AKİT MENÜ

Ekonomi

Kırmızı et üretimi yüzde 16 arttı

2010’a yapılan et ithalatının ardından hükümetin aldığı tedbirler, meyvesini vermeye başladı. Türkiye’nin toplam kırmızı et üretimi, haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 16,3 oranında arttı. Bu artışın sürmesi gerektiğini bildiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de et üretimi olağanüstü hızla artarken, et ithalatını gündeme getirmenin art niyetten başka bir amacı olmadığını belirtti. Bayraktar, “Ette ithalat lobilerine sesleniyorum. 2010 Haziran ayından bu yana ithalata 3 milyar 223 milyon dolar ödemişiz. Yazıktır, bu ülkenin parası. Bırakın da çiftçimiz üretsin” dedi.

2013-08-13 21:30:57
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılının 2. dönemine ilişkin kırmızı et üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre, yılın ikinci çeyreğinde toplam kırmızı et üretimi 212 bin 885 ton oldu. Kırmızı et üretimi, bir önceki döneme göre yüzde 2,1, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 16,3 oranında arttı. Söz konusu dönemde, kırmızı et üretiminin 187 bin 587 tonunu sığır eti, 21 bin 959 tonunu koyun eti, 3 bin 278 tonunu keçi eti, 61 tonunu manda eti oluşturdu. Sığır eti üretimi bir önceki döneme göre yüzde 3,8, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,7 artarken, koyun eti üretiminde bir önceki döneme göre yüzde 10,2, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 artış görüldü.
KIRMIZI ETE EŞİK FİYAT UYGULAMASI
Bu arada; Et ve Süt Kurumu (ESK) de dün yaptığı açıklamada; besicilere yönelik fiyat politikalarına ilişkin bilgiler verdi. Karkas et fiyatlarının yükselmesinin önüne geçmek için ilk kez müdahale yetkisini hayata geçirmeye hazırlanan ESK, besiciye erken kesim primi ve nakliye farkı verecek, ayrıca satın alma bedellerinin yüzde 50’sini de nakit olarak ödeyecek. Piyasaya kısa sürede taze karkas et, donmuş karkas et ve şarküteri ürünleri sunacak olan kurum, bu sayede karkas etin belirlenen eşik fiyatla tüketiciye ulaşmasını hedefliyor.
YÜCESAN: İTHALAT KORKUSU
KIRMIZI ET FİYATINI FRENLER
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan, karkas et fiyatlarındaki artışı değerlendirirken, “Et ve Süt Kurumu’nun müdahalesi sadece psikolojik bir etki yapar, uzun vadede etkili olmaz. Ancak et ithalatı korkusu, fiyatların çok yükselmesini önler, karkas et fiyatında istikrar sağlar. İthalat arzu ettiğimiz bir şey değil. Yerli üreticiyi yok edip bir kesimi mutlu etmek adına ithalat doğru değil” dedi.
TUNÇ: ET ÜRETİMİ DAHA DA ARTACAK
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et üretimindeki artışın devam edeceğini söyledi. Tunç, “2010’a yapılan et ithalatının ardından hükümetimizin aldığı tedbirler, meyvesini vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl da et üretimi artmıştı, bu yıl da arttı ve gelecek yıllarda da artacak. Et üretiminde herhangi bir sıkıntı yok. İnşallah bu üretim artışı sürekli devam edecek” dedi.
Et üretimindeki artışla birlikte vatandaşların da artık daha fazla et tüketmeye başladığına işaret eden Tunç, “Tüketim rakamları da güzel bir şekilde artış gösteriyor. Sürekli yeni mekânlar açılıyor ve insanlarımız et tüketiyor. Buna paralel olarak da et üretiminde de artış gözüküyor” ifadesini kullandı.
ETBİR “İTHALAT YAPILABİLİR” DEDİ
Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı ise “Et fiyatlarının dengelenmesi adına, belli bir süre besilik dana ithalatı yapılabilir” dedi.
Türkiye’nin et konusunda kendisine yetebilecek konumda ilerlemesi dolayısıyla yılbaşından bu yana et ithalatı yapmadığını söyleyen Bılıkçı, Besilik dana fiyatlarının yükselmesi nedeniyle et fiyatlarında artış gözlendiğini, Türkiye’de şu anda besilik dananın yeterli miktarda bulunmadığını aktardı. Bılıkçı, “ETBİR olarak ithalata karşıyız; ama Türkiye et konusunda şu anda kendine yetebilecek vaziyette değil. Et fiyatlarının dengelenmesi adına belli bir süre, besilik dana ithalatı yapılabilir. Çünkü çoğu besici hayvanını kestikten sonra fiyatların yüksek olduğunu söyleyerek yerine hayvan bağlamak istemiyor” dedi.
TAVUK ETİ ÜRETİMİNDE
YÜZDE 10.6 ARTIŞ
Türkiye’nin tavuk eti üretimi ise bu yılın haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 azalarak, 155 bin ton oldu. Tavuk eti üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 3,8 azaldı. Haziran’da 1,3 milyar adet tavuk yumurtası üretildi. Üretim haziranda bir önceki aya göre yüzde 2,2 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 arttı. Haziran ayında 93 milyon adet tavuk, 398 bin adet hindi kesildi. Kesilen tavuk sayısı bir önceki aya göre yüzde 4, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azaldı. Haziran ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 8,5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 arttı.

Yorumlara Git

Erdoğan BM’den dünyaya seslenecek! “İnsanlığın kaybedecek bir günü dahi kalmamıştır”

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti