AKİT MENÜ

Gündem

Engelliye hizmette Batı’yı geçtik

Türkiye, sosyal haklar konusunda mangalda kül bırakmayan Batı’yı kıskandıracak hamlelere imza attı. Evde bakım hizmeti almayan engelli kalmazken, engelli ailelerine maddi destek ve kamuda engelli istihdamı konusunda Batı’yı solladık...

2015-01-19 22:02:27

Türkiye’de toplumun korunmaya en muhtaç kesimi olan engellilere yönelik hayata geçirilen projeler sosyal haklar konusunda mangalda kül bırakmayan batı ülkelerini kıskandıracak nitelikte. AK Parti döneminde evde bakım hizmeti almayan engelli kalmazken, ailelere de engelli bireylerine daha iyi bakabilmeleri için maddi destek sağlanıyor. Kendi ayakları üzerinde durmak isteyen engellilere de büyük destek verilirken, kamuda engelli istihdamı yedi kat arttı.

DEVRİM NİTELİĞİNDE ADIMLAR ATILDI

Engellilik alanında devrim sayılabilecek nitelikte adımlar atılırken, bunun ilk göze çarpan adımı ise 2005 yılında çıkarılan Türkiye’nin ilk engelliler kanunu oldu. 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin ise yaklaşık 1.500 maddelik bir engelliler hukuku oluşturuldu. Birleşmiş Milletler’in engelliler hakkındaki sözleşmesini ilk imzalayan ülkelerden biri olan Türkiye, 2010 yılında Anayasa’da yapılan bir değişiklikle engelliler için alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağı hükmü getirildi. 2013 yılında tüm mevzuatta engellileri üzen ‘sakat’, ‘özürlü’, ‘çürük’ ibareleri ‘engelli’ ibaresiyle değiştirildi. Engelli hakları izleme ve değerlendirme kurulları oluşturulurken, bunlar, her dönem içerisinde engellilerle ilgili eksiklikleri tespit edip tedbir alma yönünde çalışmalar yapıyor.

ENGELLİ İSTİHDAMI ZİRVE YAPTI

Kamuda engelli istihdamı zorunlu hale getirilirken, engelli memurlara gece nöbeti vardiyası verilmemesi ve engelli memurların mesai ve dinlenme süreleri artırıldı. Kamuda engelli istihdamına yönelik olarak Devlet Memurları Kanunu değiştirilerek engellilere ayrı bir merkezî sınav uygulaması başlatıldı. 60 binin üzerinde engellinin girdiği Engelli Memur Seçme Sınavı sonrasında 13 bine yakın engelli memur olarak atandı. 2002 yılında engelli kontenjanında memur olarak çalışan engelli sayısı sadece 5.777 iken, bugün bu sayı 34 bini geçti. Dünyada ekonomik krizlerin olduğu bir dönemde yüzde 500’leri aşan bir engelli istihdamı sağlandı. Özel sektörde çalışmakla yükümlü olan engelli sayısı ise 26 binden 107 bine çıktı.

KAYGILAR ORTADAN KALDIRILDI

Engellilere evde bakım hizmetiyle de birçok engellinin evde bakımları sağlandı. Engelli anne babalarının “Biz öldükten sonra çocuğumuza kim bakacak?” dertleri de ortadan kaldırıldı. 2002 yılında 21 bakım ve rehabilitasyon merkezinde 1.843 engelliye hizmet verilirken bu rakam 165 merkezde 5.747 engelliye çıkarıldı. Bakıma muhtaç engellilere yönelik, özel bakım merkezleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Engellilere yönelik Umut Evleri açılırken, engellilere yönelik hizmetler de ücretsiz hale getirildi. Engellilerin eğitimlerine yönelik çok sayıda projeye imza atılırken, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde öğrenim gören öğrenci sayısı 82 binden, 300 bine yaklaştı. Taşıma hizmetinden yararlanan engelli sayısı da 6.901’den 46 bine yükseldi.

Yorumlara Git

Otomobil alıp satacaklar aman dikkat: 27 Eylül'den itibaren zorunlu olacak! İşte 10 soruda Güvenli Ödeme Sistemi

Laikçi baskıya boyun eğildi! Yusuf Ziya Gümüşel Hoca’ya hapis zulmü

Tekgıda-İş’ten Sendika Terörü… Sendikacılar, herkese küfür ve tehdit yağdırdı

Sinan Ateş'i kim öldürdü? Bilirkişi raporu ortaya çıktı

İsrailli işgalciler Lübnan topraklarına da göz koydu! Zaten yapıyorlardı resmi olarak ta duyurdular