AKİT MENÜ

Gündem

Dede ve nineden uzak olan çocuk yalnızlaşıyor

Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin, ‘’Dede ve ninesiyle büyüyen çocuğun iletişim yönünden daha zengin olduğunu görüyoruz. Uzakta büyüyen çocuk ise iletişim sorunu yaşıyor. Yalnızlığa itiliyor. Bencil yetişiyor” dedi.

2013-02-07 21:17:58

KARS
Uzmanlar, çekirdek ailenin yaygınlaşmasıyla dede ve nenesinden uzakta büyüyen çocukların ileride iletişim sorunu yaşadığını belirtiyor.
Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Osman Engin, Türkiye’de yeni bir aile modelinin geliştiğini, ailenin önemli üyelerinden olan dede ve ninenin bu aile yapısı içinde yer almadığını söyledi.
Engin, çocuk gelişimi açısından bakıldığı zaman dede ve nine figürlerinin çocuğun sosyal, psikolojik ve kültürel gelişimde vazgeçilmez bir noktada bulunduğunu ifade etti.
Engin şunları kaydetti: ‘’Dede ve ninenin 50-60 yıllık tecrübe bahçesinin kahramanları torunlar. Torun hata yapabilir, hata yapsa da yine o bahçenin kralları ve kraliçeleri. Çocuk dede ve ninesini sığınacağı bir liman şeklinde görüyor. İşte bu yapının çocuğun sosyal, psikolojik ve kültürel yapısının gelişiminde çok önemli etkileri var. Aslında dede ve nine sistemin vazgeçilmez değerlerindendir. Dolayısıyla bu iki önemli figürün aile dışında bırakılmaması gerekiyor.’’
“ÇOCUK BENCİL OLUYOR...”
Engin, dede ve nine figürünün gençlere eğitim sistemiyle kazandırılması gerektiğini, batı toplumlarında bu tür eğitim faaliyetlerinin büyük önem kazandığını söyledi. Türk toplumunda da bu eğitimlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Engin, şöyle devam etti: ‘’Dede ve nine çocukların psikolojik ve sosyal gelişimine katkı sağlamalı. Çocukların teslim edilebileceği merhamet kucaklarının var olması lazım. O açıdan bunu çok önemsiyorum. Bu konuda çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarına daha fazla çalışmalarını öneriyorum. Dede ve ninesinde uzakta büyüyen çocuklarının iletişim becerilerinin iyi olmadığı ortaya çıkıyor. Yani anne ve babasının çalıştığı bir ortamda ve çocuğa verilmesi gereken sosyal, psikolojik ve kültürel değerlerin verilmediği bir aile yapısında dede ve ninenin yokluğu gerçekten fark ediliyor.’’ Dede ve nineyle yaşamış çocukların diğer çocuklara göre duygusal yönden daha zengin olduğuna dikkati çeken Engin, ‘’Dede ve ninesiyle büyüyen çocuğun iletişim yönünden daha zengin olduğunu görüyoruz. Dede ve ninesinden uzakta büyüyen çocuk ise iletişim sorunu yaşıyor. Empatik becerilerini geliştirme konusunda sıkıntı yaşıyor. Hatta öteki duygusunu fazla geliştiremiyor. Bencil ve ben merkezli oluyor. Dede ve nine çocuğun sosyalleşmesinde çok önemli faktörler’’ diye konuştu.
 

Yorumlara Git

İstanbul’da peş peşe uyarılar!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan Netanyahu’ya uyarı!

Bakan Bayraktar’dan doğalgaz müjdesi!

İslam Memiş elinde 1 lirası bile olanları uyardı! 12 bin seviyesine çıkacak, uçup gidecek

İflas ettiği söylenen Türkiye'nin 63 yıllık otobüs isyan etti: İflas etmedik, buna son verin