AKİT MENÜ

Gündem

Avcı: İHL’lere halktan yoğun talep var

28 Şubat sürecinde mağdur olan öğretmenlerin tekrar göreve başlayacağı müjdesini veren Bakan Avcı, halktan imam hatip liselerine yoğun bir talebin olduğunu söyledi.

2013-08-13 21:21:18
AKİT/ANKARA-28 Şubat sürecinde mağdur olan öğretmenlerin tekrar göreve başlayabileceğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Sayıları henüz net değil. Herhangi bir şekilde o dönemde haksızlık sonucu görevinden ayrıldığını düşünen herkes başvurabilecek. Torba kanun mağdur olan öğretmenlerimizin dönmesi için altyapı oluşturdu” dedi. Bakan Avcı, imam hatip liselerine yoğun bir talebin olduğunu da kaydetti.
“BÖYLE BİR ŞEY YOK”
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Anadolu liselerine kayıt olmamış olan 574 bin öğrencinin tamamının zorunlu olarak başka okullara gönderileceği iddiaları yanlış. Meslek liselerini ikinci sınıf eğitim seçeneği gibi göstermekten vazgeçelim” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularına cevap veren Bakan Nabi Avcı, kamuoyunda yanlış anlaşılmaya sebep olan açıkta kalan öğrenciler algısı ile ilgili olarak, “Okul türlerinin azaltılmasını ilişkin çalışmalar 2010 yılında bugüne kadar süren çalışma. Bunun neticesinde düz lise olarak adlandırılan okullar Anadolu liselerine veya meslek liselerine dönüştürülmesi büyük ölçüde sonuçlandırıldı. Anadolu lisesi sınavlarında yeterli puanı alamadığı için değil, zaten tercihleri Anadolu lisesi dışında okullar için olan pek çok öğrencimiz için kontenjanlarımız var. Kamuoyunda şöyle bir algı uyandırılıyor, ‘herkesin birinci önceliği Anadolu lisesi, ama bu birinci önceliğini kazanamayan öğrenciler zorunluluktan ötürü meslek liselerine veya imam hatip okullarına gidecekler’ böyle bir şey yok. Bütün öğrencilerin birinci önceliği Anadolu liseleri değil. Zaten bizim son dönemde özellikle meslek liselerine yönelik yaptığımız düzenlemeler, meslek liselerine olan talebi ciddi oranda yukarıya çekti” diye konuştu.
“Kamuoyunda asıl olan sadece Anadolu liseleriymiş, bunun dışındaki okullar ancak mecbur kalınınca gidilecekmiş gibi bir algı oluşturulması doğru değil” diyen Bakan Avcı, şöyle devam etti: “Halktan ciddi manada imam hatip lisesi talebi var. Özellikle kız imam hatip okulları için bir talep var. Kız meslek liseleri konusunda bazı aileler çocuklarını ancak böyle bir düzenleme için okula göndermeye razı olabiliyorlar. Açık lise çözümü de aynı şekilde. Özellik mevsimlik işçi olarak çalışan aileler için açık lise önemli bir imkan sunuyor. Başka türlü okullaştıramadığımız gençleri hiç değilse açık lise üzerinde okullaştırma imkanını bulduk. Özellikle ilçelerden il merkezlerine gelip düz liseden nakil olarak gelip il merkezlerinde kendilerine eş değer okullar bulamayacak öğrencilerimiz için illerimizde çok programlı lise sınıfları açıyoruz. Anadolu liselerine kayıt olmamış olan 574 bin öğrencinin tamamının zorunlu olarak başka okullara gönderileceği iddiaları yanlış. Meslek liselerini ikinci sınıf eğitim seçeneği gibi göstermekten vazgeçelim.”
DERSHANELER KAPATILACAK MI?
Bakan Avcı, dershanelerin kapatılıp kapatılmayacağı konusundaki sorulara ise şöyle cevap verdi: “Dershanelerle ilgili tartışmalar bugünün meselesi değil. Bu konu yıllardır kamuoyunun gündeminde olan bir konu. Başbakan da 3 yıldır bunu açıkladı. Burada bir kapatmadan ziyade dönüştürmeden söz etmek doğru olur. Tek bir sınava yönelik test becerileri kazandıran kurumlar olmaktan çıkartılıp normal eğitim kurumları yani özel okullar olması için öteden beri yürütülen çalışmalar var. Bu kayıt olan öğrenciler 2014 Haziran ayına kadar devam edecekler. Dershanelere kayıt olmuş öğrencilerin büyük bir bölümü 2014 Haziranına kadar muhtemelen ücretlerini ödediler ve kurslarını sürdürüyorlar. Dershaneler konusunda bu dönüştürme programının gerçekleşmesi için yasal düzenleme gerekiyor. O ancak meclis açıldıktan sonra yapılabilir. Meclis açıldıktan sonra yapılabilecek yasal düzenlemenin uygulaması ancak 2014-2015 ders yılından itibaren geçerli olabilir. Sektörde çalışanların bize söyledikleri ‘okula dönüşmek için süre ve imkan tanıyın’ idi. Bu süre 3 yıldır devam ediyor. 1 yılda buradan sarkacak, 4 yıllık bir geçiş sürece fiilen tanınmış oldu. Zaten bazı köklü kuruluşlar dönüşmeye de başladılar. Onların bu konuda bir şikayetleri yok. Daha küçük dershaneler kendi aralarında birleşerek benzer bir dönüşümüm programını uygulayabilirler.”
Yorumlara Git

Türkiye'yi de tehdit ediyorlardı! Müslüman ülke 1000 kilometrelik menzilli balistik füzeyi çıkardı

Erdoğan'dan Suriye çıkışı: Biz hazırız!

"5 milyon insan Türkiye'ye gidecek" diyerek duyurdular

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'in kalleş planını açıkladı

Hepsi peş peşe açıkladı, ama Ancelotti hala anlamıyor! Arda Güler ortalığı karıştırdı