdiğimiz bitki tohumlarını yetiştirerek fakültemizin araştırma ve uygulama sahası ile Rize ve Giresun’da 2000 yılında ilk kez denemene üretimleri yaptık. İlk üç yıl sonunda bölgede ve mevsimsel olarak yetişmesinde büyük başarı sağladık” dedi.
üreticilere büyük
kazançlar sağladı
Bu yıl Samsun, Rize, Giresun, Ordu, Trabzon, Artvin, Adapazarı, İstanbul ve Bursa’da yaklaşık 300 tonluk bir üretim gerçekleştirildiğini vurgulayan Çelik, “Amerikalıların “mavi altın” diye adlandırdığı bu yemiş üreticilere büyük kazançlar sağlarken, aynı zamanda da bölgede alternatif ürün çeşitliliği açısından da büyük önem taşıyor. Maviyemiş gerek bitki gerekse meyve olarak piyasada aranan birçok özelliğe sahiptir. Vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengindir. Maviyemişler sağlık açısından çok yararlı olduğu kadar birim alandan oldukça yüksek gelir getirebilmektedir. Antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvesidir’’ dedi.
Yorumlara Git

Türkiye ile Macaristan arasında dezenformasyonla mücadele alanında iş birliği

DEM Eş Genel Başkanı’ndan Terörsüz Türkiye’ye sabotaj! Olumlu havayı bozan çıkış

İngiliz Liderden Trump'a Şok Suçlama: "Kremlin Yardakçısı! Avrupa'yı Putin'e Satmak İstiyor"

Almanya'da dev firmalar iflasın eşiğinde, hükümetin koruması altına girdi: Binlerce katıldı! Kötü haber geldi

Venezuela'da savaş hazırlığı başladı.