AKİT MENÜ

Gündem

Yarı başkanlık sistemi fiilen yürürlükte

Nuri Elibol, Cumhurbaşkanı’nın kabineyi toplamasıyla fiili olarak yarı başkanlık sisteminin ilk adımının atıldığını söyledi ve yakın gelecekte gerçekleşme ihtimali olmasa da, AK Parti dışında bir partinin iktidara gelmesi halinde sorun yaşanmaması için başkanlık sistemine geçişin şart olduğunu yazdı.

2015-01-20 08:21:37

İŞTE O YAZI:

(...) Bugün Türkiye’de ilk kez halkın oyları ile seçilen Devlet Başkanı, yasaların kendisine verdiği yetkiyi kullanarak Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek. Cumhurbaşkanları, Bakanlar Kurulu’nu 17 kez toplamışlar bugüne kadar. Bugün ise 18. kez halkın oyları ile seçilen Devlet Başkanı kabineyi topluyor. Ağustos 2014’te meydan meydan dolaşarak halkın karşısına çıkıp “Eğer beni Devlet Başkanı seçerseniz sizler ve ülkem için şu işleri yapacağım” diye vaatlerde bulundu. Millet de onun verdiği vaatlere inanıp oy verdi ve seçti kendisini. Milletin, oyları ile o makama taşıdığı Sayın Cumhurbaşkanı’ndan vaatlerini gerçekleştirmesini beklemek hakkıdır. Yürütme organı üzerinde hiçbir tasarrufu olmayan bir Devlet Başkanı, kendisine oy verip seçenlerin beklentilerini nasıl karşılayacak?

Türkiye bu yeni durumu aşmak zorunda. Hem Devlet Başkanı hem de Hükümet halk tarafından seçiliyor. Ne demişti Sayın Erdoğan? “Başbakan’ın yetkilerini elinden alacak değiliz. Seçilmiş Cumhurbaşkanı, seçilmiş Başbakan ve Bakanlar Kurulu el ele verip; görüşüp, konuşup, çalışırız, hep birlikte Türkiye’yi uçururuz” demişti. Şimdi dediğini yapmaya çalışıyor.  (...) Ancak çok yakın gelecekte gerçekleşme ihtimali olmasa da AK Parti dışından bir parti iktidara gelirse o zaman halkın seçtiği Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında ciddi sorunlar çıkabilir. Türkiye bu sorunu kökten çözmelidir. Bu sorunun çözüm yolu Başkanlık veya Yarı Başkanlık sistemine geçmektir. Zaten bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısı Yarı Başkanlığa fiilen geçişin kaçınılmaz ilk adımıdır. Bu konu üzerinden Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Başbakan arasında ‘sorun çıkacak’ algısı oluşturmaya çalışanların beyhude gayretlerini hep birlikte ibretle izleyeceğiz...

NURİ ELİBOL / TÜRKİYE

Akit Arşiv sayfasından...

Yorumlara Git

Otomobil alıp satacaklar aman dikkat: 27 Eylül'den itibaren zorunlu olacak! İşte 10 soruda Güvenli Ödeme Sistemi

Laikçi baskıya boyun eğildi! Yusuf Ziya Gümüşel Hoca’ya hapis zulmü

Tekgıda-İş’ten Sendika Terörü… Sendikacılar, herkese küfür ve tehdit yağdırdı

Sinan Ateş'i kim öldürdü? Bilirkişi raporu ortaya çıktı

İsrailli işgalciler Lübnan topraklarına da göz koydu! Zaten yapıyorlardı resmi olarak ta duyurdular