AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Döve döve elbise yapıyorlar

Senegal’in yerel kıyafeti Bubu imalatı ilginç ve zor bir süreçle başlıyor. Bubu yapımı için hazırlanan özel kumaşlar, boya ve baskı işlemlerinden sonra dövülerek şekillendiriliyor.

Dakar’ın sokak atölyelerinde imal edilen Bubu kumaşı, usta terzilerin ellerinden geçerek erkek ya da kadın elbisesine dönüşüyor.

Üçer, dörder metrelik beyaz kumaşlar, baskı ve çeşitli renkler uygulandıktan sonra ütü işlemi için özel yapım tahta tokmaklarla yaklaşık 2 saat dövülüp son şeklini alıyor.

Şehir merkezindeki dükkanlarda satışa sunulan kumaşlar, usta terzilerin maharetli ellerinde giyilebilir hale getiriliyor.

Kumaş ve dikim ücreti dahil yaklaşık 50-60 bin Batı Afrika Frangı’na (100-120 dolar) mal olan elbiseler, erkekler için üstlük ve pantolondan oluşurken, daha gösterişli olan kadın elbiseleri çeşitli taşlar ile süsleniyor.

Erkekler, genellikle Cuma günleri camiye gidecekleri zaman, kadınlar ise günlük kullanımda Bubu'yu tercih ediyor. Senegalliler ayrıca, düğün, cenaze ve bayram günlerinde de Bubu giyiyor.

AA

Yorumlara Git

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi