AKİT MENÜ

Ekonomi

YHT, Anadolu’nun potansiyelini ortaya çıkaracak

Yüksek Hızlı Tren’in (YHT) Bölgesel Ekonomi Üzerine Ekisi" kitabının yazarı Doç. Dr. Zekeriya Mızrak, hızlı ulaşım imkanlarıyla şehirlerin mevcut yapılarının değişeceğini belirterek, "Yüksek Hızlı Tren hatları Anadolu’nun bahtını değiştirecek ortamı hazırlayacaktır" dedi.

2013-08-12 21:52:13
KONYA -  Necmettin Erbakan Üniversitesi Genel Sekreteri, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Mızrak, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin YHT hatları yaygınlığı sıralamasında gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin YHT ile tanışan bölgelerinde başta ekonomi olmak üzere sağlık, kültür ve turizm alanında önemli hareketlilik başladığını kaydeden Mızrak, yeni ulaşım ve altyapı yatırımlarıyla Türkiye’nin, şehirleri ve bölgeleriyle sıçrama yaşayacağını dile getirdi.
Türkiye’de yüksek hızlı trenin sağlayacağı yararlar üzerine ilk kitabı kendisinin yazdığını belirten Zekeriya Mızrak, "YHT’nin Bölgesel Ekonomi Üzerine Etkisi araştırmamızda dünyadaki hızlı tren uygulamalarının etkilerini gördük. Hızlı trenle birbirine bağlanan şehirlerin sosyoekonomik açıdan nasıl değiştiğini inceledik" dedi.
YHT’nin bölgesel farklılıkları en aza indireceğini aktaran Mızrak, yüksek hızlı trenin, Anadolu kentlerinde iş gücü piyasasını, istihdamı ve büyümeyi artıracağını dile getirdi.
Konya-Ankara YHT hattını örnek olarak incelediğini belirten Mızrak, "Bu hattın hizmete girmesi Konya’ya, turizm, eğitim ve kültür alanında büyük katkı sağladı. Halen de artan bir ivmeyle katkı sağlamaya devam ediyor. YHT, Ankara ve Eskişehir’den akademisyen gelmesine olanak sağladığı için Konya, üniversite şehri olma yolunda da ivme kazandı. Konya-Ankara ve Ankara-Eskişehir arasında yerli turizm potansiyeli arttı. Hızlı trenin şu aşamada bile Konya’ya turizm anlamında büyük katkısını görebiliyoruz" diye konuştu. Şehirlerin sosyoekonomik ve kültürel yapısının ulaşımla değiştiğini bildiren Mızrak, şöyle devam etti: "YHT sağladığı hızlı ulaşım imkanlarıyla şehirlerin mevcut yapısını yeniden şekillendirecek ve şehirlerarası hiyerarşik sıralamayı değiştirecek. YHT, bölgelerin ve şehirlerin sahip olduğu potansiyeli harekete geçirecektir. YHT, ulaştığı şehrin mevcut gücünü artırır, diğer şehirlerle rekabetçi avantajlarını ortaya çıkarır.”
Yorumlara Git

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti

Altından rekor üstüne rekor!